Bertemu sekali lagi kita di hujung minggu... Sekali lagi kita bertemu dalam ruangan step by step. Kali ni ita nak tunjukkan cara2 tuk buat cheese tart. Atas permintaan adik2 kita kat luar sana akak ambil kesempatan tuk tunjukkan step by step membuat cheese tart. Sebenarnya bukan mudah nak buat step by step ni sebab ita sesorang kan mana nak buat adunan dan mana pula tangan yg nak pegang camera.. hihi tapi kerana adik akak kat luar sana minta tunjukkan cara2nya akak buatkan juga lah cara2 macam mana akak buat cheese tart ni.. semoga apa yg akak tunjukkan ini sedikit sebanyak dapat membantu adik2 kita yg gemarkan cheese tart ni... sama macam akak juga.. >^<
Kali ni ita gunakan resepi dari Azita. Nama hampir sama tapi orang tak sama... hehe.. :) Resepi dari Azita ni sangat sedap dan cukup simple cara buatnya.. ok tampa buang masa kita kedapur dan lihat bahan2 yg diperlukan.
Sebelum kita buat Cheese tart kita sediakan dulu bahan2 tu buat Shell atau crust dia dulu
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula.
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.
Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam 40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese
Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama... Selamat Mencuba! dan selamat berpuasa! :)
253 comments:
1 – 200 of 253 Newer› Newest»cantiknye kak ita..tak sangke wat corak tu sng mcm tu je kan...hargai gle ngn blog ni n hargai sgt sgt sbb kak ita tak lokek ilmu..mudh2han kak ita sentiase sukses lam ape jua pun...tahniah ye kak..
Terima kasih kimi...
terima kasih juga atas doa dari kimi tu.. semoga Allah makbulkan bersempena bulan Ramadhan yg mulia ni..
Selamat berpuasa dari akak sekeluarga untuk kimi juga...
salam kak ita.. nk tny bole.. resipi ni utk bape biji tart yea?
Assalamualaikum Ita. Terima Kasih kerana berkongsi resepi kegemaran saya. Saya ucapkan Selamat Berpuasa kepada Ita sekeluarga, semuga ibadat kita di bulan Ramadhan yg mulia ini diterima oleh ALLAH dan mendapat keberkatanNYA. Amiin
wasalam Hanis
akak buat dapat anggaran 70-80 biji nampak banyak tapi tak banyak sebenarnya... ia mengikut besar acuan dan berapa banyak kita letak dlm setiap acuan tu..
rasa2 klu nak buat banyak akak cadangkan buat 2 adunan sebab yg akak buat ni sekali di hadap anak2 terus habis lici... hihi
Waalaikumussalam Izah...
sama2 izah..
begitulah hendaknya semoga kita dapat melipatgandakan amalan kita di bulan yg mulia ini
terima kasih dan selamat berpuasa juga dari ita...
Salam Ramadhan
salam Kak...
Waaahhh..cantik tart akak...Nim pun ikut resepi dr Azita's Kitchen..mmg mudah dan kak Azita pun tak kedekut ilmu..sama mcm kak Azita jugak...hehehe..nama sama la pulak ye...
seronoknya tengok cara2 membuat cheese tart dari kak ita ni.....
hmmm.....cantik...kemas dan teratur...
mas selalu buat cheese tart ni sbb peberet family mas...
sedappkan kak ita....
Assalamualaikum Ita...
Cantiknya Bluerry Cheese Tart Ni...Boleh Buat Raya Ni...Kalau Jadi...hehehe
Cantik sungguh... terima kasih Ita...
cantik la cheese tart tu pandai
alololo comeynya tart blubery ni...:)
kak, salam ramadhan yer..jmpot amik kad kat uma k :)
Assalamualaikum akak...
Ya Allah... comel sungguh cheese tart yg akak buat tu... selama nie diana x perna lg buat... nie dah nampak step by stepnya senang ler ckit nak ikut kan akak... nie mmg kegemaran anak2 diana .. e'eeh diana gak ler.. hehehehe... selalu beli jer.. mmg cantik kejadiannya tu.. suka diana tgk..
Slm k.Azlita...
Tema kasih lah tunjuk step2 nye..dh lama nk buat tp x confiden...bila tgk Azlita buat ni Insyakallah..sy pasti akn cuba...
assalamualaikum kak ita...
sy nak tanya,mcm mana ye kak ita tekan doh dalam acuan? guna jari atau ada alat lain ye?sedap sgt nmpk kak ita punye.
Assalam kak ita,nak tya pewarna cam kak ita beli 1kotak tu akak beli katner ek,xpernah nmpak lakkat kdai baking..Terus terang ckp kak,cis tart akak tersangatlah cantiknya..Rajin akak tunjuk step by step,samoga Allah sja membalas perkongsian akak nih..SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK ya kak..
tk sebab sudi kongsi step by step cara nak wat tart ni..mesti cube..sy follower baru blog ni...
mieza sukeeeeeerrrr sgt! Cantik deconya
yeay. suke entry ni sgt! tp kan akak. x susah ke kelyarkan shell tu dari acuan??
