Berakhir sudah sumpahan itu... - masam manis f

Breaking

Sep 18, 2011

Berakhir sudah sumpahan itu...

Assalamualaikum....

Aduyaiiiii.... berakhir sudah sumpahan.... Lega rasanya... Alhamdulillah akhirnya menjadi juga.. syukur...
Penangan kek karemel ni mmg hebat kan.. hari2 ita tengok orang dok tayang kek ni dari mula ita berkecimpung dalam dunia FB, ita dah nampak akan tsunamai yg melanda kat ruangan kongsi resepi.. Hari2 kek ni berposing dan memang meruntum kalbu betull...


Sebenarnya sebelum ita berkecimpung dalam dunia khayalan alam maya ni.. ita dah pernah merasa kek karemel ni.. Masa tu ita balik Kelantan. Pas tu adik ipar ita ade beli kek ni dari seorang kawan dia yg mmg jual kek ni di Kota Bahru.. Bukan di Kota Bahru aje tau! kek dia juga telah di eksport.. amboiii!! eksport lagi.. tapi ke KL lah dan beberapa negeri lain dalam Malaysia ni..

Bila ita rasa aje kek ni... emmmmmm... walla.. sedapnya!! memang mengasyikan betullah rasanya.. dan ita boleh katakan kalau durian tu raja segala buah dan semestinya kek karemel ni raja segala kek.. Suami ita cukup suka akan kesedapan dan keenakan rasa kek ni.. dgn karamelnya lagi dan tekstur kek yang sangat gebu..

Tau tak ita tanpa segan silu telah order 5 bijik kek ni dari kawan adik ipar ita tu.. amboii.. tamak betulll... bila adik ipar ita tanya nak buat apa banyak2 hihi jawapan cover line... nak bagi kawan dan jiran2 hahaha tau tak pe... bila sampai rumah ita dgn suami yg melantak bagi perabis.. sayang oiii... nak bagi orang sebab sedap! adoiii... buruk betul perangai... >^<


Pas tu bila dah habis siap order lagi ni.. dan kawan adik ipar ita tu siap kirimkan dgn bas express.. uii... naik bas lagi kek karemel ni tau! pagi2 ita dah dok tercanguk depan bas stesen tunggu kek sampai.. Bila sampai mmg tak sabar2 nak makan... pekara ni berlanjutan... hinggggggaaaa... toing! toing! toing! tercabut skru dan jarum timbang... uuuuuuuwwwwwaaaaaa.... makkkkkk tolong!!! aduiiii!!! berapa banyak kilo sudah naik!!! warghhhhhh..... errrrrr..... gerammmm!!!!

Sejak hari tu... ita bersumpah tak mau makan kek ni.. tak nak sentuh pon!! dan ita mula lah berdiet.. pekara yg paling tak suka buat.. makan tahun... baru ita dapat balik berat badan ita.. itu pun jangan tak caya 2 tahun ita tak sentuh nasi.... waaaa.... sedihh... :(

Bila ita nampak kawan2 dok buat kek karemel ni hati meruntun2 nak menjamahnya.. dan tak sabar nak mencuba.. tapi bak kata perpatah kerana mulut badan binasa.. itu lah yg terjadi... aduyaiiii... sudah 7 kali ita cuba buat tapi semua tak menjadi.. mmg frust sangat..!! sampai ita rasa cukup takut nak buat kek yang satu ni..


Semalam ita cuba memberanikan diri tuk mencuba semula kek ni.. dengan ucapan kalimah Bismillah yg tak putus dari bibir ita memulakan projek tuk buat kek karamel ni... Waaaaaa.... akhirnya.... berjaya juga!! apakan sumpahan ita sudah berakhir....????? sudah tujuh bijik buat dan akhirnya... berakhir sudah tujuh sumpahan... eh! macam mahsuri pulak! eceh.. eceh.. perasannnnn... :p

Jutaan terima kasih ita yang tak terhingga buat rakan2 Fb
Zuriani Alias
Sasha Rahmat
Zuriana Abd Latip
Puteri Manja
yang tak putus membantu memberikan penerangan bagaimana tuk buat kek karemel ni.. Sampai buatkan step by step dan ade yg sampai buat video tuk tunjukkan bagaimana nak menghasilkan kek yg menjadi pujaan ramai ni.. aduyiiii... jasa kalian semua hanya Allah juga yg dapat membalasnya... terima kasih sekali lagi dan ita mmg sayang kalian semua muahhhh!!


