Terdapat pelbagai resepi kek span asas yang boleh kita gunakan untuk menyediakan sebiji kek hiasan. Sebenarnya untuk menyediakan kek hiasan kita boleh gunakan mana-mana kek span yang kita suka, tak kiralah kek vanilla, coklat, pandan atau berperisa seperti kek oren atau kek strawberry. Semuanya bergantung atas citarasa kita atau permintaan para pelanggan.
Apa yang pasti, setiap kek yang kita sediakan mestilah serasi antara satu sama lain, iaitu antara kek dan mousse atau krim yang akan kita gandingkan bersama nanti. Contoh jika kek yang kita hendak sediakan kita nak hiaskan dengan buah-buahan, kita gunakan kek span asas vanilla, fresh cream, coklat urai dan buah-buahan. Jika kita nak berperisa coklat pula kita boleh gandingkan kek span coklat bersama mousse coklat yang kita boleh letakkan perasa moca atau nescafe dan di salut pula dengan ganache coklat yang kita tambahkan sedikit pes moca atau pes kekacang sebagai contoh pes Hazelnut dan Nutella
Pada ita pula kek coklat juga enak dan lazat jika di gandingkan bersama bubbery dan fresh cream manakala filling strawberry di gandingkan pula dengan kek span vanilla dan buttercream. Semuanya terletak atas kita yang bijak menganding dan mengayakan setiap kek yang ingin kita sediakan. Alangkah indah dan seronoknya jika kita dapat menyediakan sendiri kek hiasan untuk hari ulangtahun anak-anak atau suami tercinta.
Hari ini ita akan kongsikan resepi Kek Coklat Lembab atau Chocolate Moist Cake.
Kek yang lembab dan sedikit padat dan berat. Kek yang sesuai di jadikan asas kek hiasan yang mewah dengan lapisan krim keju dan di salutkan pula coklat ganache.. waa.. pasti berpinar-pinar biji mata melihatnya dan sudap pasti anak tekak mula menari-nari riang.. wallaaa.. sedapnya..
Sebenarnya kek ni kalau tak letak krim pun dah sedap dan mewah dah..
Apa yang perlu kita salutkan sahaja dengan curahan garnache ya Allah enaknya kejadian dan ciptaan mu.. hingga tak terungkap dengan kata-kata.. Alhamdulillah..
KEK COKLAT LEMBAB / Chocolate Moist Cake
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Kemudian ayak
Ketepikan
Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis.
Bahan D
250 ml air panas
Satukan semua bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
Pukul hingga sebati
Boleh pukul dengan Hand Mixer atau Stand Mixer, kalau guna Stand Mixer guna pemutar bentuk belon
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Jika adunan banyak dan tak larat nak kaup balik dengan spatula, boleh masukkan dalam Stand Mixer dan gunakan pemukul macam gambar di atas. Letak pada speed paling perlahan sekali. Putar sehingga ia sebati aje, jangan lama kerana nanti banyak udara terperangkap dalam adunan kek dan kek kita berlubang-lubang bila kita potong.
Adunan yang telah dikaup balik dengan spatula
Tambahkan air panas dan gaul rata
Adunan yang telah di gaul rata
Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Kejadian kek banyak bergantung pada suhu oven kita, pastikan kita faham kelebihan dan kekurangan oven kita.
Kebiasannya untuk membakar kek kita hendaklah letakkan kek di rak tengah dengan api atas dan bawah di gunakan. Suhu oven pula dari 160C ~ 180C bergantung pada jangka hayat sesuatu oven itu.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran kek, kerana ia akan membantutkan pengembangan kek kita nanti.
Selepas 1 jam buka oven dan cucuk dulu dengan lidi, jika belum masak bakar lagi 15 minit. Jika selepas 15 minit berlalu tak masak lagi tambah 15 minit lagi.
Untuk oven ita pula ita hanya gunakan api bawah setiap kali membakar kek dan kek pula ita akan letakkan di rak bawah sekali. Ini adalah kerana suhu api atas pada oven ita adalah lebih panas dari api bawah. Jika ita menggunakan api atas dan api bawah, kek akan keras pada sebelah atas dan mudah merekah serta hangus .
Kek ini boleh di bakar dan boleh dikukus, masa mengukus juga antara 1 jam hingga 1 jam 1/2
Sama juga seperti cara membakar, kukusan tidak boleh dibuka semasa kek sedang dikukus
Kek yang dikukus lebih moist, tapi tidak tahan lama
Kek yang dibakar lebih tahan lama dan lebih sesuai sebagai kek hiasan.
Boleh juga menggunakan kaedah Steam Bath
Kepada yang tak nak di lapiskan dengan krim bolehlah terus curahkan garnache coklat atasnya setelah kek di sejukkan.
Bagi yang nak di jadikan kek hiasan boleh lah potongkan kek kepada beberapa kepingan berdasarkan ketinggian kek yang kita inginkan..