Wasalam Hanim..
betul tu... resepi Azita mmg sedap dan orgnya pun tak lokek kongsi ilmu..
hehe ade beza sikit nama tu.. akak AZLITA ada L haha
Mmg sedap mas.. akak hantar kat anak akak.. kat KL.. belum masuk Hingway dia kata dah habis.. huaaaaa.....
Cumil2 cistat tu...bile tah nak me cube ya.....somi penah ckp gak bila nak try buat, macaron pon lom cube2 lg hehehe.
Waalaikumussalam lin
terima kasih... mmg sesuai sangat kalau buat raya.. biasa kalau ita buat open house menu ni mmg wajib ada.. hihi
Terima kasih Gee
Terima kasih iedaoshin
Terma kasih Noorsha..
salam Ramadhan juga dari akak...
nanti akak ambil ye!
Waalaikumussalam...
sama Diana.. akak pon suka .. tapi tak leh makan banyak2 tau takut mok mok... hehe..
akak ni tak leh salah makan... eh eh terlebih makan... cepat aje naik badan ni... aduyaiii...
Wasalam Ina...
sama2 ina.. mmg kalau tak tau rasa macam susah sangat tapi bila dah cuba ooo... senang aje rupanya... cuba lah Ina.. buat dia simple aje.. insyaallah menjadi...
Waalaikumussalam Ummi...
akak tekan guna jari aje pas tu tepi dia akak ratakan dgn pisau... pas tu cucuk dasar dia dgn garfu atau lidi
Waalaikumussalam Zaliedana...
terima kasih...
Salam ramadhan juga dari akak.. semoga kita dapat menambahkan amalan di bulan yg mulia ini..
pewarna tu akak beli kat kedai jual barang kek dan kuih.. ia jenama Wilton
actualy utk warna buttercream atau icing tapi akak letak aje kat cheese tart sebab warna ia cantik.. bubuh sikit aje dah jadi warna dia..
Terima kasih Salina...
salam kenal dari akak.. :))
Terima kasih Mieza
Terima kasih Syasya..
tak susah syasya sebab lepas bakar dia akak rengang dari acuan tu.. jadi mudah aje dia tanggal dari acuan tu..
Terima kasih hanim...
Cubalah hanim mudah aje buat dia rasa pon sedap! tak puas makan..
kalau Hanim buat lagi lah cik abg tu bertambah sayang... :))
baiknye hati kak ita ni... ajar step by step.
utk saya yg tak pandai buat kuih ni..bila tgk tu..rasa mcm susah je buat. tp...bila kak ita ajar step by step ni... mudah je rupanya.
terima kasih byk.. raya nnt nak buat! :)
Kak ita comelnya tart akak.. Lama x meng'tart' ni..:)
assalammualaikum..
comei2 tart akak..time kasih kak kongsi step by step.. br la yakin nk wat..:)salam ramadhan...
Assalamualaikum kak ita..bestnye akak sudi share ngan kami step by step wat cheese tart nie..memang faveret..sebelum nie memang de terpikir nak buat..tapi tak tau caranye..when akak dah share nie..rase senang sungguh nak wat..thanks sgt kak ita..salam ramadhan tuk kak ita sekeluarga.. :)
assamualaikum kak itaa...bestnya cheese tart tue?ada lagi? :)
pewarna tue kak ita pakai brand wilton ke?kak ita beli mana eh?
Assalamualaikum kak ita...cantikkknyer blueberry cheese tart kak ita....suke sgt3..ada step by step pulak tu..thanks kak ita yang x lokek ilmu...nnti nak try la..selalu beli jerk...
Kak Ita...cantiknya dan tq sebab tunjukkan step by step tu..amat membantu bagi yang baru nak buat...apa pun yang terhasil dari tangan kak ita mmg menjadi giler...mantopp...!!!
selamat berpuasa buat kak ita sekeluarga...
tq kak ita atas jawapan kak ita.cantik tat kak ita.insyaAllah,sy akan cuba cara kak ita pula...selamat menyambut ramadhan kak ita
Cantiknya mini tart ini, and thanks berat buat sharing step by stepnya :)
Salam Kak Ita,
Terima kasih tak terhingga kerana sudi share resepi..baru saya tau teknik melukis atas cheese tu...suke2!
salam kak ita
nk tnya apa maksudnya jgn biarkn cream chesse smpi ke suhu bilik? confius skit .. huhu
salam kak ita,
nak tny, bakar crust & after letak filling dia tu, ape atas bawah ke?
sory, typo error.. api atas bawah ke or bawah saje?
salam kak ita...sy x pernah mkn cheesetart nih. tp tgk akaknye, rase mcm nak mkn je..hehehe. klu sy guna pastry yg dah siap (kat kedai) sedap x? nak wat takut x sedap lak. ank2 x mkn nti rugi jer wat. dilema tul bln2 pose ni.
