assalamualaikum
Apa khabar semua hari ni..?? harap2 sihat dan ceria.. lah kan..
Semalam anak ita Azrul balik.. hari ni mak dia sibuk lah di dapur
PMR dah habis jadi cuti lah anak ita sampai hari Ahad ni..
Member apa lagi balik kali ni uiii.. tidur tak bangun2 ingatkan pengsan!! rupanya bayar hutang.. hihi
Ni pulak dah dok berkurung dalam bilik apa lagi main game lah tu.. dah lama tak bukak benda tu.. lepas gian lah tu.. tak pe lah dah habis exam mak bagi can..
Dah lama ita tak meroti.. sebenarnya kalau cuaca hujan cam ni memang payah sikit nak meroti udara yang sejuk dan lembab buatkan doh kita susah nak naik.
Biasa doh yang telah siap di uli ita akan perapkan dalam oven. Oven tu ita on sekejap.. kejap aje tau bagi udara dalam oven tu hangat2 aje.. atau istilah lain suam-suam kuku.. Pas tu ita letaklah doh tu dalam oven supaya dia panas dan mudah naik. Nanti dia naik cantik aje dan lembut!
Hari ni ita nak sharekan satu lagi resepi roti dan kek kira dua dalam satu senang kerja sekali masuk mulut dua2 dapat roti pun dapat rasa kek pun dapat rasa.. hihi
Resepi ni ita ada nampak kat buku The World of Bread daripada Chef Alex Goh . Dah lama berhajat nak buat tapi adunan rotinya agak banyak!
Semalam masa ronda2 cari resepi ita ternampaklah resepi yang lebih kurang sama di fotopages by Naz Rinn Chan resepi yg Naz Rinn Chan ambil dari Chef Khoo See Yew of DIY Home Bread
Lebih mudah siap ada langkah demi langkah yang mudah!
Untuk adunan kek juga menggunakan tepung kek ready made atau sponge mix cake. Tapi sebab ita tak de Sponge mix cake bahagian kek tu ita gunakan resepi French Sponge Cake oleh Chef Alex Goh
Terima kasih kepada Naz Rinn Chan kerana sharekan resepi ni dan terima kasih juga pada kedua2 tuan empunya resepi.
Jom kita masuk dapur dan kita buat Chocolate Bread Cake ni..
CHOCOLATE BREAD CAKE
By : Chef Khoo See Yew of DIY Home Bread
Sumber : Naz Rinn Chan
Bahan A
300gm high protein flour
5gm susu tepung
3gm bread improver
10gm serbuk koko
Bahan B
50gm gula castor
1/2 tsp garam halus
1/2 biji telur
180gm air sejuk
7.5gm yis segera
1/2 tsp choc emulco
Bahan C
15gm butter
15gm shortening
kismis - ita tambah
Untuk buat doh roti ita gunakan bread maker. Di bawah ni pula adalah cara2 menguli menggunakan tangan.
Dalam mangkuk pengadun, campurkan semua Bahan A. Gaul seketika.
Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A.
Adun sehingga menjadi doh.
Masukkan Bahan C dan terus putar hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
Boleh uli guna tangan atau bread maker.
Bulatkan doh, tutup dengan plastik dan perap selama 30 minit.
Tumbuk doh untuk membuang udara.
Kalau nak letak kismis masa ni boleh gaulkan doh dengan kismis atau coklat chip pun boleh
Bahagikan doh kepada dua bahagian.
Gelek leper dan gulung pada dua bahagian yang bertentangan.
Lengserkan dengan butter 2 tin loaf berukuran 4" x 4" x 6".
Ita guna loyang 5 inc x 9 inc dan tinggi 3 inc
Masukkan satu doh yang telah digulung tadi.
Biarkan doh naik dua kali ganda.
Ita bulat-bulatkan doh sebesar guli dan susun dalam loyang
Peringatan jika gunakan loyang yang kecil kena bahagikan doh pada 3 bahagian kerana doh roti yg mengembang akak mengembang lagi bila di bakar dan besar kemungkinan akan menolak adunan kek di atas dan membuatkan kek tertumpah. Berhati2 ye! Pastikan doh roti di bulatkan atau di gulung kecil aje anggaran 1 - 1 1/2 cm aje tingginya
Bila dah siap rehatkan semula doh dalam 10 minit
Ok kita buat pula kek
Untuk resepi kek yang menggunakan sponge mix cake boleh ikut resepi di bawah ni
KEK SPONGE MIX
2 butir telur gred A
150gm sponge mix perisa vanilla
30gm air
2.5gm esen pandan
60gm minyak jagung/minyak masak
Putar kesemua bahan adunan kek dengan kelajuan tinggi selama 8 minit sehingga kembang dan gebu.
