Salam bersiaran di pagi khamis yang ceria.. salam 1 Malaysia...
2, 3 hari ni badan rasa macam letih aje.. buat kerja sikit pun terasa penat, mata pula macam asyik mengantuk aje.. Kekadang terfikir jugak adakah faktor cuaca yg semakin panas.. sejak dua menjak ni.. pemakanan..... atau faktor usia yg melewati warga gangsa... adoiiii...
Tu lah yg selalu dok teringat.. kurangkan lemak dalam makanan.. kurangkan manis dalam minuman... Anak- anak pulak menambah.. kurangkan bercakap dan kurangkan membebelll... boleh gituuuu...!!
Hari ni ita buat kek Kastard Pandan Lapis Cendol. Resepi asal sebenarnya Kek Kastard Pandan, tapi terlebih rajin sebenornya tak de kejor cari kejor... ita dok lapis pulak dgn cendol.. hihi terlebih sudaaa..
Tapi kek ni mmg best laa... sedap lembut dan gebu.. harum pulak dgn bau pandan.. manyak syok! ooo..
Resepi dari Sweet 4ever yg ita ambil dari My Resepi. Terima kasih untuk sweet 4ever kerana sudi berkongsi kek yg sedapnyaaaa... ni...
Memang teruja betul nak buat kek ni sebab feedback yg ita lihat kat My Resepi rata2 memuji kesedapan kek ni.. tu yg berkobar2 nak mencuba dah macam lagu Yasin pulak... berkobar... kobar... eh! mana ek Yasin sekarang dah lama tak buat album baru.. ita suka sangat lagu Yasin Mimpi Laila.. asyik masyukkk betul kalau lagu tu berkumandang kat corong radiao....alamak!... apahal pulak masuk cerita Yasin pulak ni.. cerita kek ni tak habis lagi...
Peringatan! jangan lupa tuk tebalikkan kek sejurus keluar dari oven kerana kalau kita tak buat cam ni.. nanti kek akan mendap ke bawah atau atas kata nama lain kek kita penyek! kalau dah penyek tu nanti tak cantik lah kan kalau nak di layerkan..
Untuk resepi ni ita guna loyang 8 inci. Dia naik cantik aje dan tinggi. Aiii... suka kita! tu yg ita dapat bahagikan kek ni kepada 3 layer. Nak potong pun senang kerana ia tak lah terburai2 atau berserabai kek dia tu.. dan nak melayer dgn kastad pun mudah.
Kastard dia pun sedap! Masa tuang kastad atau masa kita nak melayerkan dia tu kena pastikan kastard tu masuk kat celah2 loyang. Kalau tak nanti tak cantik pulak bila dah buka loyang.. banyak pulak ruang udara kelihatan di tepi kek. Boleh juga hentak loyang sedikit supaya kastard tu turun ke bawah.
KEK SPAN PANDAN
by : Sweet 4ever
150 gm tepong super fine - ita guna tepung kek
150 gm gula kastor
5 biji telur telor gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml air daun pandan - ita ganti susu segar
80 ml minyak / mentega cair
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh baking powder
sedikit pewarna hijau
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
24 comments:
horeyy!!!ida sampai dulu,...wahh sedapnyer ..sedapnyer....cantiknyer K'ita,lama tak buat, ida pernah sekali try buat kek ni...sedapkan, kalau pesen letak cendol cam akak buat ni, mesti lagi sedaptu...kena dgn rasa pandannya
Salam kak ita!!! kek sweet4ever ni mmg best! kita pun suke guna basic sponge resepi dia :D tp apa pun kak ita buat SUMEEEE nmpk sedap! kretif betul letak cendol, yummmyyyy!!!
aargggghhhhh.....!!! nak sepotong
As'salam Ita
haaa...sampai juga kek yang ditunggu..hihihi. dari tadi dok minum kopiO jer naik kembung dah perut..hehehe
banyak dapat tu, meh lah spotong :D
Kak ita sedap2.. Ita pun pernah buat gak .. Berbaloi.. Kalsu buat letak cendol tu lagi sedap
nampak menarik lah ita..akak angkut resepinya ya..
cantik betul la ita,berselera tgok kek tu...ada cendol kt atas tu...ermmm sedappp.
Ita, as always...! Looks tempting and sooooo inviting....hantar kat akak 2 potong bole tak...bole kan..kan...
wow! mabeless hehehe Cnp recp ek...sedapnyer..n terliur nengok nih :p
cantiknyer kek tu kak ita.. pandai kak ita advancekan kek tu dgn tambah cendol.. pandan+cendol mmg kombinasi yg best.. nk satu slice!!! =)
Uish, best nya rupa kek ni..ada cendol lg tu..mmg best ni nampak nye..
salam ita...mmg teruja tgk kek ni...cantik..nk mintak sepotong...hehehe
mengancamnyer kek... saya takde bakat lagi nk buat kek seumpama itu..oleh itu, bagi saya rasa sepotong yer..hehe
macam biasa.. masuk sini pasti akan terpukau & terpana sekejap.. tunggu 5 minit barulah boleh berkata2 kat komen box.. hehehe... akak nak jadi anak murid ita boleh tak??? ita jadi cikgu yg ajar masak2 & klik2 gambar ye!
Kesian Nina ~~~
kalau singgah blog kak ita nie ..... selalu buat nina terliur ajerrr !!
fav Nina lak kek pandan ...
bak sikitttt sepotong kak ita
Salam kak Ita, tumpang lalu,nice knowing u and your blog also so many your creation marvelous and appetite, i know so many very good Home Chef out there, nak tanya, what is so sour and so sweet about your blog, i hope including the blog owner, but i choose the sweet one, tq kak ita, afternoon joking.
Itaaaa....
nampak sedapnya...ada cendol lak kat atas kek tu...fuyoooo...bestnya...amik resepi dulu...pjgnya list resepi...tak kisah lah nak amik jugak....nak sepotong kek boleh Ita....:)
perrhhhh...cantikkk bangat kek cendol tu..
menggoda betoi....
Waduh2... sedap ni ada cendul.
kak,kalau kek tu tak bakar tapi kukus jd tak?
Wak akak, menaril betul.... nak kek sure tak dpt nak resepi la ye.... tq
salam kak,minta izin share resepi yer...
Salam Kak Ita...
Nak tanya tepung Hoen Kwee hijau boleh diganti dengan tepung lain tak...
Kat mana boleh dapat tepung nie.?
Air cendol itu diperolehi daripada blend daun pandan ke?
TQ.
Wah.. kek pandan cendol wak radol. .. sedap nih... tq for sharing. .
Post a Comment