Assalamualaikum kak....tumpang tanye,akak guna pewarna jenis ape utk lukis kt atas cheese tart 2?
salam kak ita...terima kasih sudi kongsi resepi dan cara step by step dgn kami semua.semoga akak terus sukses =)
saya nak tanya..kenapa tart shell saya selalu melekat & pecah bla nak kuarkan dr acuan tu ek...silap apa ye kak..
terima kasih kak ita =)
hai kak ita..sye fiza. sye suka tgk biskut yg kak ita wat..nampak cantik n sedap... sye x pernah wat biskut n sye skrg baru nk try wat biskut tp sy x thu nk mulekn cm ne n takut x jd lak...leh x kak ita bg resepi yg mudh n sedp tok sye...
pandainye akk nie..suke tgk blog akak...mintak halal semua resepi ye...byk dah salin,tak try je lagi...he3. tak semua blogger tunjuk step by step mcm akak nie...akk nie mesti org yang pemurah kan?thnx kak ita...
Salam Ramadhan...Cantiknya tart ita ni...kemas jer.Baik ita ni xkedekut ilmu...thanks sudi berkongsi kat cni..suka sgt teruja nak buat bila tgk step by step yg ita tunjuk ni.Pandai ita buat...berseni.semua yg ita buat cantik2 jer.Semoga Allah membalas kebaikan yg ita buat.
salam,
saya buat tadi ikut resipi akak. alhamdulillah, jadi, cuma tak secantik akak punya hehehe
i memang mencari2 mcm mana nak buat... and finally i was introduced to ur blog... alhamdulillah... saya ni memang skema orgnyer.. memang perlu step by step guide... and bila kita tanya pada org yg kedekut ilmunya, memang frust lah... but rezeki saya malam ni... berhenti sudah pencarian saya selama ni... thank u.. thank u.. thank u sooo much!
wah teruja tengok kueh cheese tart ni.. teringin plak nak buat.. tangan akak memang berseni lah.. buat per jer mesti jadik.. sucsess selalu.
Assalamualaikum Azlita
kak uteh suka tart ni, tp tak tau membuatnya. dgn ada nya step by step ni, kak uteh teringin nk mencubanya. terima kasih azlita atas perkongsian ini. semoga Allah merahmati & memberkati Azlita sekeluarga.
Asalamualaikum..wahh kak terima kasih sbb sudi kongsi resipi yg cukup teliti. Sy teruja lihat step by step yg kak bgtau. Terima kasih kak. Selamat berpuasa semoga akak sentiasa mdpt keberkatan dari Allah..
salam akak,nk tny..knpa shell cpt sngt lemau?? ad tips tak xnk kasi lemau...
wasalam.. nina simpan dlm bekas kedap udara dan letak dlm peti ais
Assalamualaikum kak.
Semalam tuk 1st time, try la buat blueberry cheesetart.
Crust nyer jadi kak... tapi cheesenye..kurang menjadi...past masak..,cheese nye 'turun'...sedihhh sgt. rupanya mmg huduh le...tp rasa best.. mak2 sedara ckp la..
wasalam mawarsutera
cheese tu jangan biar lama sangat kat luar.. biar dia masih sejuk dan keras lagi kita putar.. akak rasa lama sangat terdedah kat luar sebab tu dia turun..
biasa lepas masak dia akan turun sikit tapi tak lah turun sangat...
salam..nk tny..kat mane nk dptkn bahan2 utk buat kek ye?
Salam Kak Ita... saya kagum sangat tengok masakan Kak Ita, dah la makanan semuanya nampak sedap, gambar2 dan cara hiasan pun cantik. Buat pengetahuan Kak Ita saya memang minat memasak tambah2 lagi sejak tinggal di Adelaide ni (harap2 bertahan sampai balik Malaysia nanti). Setelah baca blog Kak Ita saya terus jatuh cinta dan semakin teruja untuk memasak. Terima kasih sebab share resepi2 yang best... saya akan cuba InsyaAllah.
thanks kak ita, share kan step by step. sy mmg x penah lg buat cheese tart ni, tp bila tgk step by step ni terus rasa teringin nak cuba, tp xtau la bila berkesempatan. tp satu hari nnt sy pasti nak cuba!=)
salam..hye kak..sy budak baru nak belaja neyh..sy nak tanya,saya tak ade acuan tart yang banyak mcm akak ney..jdik,boleyh x,sy acukan je tapi tanpe bekas sokongan dia tuh,yg mould dy tuh??menjadi tak agak2 nye?ataupun adakah dia akn kembang dan mnjadi leper sewaktu proses mbakar?
salam akk, klu tart shell tu ta betul2 sejuk pas2 kt letak cream cheese apa akan jd ekk..
Salam Ita,
cuba Ita pergi kesini http://malaysiatopbloggers.blogspot.com/2011/08/resepi-bluberry-cheese-tart.html
apa kah Ita ada letak resepi dan gambar Ita disini ataupun kak nur dh silap melihatnya....kak nur sekadar beritau aje,jika silap harap maaf ya.