Nanti kita sambung pula bagaimana cara nak menyediakan lapisan krim dan garnache coklat.
74 comments:
hanim suka sangat ngan kak ita
tak lokek nak beri tunjuk ajar ilmu yang kak ita ada ......
tq ............
saya lebih suka yang kukus kak..lebih lembab lebih sedap...
assalammualaikum kak ita...
mimie bisa bayangkan betapa kak ita sibuknya ambik foto step by step tu..
terima kasih kak ita...
jazakillah khoiron katshiron..
semoga allah membalas dengan seribu kebaikan...amin...
tunggu ita tunjuk cara nak hiasa pula.tak sabar ni...
terima kasih, atas perkongsian ni kaak ita :)
You should open a cooking/baking class soon dear!
suka tengok gambar gambar yang Ita paparkan
sedapnyerr..nyummy2!!
betul kata love tu kak ita ^_^
ita, terima kasih kongsikan ilmu... sangat2 hargainya.
dah boleh mula buat ni.. terima kasih..;)
salam k.ita, kalau blh nnti buat toturial mcm mn nk angkat kek dr redai ke atas papan kek lepas curah ganache tu ye..tq:)
Salam k.Ita, x sabar rasanya nak tgk tutorial seterusnya utk hias kek choc tu. terima kasih kerana share ilmu bg org mcm sy yg x smpt nk ikut kelas tp ada hati nak buat kek hiasan sendiri utk family tercinta. Anak2 dh lama suruh ibu depa buat sendiri.....tqvm.
Part kaup & balik kan Dgn spatula tu ikut Arah jam @ lawan jam ita? Akak selalu fail masa ni..
salam Ita...macam mana dgn masalah blog ita yg ita cakapkan dulu?? dah ok ka?? harap2 dah settle yek!
akak suka kek choklat kukus , lepas tu letak choc ganache...arrgh heaven!! tapi yg bakar pun sedap jugak...!! yang tak shedap ialah time nak basuh segala mak nenek perkakas baking tuh!!:P
Seronok baca blog ni dan kagum dgn cara kak ita ambil gambar dan kongsi ilmu.teruskan berblog ye kak:)
Seronok baca dan tengok gambar yang kak ita ambil. Sangat cantik dan menarik . Terus terliur nak makan kek skrg jugak .
Thanks kak ita kongsi tips berguna ni..
Ct nk join class kak ita nanti kalu open lh
Akak ada Cuba resepi moist choc cake beberapa bulan lepas tapi Keknya BANTAT! Di mana salahku ita?
Bestnya jd famili kak ita...blh mkn kek sedap2...tgk gambar je dah terliur...teruja nk buat...mcmana kak ita plan keje ye....kak ita kn bz? Cer share sket....
terima kasih kak ita,
tapi bole tao x, sambungan utk lapisan cheese n choc ganache da ada tak entry dalam blog akak?
Bagus banget coretan kak ita ni..penuh dgn informasi..
Bagus banget catitan k.ita nih..seng nk paham..
Dah try buat kek ni minggu lepas. Alhamdulillah, jadi!! Dan rasanya mmg best. Thx for sharing!
Yummy..
gmbr sgt cantek. kagum dgn kegigihan akak mengambil gmbr sambil memasak
Pukul telur 2 brapa lama sis nk sampai putih..
Terima kasih kerana berkongsi resepi dan petua.. Patutla kek saya berketul2.. Main campak je tepung tu.. Lepas ni insyaAllah kek saya akan cantik macam kek akak.. Hihi
Kalau sudi, lawatlah page saya ye.. Nak kirim pinggan mangkuk prtmerion and royal doultan pun boleh.. Sementara saya kat UK. Kilang kat Stoke ni belakang umah je..:)
salam ..kak ita blh tk jelaskn tentang sukatan sudu besar, sudu makan n sudu teh ?
Panduan ilmu yg sgt berguna..tq kak ita..ALLAH aje la yg dpt balas ilmu free ni tp sgt bmanfaat
yummy..nampak saje dah tahu sedap..walla.nak cubala resepi ni.tkasih kak ita..
Thanks kak... Saya nie baru nak belajar-belajar buat kek. Banyak resepi kek yang sy ambik dr blog akak. Dan semuanya menjadi.. alhamdulillah..