Hari ni ita nak tunjukkan step by step tuk buat kek ni.. ini semua adelah hasil dari cara2 yg telah di ajarkan oleh rakan2 ita yg kat atas tu dan ade beberapa orang lagi yg ita dah tak jumpa cari link dorang tu.. eiii.. sabor je lah kan..... Kali ni ita nak simpan kat sini supaya ita ingat cara2 nya dan tak buat silap lagi nanti.. hihi ini juga tuk anak ita Dalili manalah tau kan kalau mak dia dah tak de nanti boleh lah Dalili rujuk kat sini kalau ayah minta buatkan kek ni..

Kepada rakan yg tak cuba lagi meh le cuba kek ni! resepi ni mmg sedap! Sebelum terlupa jutaan terima kasih yang tak terhingga dari ita buat kak Munirah Baharum yang sudi sharekan resepi kek yg marvelous ni.. dan terima kasih kerana sudi melayan banyak songel ita dulu masa ita buat asyik tak jadi aje.. tu... hihi.. sekarang dah jadik dah kak...!! bravooo!! suka sangat!! tapi takut woooo... takut bam bam balik.. tulah bila makan ni mmg tah hingat.. hingat..


KEK KAREMEL
by : Munirah Baharum


Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan


Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )


Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.


Merinque 
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.


Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

 

Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.




Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.



210 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 210 of 210
tatabear said...

Assalamualaikum. kak ita mekasih bnyk2,., saya baru je buat kek karamel ikut resepi akk... Alhamdulillah menjadik.. 1st time saya buat kek ni... hihihi

Hime said...

Salam kak.. Nak tanye sikit..camne cara nak bancuh kaler hijau mint ye? Sbb sy nk buat wedding cake..buttercream kaler hijau mint...hope akk bole share kan..thanks ye...

Unknown said...

Alhamdulillah.. sy dh buat beberapa kali br gebus je kek ni.. 1st n 2nd time buat jadi tapi x brp n lembap, kek agak kering sedikit.. percubaan ke 3 sy pukul meringue sampai betul2 kental br dicampurkan dgn adunan kek.. br la kek saya betul2 lembap n gebu gebas bak kata org2.. hehe.. sedap! X rugi blaja buat kek ni.. tq share resipi ni ye kak ita!

Unknown said...

Assalamualaikum. .
kak ita, terima kasih utk tunjuk ajar. Dah jadi tp tak secantik kek akak.
guna api bawah, kipas on ke off?

terima kasih ye.

Unknown said...

{\rtf1\ansi\ansicpg1252
{\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 ArialMT;}
{\colortbl;\red255\green255\blue255;\red34\green34\blue34;\red255\green255\blue255;}
\deftab720
\pard\pardeftab720\partightenfactor0

\f0\fs26 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0
\outl0\strokewidth0 \strokec2 Salam kak azie.. Tringinnye nk buat kek resepi kak azie ni bile tgk pic nye... Cam best jee... Nk tanye.. Kek ni bleh kukus x?? Kalo bleh, brape lame nk kukus...? Tq

wanzury said...

As salam...kek ni boleh dikukus tak selain dibakar

wanzury said...

As salam...bole di kukus x..selain dibakar

rusnizainal said...

assalam kak ita knapa bila saya terbalikkn kek, karemel yg d bhg tepi kek akn pecah

Unknown said...

Assalammualaikum kak ita ... sy suke tgok resepi kt blog akak ita :) ... mntk izin n dihalalkan nk copy resepi resepi akak spya senang nk rujuk ^_________^.. trimas ye kak sudi kongsi resepi n terangkan step by step spya mudh difahami oleh pembaca...^ ^

Unknown said...

Assalamuakaikum kak..
Klu krim of tartar xde, blh gantikan dgn bhn lain x?

«Oldest ‹Older   201 – 210 of 210   Newer› Newest»

Post Top Ad

test