Assalamualaikum akak..
saya nak tanya..ari tu saya ada buat shell cheese ne alhamdulillah jadi..then kali ne saya buat shell tapi tak jadi..saya ikut sebijik resepi akak ni..saya tak guna butter saya guna mentega je..tapi kali ne tak jadi sebab ape yek akak?sebelum ni saya tak igt guna tepung ape..tapi memang bukan sauh la pas tue saya guna tepung sauh mcm akak gak tapi aduan saya mengecil time bakar?..sedih la akak baru nak kim kat mama..ada ape2 tips tak akak?..
salam..kak ita berkobar2 nak buat blueberry cheese tart ni...tgk step2 by step rasa mcm senang hehehe..x tau le bila bt nnt...doakan say bt jadi ye kak ita..excited ni...
hai ita,min dh bnyk ikuti prkmpbgn blog ita ni..x sngka dlm sembang ita yg mnyatakn johan slam tu abg ita min x sangka pulak kebetulan johan dgn abg ipar min kwn baik.kecik je dunia ni rs kn..krn resepi n step by step ita ni min dh mula dpt order dr kwn2..hrg pn min letak brpatutan.. smg ita sklrg d prmudah kn sgl urusan dunia n akhirat dn brtmh sgl rzki dn ilmu yg d kongsi itu hny Allah yg mmbalasnye..Amin3...
salam ita,
salam kenal dari ati
dah lama cari resepi cheese tart ni
thanks ye mudahlah dah ada ajar
step by step
insyaAllah nak cuba :)
Dah cuba. mmg best . sy copy resipies supaya sy x lupa.
salam kak ita.... wna ske tgk blog akk..ada jgk resepi wana ambik dari blog akk untuk cuba2 buat.... cheese tart antara salah 1 yang wana cuba.. skrg wana buat part time dgn jual tart ni... wana nk ucapkan jutaan Terima ksih byk2 dgn rsepi yang akk kongsi ini....
Terima kasih banyak2 kongsi resepi ni... Dah buat dan menjadi sangat. Dengan step by step untuk design memudahkan lagi Yan belajar dan yang paling happy tu menjadi!! Dah ada orang order lagi... Yan guna design sama dengan yang akak ajar.. terima kasih sekali lagi...
Hi kak..
Saya dah Cuba buat tart ni...tp cheese tu tak jd mcm yg akak punya tu...tak licin..mana silap ya tu ?
Tq
Salam Kak Ita..Alin dah try buat Cheese tat ni..memang menjadi tapi taklah selawa Kak Ita punya..Rasa seronok sangat.Mekacih Kak Ita
Terima kasih buat Kak Azlita sebabkan tunjukkan cara step by step. Nanti ada kelapangan cadangnya nak cuba sendiri.
Assalam, kak ita, tengs sbb share resepi sy dh beli sume bhan, mlm ni nak proses, shell pun dh bancuh duk lam fridge, hehehe,,,tp sy ade satu soklan, klu cheese tu lebih, kite simpan balik dlm fridge then nk gune balik mcm mne erk? nk kene pukul semule ke @ tak payah, biar kat dlam piping plastic bag tu je ke?? mcm mne erk? tengs kak ita...sorry, salam perkenalan..hehe ^^
Assalam.nak tanya knp kalau sya buat inti cheese tart kadang2 adunan dia pekat,kadang2 cair?
Wasalam Addin's
kalau adunan terpekat atau tercair adalah kaedah kita memukul.. jangan terlebih pukul nanti ia cair dan tak cantik bila dah bakar dia akak turun
cheese pula jangan biar mencapai suhu bilik biar masa kita pukul cheese masih sejuk dan sedikit keras
oh.okay2.thanks :) umur sy baru 16 tahun so tak tahu sgt benda2 basic ni.
macam mana nak tahu kalau dah cukup pukul?
akak dah try buat tat ni tapi lepas letak filling n bakar..dalam empat lima jam, kiulit tat start lemau..ngapa ye ita..? akak simpan dlm bekas kedap udara dah.
sunguh mempesona kan..nak try buat jugak..tapi takut tak jadi...tangan tak seni nak buat kuih..huhuhu
Tq akak...sy dh cb buat dan mjadi...step yg akak bg tue amt mbntu...minta izin share dgn kwn2 ya...trima kasih bnyk2... :-)
salam akak,thanks for the step..saye dah cuba..sngt simple dan sedap :)
salam kak,now fet baru teringin nk belajar buat tart ni,fet nk copy paste on my blog yer.mintak izin hehe.thanks.
salam , firstly nak cakap thank you aunty for this receipe :D saya dah cuba buat and alhamdullilah jadi . cuma decoration saya tak berapa pandai nak buat . aunty guna pewarna kan buat decoration tuu . ada campuar apa-II tak dekat pewarna tu ? :D
TQ for sharing this recipe... susah nak jumpa orang yg nak share recipe.. hehe
Ada ms nk bt la. Nmpak mcm senang. Xbole ke kita guna mixer?
Salam. terima kasih kak ita. Ya Allah suka sgt dpt jumpa resepi step by step mcm ni. Very kind of you dan x lokek ilmu serta tips. Mudahan Allah murahkan rezeki akak berlipat ganda.