Ita pula gunakan resepi French Sponge Cake dari Chef Alex Goh
FRENCH SPONGE CAKE
by : Chef Alex Goh
Sumber : Buku Masakan Fruity Cake
Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula castor
1/4 sudu teh esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula
Bahan C
110 gm tepung - ita guna tepung kek
70 gm mentega cair - ita guna minyak Mazola
Bahan A - Pukul bahan A sehingga ringan dan gebu
Bahan B - Dalam bekas lain putar pula putih telur hingga kembang, tambahkan gula dan putar lagi hingga kental dan kaku, kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh.
Masukkan adunan meringue ( bahan B) kedalam adunan bahan A. Kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik sehingga rata.
Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi dan kacau rata dengan kaedah kaup balik juga.
Masukkan minyak atau butter cair dan kacau rata guna kaedah kaup balik juga.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna yg di sukai.
Tuang adunan kek ke atas doh roti yang telah kembang tadi.
Ikutlah cara bagaimana nak corakkan adunan kek tu
Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25min - 30min.
Post Top Ad
test
26 comments:
cantikknya kek roti tu kak ita......
rajinn la akak sorang ni....
Bestnye..suka yang cam ni..gandingan roti n span kek..sedap2.
besh...cantik la kek roti kak ita..!! terliuq nengok
teruja:)
Weeeeyy lawooonyaa bread cake Ita nih..siap warna warni lgk...akak penah buat resepi Rinnchan nih...tp baca resepi kurang perasan, patut doh tu leh wat 2 bekas/loyang, akak pi taram 1 loyang jek..bila bakar doh roti naik menolak adunan kek, byk adunan kek keluar dr loyang...hahahahha..pastu x buat2 dah...tp mmg menjadi, cuma adunan kek secuit jek la duk dlm loyang..hehe, kelakauuu jek bila diingat...Bak sini 3 potong Ita..
k.ita nie..rajin betol la bt juadah ptg..lapaq dah nie bila tgk..hehehe...
mesti anak2 k.ita sentiasa kenyang kan..ada mak pndai masak..hehehe..
wah, kiranya dua dalam satu ni, nanti org yg tido bayo utang tu, msti suka bangun jer terus santap hidangan enak maknya ni.. untungnyaaaaaaaaa ada mak terror mcm kak Ita ni..
wah , sedap nyer . lapar la pulak . lepas nie kene la belajar buat kek . baru dapat rase keenakan choclate bread cake .
waaaa....sgt teruja dgn kek nie!! kak ita mmg hebat..:)
cantikkkknyeeeeeerrrrrrrrrr...menarik..tertariik..aduh..teringin nk buat..tp wat masa ni xdapat la..hand mixer tertinggal lah pulak..huuuu~
salam kak ita..wahhh..cantiknyer kek roti akak..tq details info dan tips tu ..yer kak...lebiuu kak..heheheh..
ita...cantik dan tergoda tgok kek tu..
warna pun sangat menarik...dua dua boleh rasa....
cantik kak.. suka tgk.. geram je rasa nak capai
Kak Ita,masyaAllah cantik bangat,mmg cun giloss kak,geram nengok..
kak ita...masuklah pertanding master chef...konpem menang
Sedapnya.. terkeliur tengok kek tu.. huhu..
Salam kak ita lawa roti akk ni beralunan2 roti tu...warna kek pun cantik so sweet..akk ni mmg rajin...
Salam...Ita
Cantik sangat nanti pos kat ucu ye..
sempena blog 1st Anevasary.
Salam Kak Ita..
Boleh tak kak ita review pasal color yang kak ita guna dalam baking, contohnya jenis dan brand mana sesuai untuk jenis-jenis kek,roti dan kuih. Tq.
teruja tengok.. sedapnye... =)kombinasi warna yang menarik!
cantekkkkknyer.. creative nyer kek roti ni.. gebus giler.. pandai tul.. i tabik spring lah.. mmg betul2 cleaver....
tengok resepi ni naik takut lak nak buat panjang betul tatacaranya
mak oiii.. teruja bangetttt!!! cantikkk!!
dah lama simpan resepi kak rinn ni sejak2 aktif berfotopages dulu lagi.. tp sampai ni tak terbuat2 jugak.. tp bila tgk yg ita buat ni mcm meluap2 pulak nak mencuba.... hahaha... bilaaaaalah tuuu ye....
Salam perkenalan.....
Kagum...kagum dengan semua....
dapur....
peralatan
kebolehan memasak
food presetation yang sungguh menarik!!
gambar-gambar yang sungguh nampak
proffesional.....
jenguk blog ni terasa macam menyelak-nyelak buku resepi yang sungguh international...
Saya harap saya boleh rajin macam ita... untuk masak tempting food macam tu.
Kagum.
Assalamualaikum,
salam perkenalan...... saya baru jer berjinak2 dengan dunia blog ni.... terus terpikat dengan blog kak. ita ni.... kak. ita ni tersangat la rajin kan... suker sangat. rasa macam saya pun nak cuba semua resepi2 yg kak.ita buat tu . tapi mesti tak cantik cam kak. ita buat.... tahniah tau kak....
Post a Comment