Thanks akak.echa cuba buat semalam. Jadi dan SEDAP :)
Hye aunty sye dah tryyy .menjadiii .niceeeeeee
Alhamdulillah..... saya dah cuba n ank2 serta hubby suka sangat... t.ksh ita resepi ni.... semoga Allah saja yg dapat membalas kebaikan ita berkongsi ilmu...
salam,
kak boleh share kaedah menyimpan cheese tart di apabila disimpan dalam peti ais. Kadang2 jadi masalah bile cheese tart btindih, melekat. so corak jadi xcantik...camne ye?hrp bleh membantu..tq...
Assalam Ita. Sy menggunakn resepi ita. Memang sedap....cuma nk tahu knp bila kita siap bkr crust yg telah di isikn filing ny, bila da sejuk kn masa nk angkat tu dia mudah pecah. N bila kita da siap simpan dlm bekas kedap udara dlm 2 hari bila tgk cheese tu mengecut sedikit. Minta Ita jelaskn. Terima kasih.
Assalam Ita. Terima kasih sharing with all of us ur resepi. Sy nk tanya knp pastri tu pecah (bila da bkr n lps da sejukkn) masa angkat tu mcm rapuh. Then dlm masa 2 hr yg sy simpan dlm fridge tu sy tgk cheese ny kecut sedikit..
Assalam Ita. Terima kasih sharing with all of us ur resepi. Sy nk tanya knp pastri tu pecah (bila da bkr n lps da sejukkn) masa angkat tu mcm rapuh. Then dlm masa 2 hr yg sy simpan dlm fridge tu sy tgk cheese ny kecut sedikit..
Assalam Ita. Terima kasih sharing with all of us ur resepi. Sy nk tanya knp pastri tu pecah (bila da bkr n lps da sejukkn) masa angkat tu mcm rapuh. Then dlm masa 2 hr yg sy simpan dlm fridge tu sy tgk cheese ny kecut sedikit..
Assalamualaikum ita
Masalah saya sama macam katakkecik said :
aduan saya mengecil time bakar?..sedih la
Kenapa yer?
Salam kenal dan follow sini.
Wahhh ada step by step...boleh cuba ni.Tq berkongsi resepi.
Salam Azlita,
Awesome picture. I like the way you style the food. Cantik betul...
resepi selections pun best best..
Salam... sy dh 3,4x buat guna resepi ni n alhamdulillah menjadi... semua suka... terima kasih... halalkn yer resepi yg sy ambil dr akak ni.. ;)
Salam.. sy dah cuba resepi ni 3,4x... dan hasilnya alhamdulillah memuaskan. semua suka... Halalkan resepi yg akak share ni yea.. :) n izinkan sy share dgn yg lain juga :)
Salam... sy dh 3,4x buat guna resepi ni n alhamdulillah menjadi... semua suka... terima kasih... halalkn yer resepi yg sy ambil dr akak ni.. ;)
Salam..akak, barakallah..Slamat berpuasa..Tq sharing recipe yg best ni..:)
memang tengah mencari resepi ni. terima kasih ^_^
Saya memang dok teringin nak makan cheese tart ni, insyaallah akan cuba buat pakai resepi ni, nampak sodappp. tq atas resepinya :)
Salam kak Azlita,
mohon share resipi kat blog saya eh.. saya dah link kan blog akak gak.. tapi nak mudahkn sy menyemak bahan2 je tuh sy copy ke blog..
thx sbb sudi share steps..
Salam Kak ita,
Thanks kongsi resepi n step cukup senang... tapi nk tanya nape dh 3 hari simpan dlm peti ais rase shell tart 2 dh rapuh n lembik.. pegang jer die dh pecah... adakah nipis sgt doh saya 2...
mekasih mohon kongsi maklumat.. saya budak baru belajar...
salam akak...tq resepi akak...sy dah cuba buat dan menjadi...kakak sy yang cerewet pun puji resepi akak nie...
salam akak...best sgt resepi nie...tq kerana share resepi...kakak sy yg cerewet pun ckp sedap...
salam...filling tu xyah pakai butter ke?
salam kak,
nak minta izin untuk share resepi ni kat blog saya. saya nak try nanti! :)
terima kasih banyak2 atas perkongsian.
As Salam Kak Ita.. minta izin copy resepi ni kat blog saya. Saya dah buat.. sedap sangat...Tqvm
Salam Kak Ita. Mohon share di blog saya resipi tart ni. Thanks in advance. =D
Salam K.Ita ,,sy dh buat cheese tat ni,,sdap sgt..nk buat niaga kcil2an jgk..mohon halalkn ilmu nye yer..
Salam K.Ita,,sy nk cube cheese tat ni buat niage,,mintak halalkn ilmunye ye..
Salam kak ita.....saya buat tart nyh saya letak jem blueberry dlm tart sbb crean cheese x dew...alhamdulillah jadi...terima kasih kak ita...semoga ALLAH mengandakn ilmu yg ada pda kak ita....
salam,kak ita..dye pnye acuan nk bli kt mne ek?kalo sye order dgn akak bole?
Assalam kak..
cantik cheese tart akak..nak tanya kenapa saya buat cheese tart,cheese nya kental bila pipe dlm shell..tak berapa nak lembut@cair,so bila nak lorek/buat corak tak berapa nak jd cntik mcm akak punya..
ada petua/tips ke nak bg cheese ni tak kental?
Salam...sgt sedap..sy dah try kak..sng bila tgk step by step..tp 1st time bakar dye hangus skt sbb terlebih masak..salam perkenalan..
salam kak...best nye tgok akak wat...kak,sy nk tnye..selain keju philadelphia kn..keju ape lg kte bleh gne n same sdap nye...
salam kak
mohon share resepi aka ni dlm blog and fb ye..
nanti ayu creditkan pada akak semula..
salam kak..saya dah cuba resipi cheese tart akak ni..mmg menjadi wlupun percobaan yg pertama xjd sbb pandai sgt pki telur gred A...heheheh..buat kali kedua pki telur gred C mmg menjadi shell tue..en.suami ckp sedap..kawan2 opis pon ckp sodap...hehehe...kak ana sy mintak izin pki resipi ni ek..(walhal dah pki dah pun..)....:)
Salam...thanks kak, saya suka sgt mkn cheese tart, asyik beli je...kali ni dah salin resepi dan nk buat. Sblm ni ade kwn bg respi, tp tak dpt bayang sbb tak tengok cara dia buat, tp akak siap bg gambar lagi...thanks sekali lg atas ilmu yg akak beri...semoga rezki berganda2...amin..
wah... bestnyer.. suka cheese tart... one day kak i pun nk try buat... sllu beli je... yummy...
Thanks kak ita sbb share stepbystep resipi...happy sbb menjadi :) cuma tang deco nye comot lagik...huhu
buat bentuk lain boleh tak...?
As salam....yan baru 2 minggu ni terjumpa blog akak....klu yan jumpa n kenal IT lagi awal ntah2 dah bnyk ilmu yg yan dapat dari akak...btw just singgah nak ucap terima kasih atas tulisan2 ilmiah akak...hehehe..nama jer perempuan segala bagai tepung pun masih kompius lagi....semoga akak sekeluarga dilimpahi rahmat dari Allah..terus berbahagia kehujung nyawa....
Assalamualikum..kak azlita..saya selalu juga buka akak punya blog ..sekali-sekali mencuba resipi yg akak kongsikan..anak2 suka..dan yang saya nak ucapkan banyak terima kasih..resipi blueberrry cheese tart ni..saya cuba buat dan rami kawan yang suka..alhamdulillah..ada juga yang order..dapatla sikit rezeki sampingan...Terima kasih kak ita dan mohon maaf sebab dah buat baru minta izin ni..
SEmoga kak Azlita sekeluarga dilimpahi rahmat Allah...saya memang suka tengok blog akak..
Salam kak Ita..
Pertama sekali saya nak minta akak halalkan segala ilmu yang saya kutip kat sini..banyak dah yang saya cuba(tak mintak kebenaran pun)..hari ni tergerak hati nak minta izin share ilmu2 ni..sepanjang cuti sekolah ni..boleh kata hari2 saya jengok..memang sangat2 membantu..tqvm kak ita..Semoga ilmu yang akak kongsi ini terus berkembang..Hanya Allah SWT yg dapat memberi ganjarannya..
salam..1st time buka blog k.ita..padat n ringkas..so, dah try recipe cheese tart ni, mmg sedap..cm design nyr x berapa kemas laa.. anyway thankz a lot :-)
salam perkenalan...saya mohon share yer resipi BBCT ni..thanks for sharing..:))
Salam. Nk tnye la.. Dh try gune resepi ni tp kwn2 ckp crust rapuh.. So confius bkn cheese tart pnye crust mmg shud be rapuh ke? Xkn nk liat plak..huhu..ade sape2 blh explain x? Thanks.
Jika tak nak rapuh jangan guna butter gantikan dengan margerin jika nak sedap guna butter jenama Tatura tapi harganya mahal dan tak sesuai untuk berniaga, kalau nak buat makan sendiri ok!
assalamualaikum,
saya nak tanya, ada banyak beza ke dari segi rasa kalau guna unsalted butter?
Wow...sangat cantik.nk mkn pun syg..sy nk tRy guna resepi k.ita k n mtk halalkan sumenyer ye?thanks for sharing this recipe..
Wah....sangat cantik dan kemas..sayang nk mkn..hehe..sy nk tRy guna resepi k.ita yer??hehe..thanks for sharing..
Assalamualaikum kak ita..sy bru terjumpe blog akak n berminat utk belajar wat cheese tart ni..sy suka bile kak ita sudi berkongsi ilmu..sy minta izin nk copy n blajar wat resepi ni..smoga Allah murahkan rezki kak ita..trime kasih..
Assalamualaikum kak ita..sy bru terjumpa blog kak ita n berminat utk blajar wat cheese tart ini..izinkan sy copy n blajar wat cheese ni ye..smoga Allah memurahkan rezki kak Ita..
Dear Kak Ita , thanks untuk resipi, saya baru sekolah menengah and dah try buat resipi ni bulan lepas . sebab saya ni suka bab memasak ni semua.Terima Kasih untuk resipi ni . Izinkan saya kongsi resipi akak dkt blog saya boleh ?
Sedapnyer....n sudi bg tunjuk step by step...tq yer sis...wawa share yer....
mekasih =)
As salam kak ita...lili nak minta izin untuk mencuba segala perkongsian akak di blog...yer terima kasih
saya nak buat esok...harap menjadi...bahan2 sume saya dah beli....
saya dah beli barang2nya dah...p majerin tukar kepada buttercup boleh tak kak?ingat esok nk buat....
wah..soooo impressive. nk cuba gak, tngu ada mood. sbb ari tu try wt crust je x jd terus rasa down sangat2..tp cheese tart adalah kegemaran cik leez.. :) mekasih ats perkongsian yg sgt bguna ni. mitak halal ye kl share ngn kwn2 yg lain..hehe
hai Ita...suka nya baca blog Ita..banyak idea boleh diperolehi dari blog Ita ni..tq Ita sebab banyak berkongsi..semoga Ita dimurahkan rezeki.. =)
sy mmg peminat cheese tart b'berry...dl spi sanggup setiap minggu ke pasar mlm sbb nak bl cheese tart...tp sejak jmp resepi dr k.ita siap ngan cr buat'e skali sy dah blh buat sndr spi x temakan2 hihihi...time kasih byk k.ita...smg Allah memberkati hidup akk sekuage... :)
Salam, ape size mould yg kak ita pakai?
Salam, ape size mould yg kak ita pakai?
Salam kak ita.. Saye punye crust mmg rangup mase buat tapi bile dah letak filling and cheese cream dan setelah dibakar die still rangup..bile dah sejuk dan keesokkannye crust dah tak rangup. Walaupun letak dalam bekas kedap udara..
terima kasih...mohon share
Saye dh ikut bhn2 & cara2....bile cheestartnye dhsejuk, trturun & kdg2 5rbelah cheesenye...ape ygkurang?
sis , nak tanye colouring yang akak gune untuk deco tu jename ape n nak cari kat mane eak ? one more thing , cream cheese jename ape yang elok ?
sis , nak tanye colouring yang akak gune untuk deco tu jename ape n nak cari kat mane eak ? one more thing , cream cheese jename ape yang elok ?
Salam kenal kak,senang je rupanya.blehla cuba buat.
Puaslah mkn dpt buat sndiri.
Jom follow2 http://www.jutawanshaklee.com :-)
Dah try few times dgn resepi yg akak bg. First time buat tp shells jd keras. Bkn salah akak tp silap saya. Patut butter 340gm sbb bt 2 adunan. Tp confident buat mental calculation jd 240gm. Heheh.
Btw k.ita ada tips ke ye camne nak kekalkan crust tu tetap rangup wpun dah 2-3hari. Saya tgk kalau buat pg, menjelang malamdah tak rangup crust tu.
Apa2, terima kasih k.ita atas ilmu yang diberikan. Harap halalkan ilmu2 ni :)
Assalamualaikum kak ita
Tq atas perkongsian resepi ni..tak sangka nak buat corak tart tu senang je.. Akak first person yg sudi share cara step by step untuk buat corak tu..Sy appreciate sgt2..dah lama sangat cari.. hehe..
Semoga kak ita dan keluarga sentiasa dlimpahi rezeki dan rahmat dari Illahi =)
Assalamualaikum. Terima kasih byk2 sebab tak lokek ilmu. Saya ibu yg bekerja tapi hari ni cuti sebab esok anak upsr. Cheese tart ni memang favourite dia. Cadangnya hari ni nak buat. Saya beli shell yg dah siap. Tinggal nak buat fillingnya aje. Nak jimat masa. Terima kasih sekali lagi..
Assalamualaikum. Terima kasih byk2 sebab tak lokek ilmu. Saya ibu yg bekerja tapi hari ni cuti sebab esok anak upsr. Cheese tart ni memang favourite dia. Cadangnya hari ni nak buat. Saya beli shell yg dah siap. Tinggal nak buat fillingnya aje. Nak jimat masa. Terima kasih sekali lagi..
Dah buat dah. Jadik.Sedap. thank you.
Tqvm kal ita ajar step by step...klu masuk kelas beratus jugak nk kena bayar ni...moga rezeki Akak melimpah ruah...Saya baru nak start belajar sbb anak2 suka makan...selalu beli jer rm45 utk 50pc...buat sendiri lagi jimat kan...huhu
salam,shell dy tu ade jual ke?? just tanye sebb shell dy buat tak jadi :(
and nak tau juga kalau guna telur biase ape jadi??
Salamulaikum kak, nak tanya tips untuk tart crust
maintain crunhcy ada tak? Bila buat tart shell ni sedap, mcm crunchy2 skit tapi bila dah letak filling biar semalaman dekat luar tapi dlm bekas kedap udara crust tu jadi lembik, sbb apa yer kak, FYI saya ada campurkan corn starch dan tepung kastad skit, sbb tu ke crust saya jadi lembik lepas masuk filling.
Salamulaikum kak, nak tanya tips untuk tart crust maintain crunhcy ada tak? Bila buat tart shell ni sedap, mcm crunchy2 skit tapi bila dah letak filling biar semalaman dekat luar tapi dlm bekas kedap udara crust tu jadi lembik, sbb apa yer kak, FYI saya ada campurkan corn starch dan tepung kastad skit, sbb tu ke crust saya jadi lembik lepas masuk filling.
Terima Kasih Kak Ita untuk resepi ini. Saya dah cuba ikut step by step, mmg jadi. Tapi nak buat shell tu mmg mencabar, ada yang nipis, ada yang tebal. Yang tak berlekuk pun ada. Haha.Moga Allah berkati ilmu ini dan juga Kak Ita sekeluarga.
akak . makna nya crust tu dua kali bakar lah ? tak hangit ke ?
akak . maknanya dua kali bakar lah crust tu ? tak hangit ke ?
Salam k.ita. nk tanya butter tu boleh adun ngan gula ms masih sejuk atau kena tunggu sampai suhu bilik.?
Salam kak ita...nk tanya. Butter utk buat shell tu perlu biar sampai suhu bilik atau boleh adun ngan gula ms masih sejuk?
salam kenal kak Ita, saye Amel. saye berminat sangat dengan kue buatan kak ita ni, elok nian. mohon ijin untuk cube resep ni kat dapur saye. terima kasih :)
Kunjung ke sini lg.....td baru jer g kedai yummie beli acuan tart...lepas nie nk buat & nk rujuk blog akak nie coz ada step by step..senang sikit..lg pun sya nie bdk baru nk belajar...
kak,nk tanya,kulit tart nie akan lemau yea bila dh letak cheese..saya buat dh 2 hari..lepas siap letak cheese,masukkan dlm balang..bila nk mkn tu kulitnya x keras..mmg gitu ke?
Klo pkai paper cups blh x?npa kuantiti yg sy dpt sdkit shj ..xsmpai 20 shell ..
Klau pkai paper cups blh x?kuantiti shell yg sy dpt,xsmpai 20 ..
assalammualaikum, terima kasih kak ita untuk tunjuk ajar.tambah bersemangat saya nk buat.
Assalammualaikum, salam perkenalan kak ita. bersemangat saya nk buat cheese tart ni.
assalam akak, woww resipi akak ni sgt mnarik n cheese tart nye comel sgt. tringin nak cuba ^^ trima ksih berkongsi!
assalam akak, woww resipi akak ni sgt mnarik n cheeset tart nye comel sgt. tringin nak cuba. trima kasih berkongsi!
menarik nak cube la..tp nak tnye crust tu bakar api ats bwah ke..
Assalam resepi yg menarik..nak cube..cume nak tnye crust tue bakar api ats bwah or cmne ye..hrap sis dpt membantu..
as salam..nak share boleh..
sangat mudah cara nak buat tart dlm resepi yg sis share ni..bg sy yg tak pernah buat mmg la sgt memudahkan..terima kasih sis for sharing the knowledge.
Salam,kalau tart tu berbuih waktu dalam oven kenape ek ? Sedih cheese tart tak menjadi :'(
salam kak, kalau putar adunan tart shell dgn mesin pemutar x boleh ke? knp xleh putar lama? curious :)
Salama sis
sis guna oven mcmna
klu gn convection oven blh ke
As salam sis
sis gn oven jnis mcmna ye
Klu gn convection oven blh ke
thanks kak tunjuk ajar ! hari hari saya buat . sedap sangat
slm kak...klau buat crust dia pas tu terus letak cheese x pe ke? maksud saya doh tu klau x masuk ke dalam peti sejuk semalaman...
Salam kak Azlita,
Thank you for the recipe..hasilnya marbeles walaupun deco nya x secantik akak punyer..
cantik la kak, saya da cuba da, jadi, senang je! cume saya punye crust hitam sikit (=X=')
akak buat crust tu cantik gile! saya buat ada yg penyek, ada yg tebal, ada yg nipis... tak cantik langsung, harapkan orang yg makan tuh tak cerewet sgt jelaa... :'(
Assalam dear Azlita....
I've just tried your recipe on this blueberry cheese tart and seriously it came out really nicely!! My family couldnt stop feasting on every tart. Hehehe...hot from the oven into their mouth!! Thanks a zillion dear...
izinkan saya kongsi resepi ini..terima kasih banyak..
Nk tanya kak...kalo guna cheese jenama len boleh...dan kalo boleh jenama apa yg sesuai
Assalamalaikum, this is a beautiful blog and love the recipes. Happy Ramadan ☺
acuan nye size ape ye, comel2,,
salam kak nk tnya masa nk pukul bater 2. lau putar pakai masen boley x???
Post a Comment