Nak try pakai resepi kek coklat yang ni..
memang sedap sangat!!
nak tahu rahsia dia jom la tengok
http://kekcoklatsedap.weebly.com/
Saya baru terjumpa blog Ita, walaupun dulu rasanya pernah terbuka blog ni tapi tak betul2 menyelongkar 'isi' di dalamnya...mohon saya share resipi di sini ya Ita...terima kasih banyak kerana berkongsi resipi dan tips di sini..
terima kasih k.ita atas ilmu yg sgt bermanfaat ni.ni first time sy komen kat sini haha
Terima kasih kak ita atas resepi dan tips. Gambar pun sume cantik2. X sabar nk cuba resepi kek ni. :)
i really like all the pictures..thanks for sharing this delicious recipe of chocolate cakes. Again..i like the pictures :')
salam kak ita..
susu cair tu evaporated milk ke @ susu segar? sebab dalam gambar nampak cam susu segar je hehe
tqvm kak..
assalam.. sy nk bt layer pd kek.. tp klu sy belah 2 kek tu,dy peroi x?? tkut nti kek tu peroi & pecah..
assalamualaikum.....k.ita
terimah kasih kerana sudi kongsi resepi kek coklat ni.....sangat2 membantu saya coz anak saya suka sangat kek coklat.....semoga k.ita murah rezeki dan sehat selalu...AMIN
Kalau tkde minyak jagung nk guna apa ?
As salam Kak ita. Saya da 2 kali try kek coklat ni. Mmg menjadi Tapi kering la walaupun da letak 2 sudu besar susu pekat Manis. Guna hand mixer je. Ada petua ke?
Assalamualaikum kak ita..resepi ni sudah beberapa kali saya cuba, first time cuba masa tengah berpantang, time tu baru 2 minggu lepas bersalin..Memang sangat berbaloi, sedap sangat..TQ kak ;-)
salam auntie sy nk tanya kalau sy nak buat kek span biasa menggunakan resepi nie 100gm coco powder tu perlu digantikan sukatan tepung menjadi 400gm atau xperlu ? tq kerana bagi tips dan pnduan ianya menyenangkan orang baru macam sy =)
Mohon share...
Tp dah try buat dulu. First time buat kira ok la. Tukang tester kata ok haha
Mohon share...
Tp dah try buat dulu. First time buat kira ok la. Tukang tester kata ok haha
Saya suka blog akak
Ade resepi untk yg kukus x?
Ade resepi coklt kekmoist yg kukus x?
kalau air panas tak masukkan takpe ke kak ita. dah bakar kek....bila baca balik step by step baru perasan air panas x masuk huhuhuhuhuhu
Slm kak,
Klu ganti tepung gandum dgn tepung kek kena pakai serbuk penaik n soda bikarbonat x?
Slm kak,
Klu gnti tpung gndum dgn tepung kek bole?pastu kne tmbh serbuk penaik n soda bikarbonat ke?
Assalammualaikum..
Halalkan saya cooy paste & guna resepi Puan untuk saya berniaga ya..
Terima kasih semoga Allah murahkan rezeki Puan sekeluarga..
Assalammualaikum..
Izinkan & halalkan saya copy paste & guna kan utk berniaga resepi Puan ini ya..
Terima kasih & semoga Allah mirahkan rezeki Puan sekeluarga.
yg ni 1kg ker?
Assalammualaikum Kak.... Terima kasih Kak sudi kongsi... Anak saya suka sangat kek nie.. Mmg sedap...😘😘😘😘
Assalammualaikum Kak halal kan saya copy ye... Anak saya suka sangat kek nie.... Mmg sedap
Assalamualaikum..terima kasih diatas ilmu yg diberi....1st time nadh buat kek coklat menjadi.sedap kek nya.jazakillah..
Slm...kak ita...nisa dh try buat semalam..jd. Sedap..cume sebb nisa xbpe suke kek yg moist sngt,jd nisa kurang kuantiti minyak jd 200ml,pastu yg air panas jd 150 ml je..tp kak kak ita,kalau xpakai air panas xboleh ke?maksudnye pakai air biase je,klw xpakai air panas kek nye xjadi ke?pastu ape fungsi air panas ntk kek ye?maaf bnyk pulak tnye..hihi
kak ita,mana nk cari or nk beli bekas kole enamelwear @ayyan warna putih n yg ada corong letak air panas tuu
terima kasih byk byk.. gambar step by step mmg membantu sgt for me :)
terima kasih sgt2..gambar step by step tu sgt membantu.. :)
Salam Kak. Mohon perkongsian ilmu di blog saya ya. http://magazinesbymeen.blogspot.my/
Terima kasih kak!
Dah Cuba, sedap sesangat, terima kasih kerana sudi kongsi.
salam kak.
sy kalau nak buat kek coklat mmg akan pakai resepi ini. sedappppppp sgt.
masalahnya kek sy akan merekah beso kat tgh2 tu.
kenapa ya?
salam kak.. kek ni bole buat kek coklat hantu tk?
salam kak.. kek ni bole buat kek coklat hantu tk?
Nak tanya susu cair tu fresh milk ke?
Terimakasih KK Ita cake sedap snagat
Salam. Saya Amir dari iluminasi.com. Saya ingin memohon keizinan puan untuk berkongsi sebahagian info dalam artikel ini.
Resepi tidak akan diambil. Namun, kredit dan link kepada puan telah diberikan.
Puan boleh melihat artikel tersebut di sini: https://iluminasi.com/bm/resepi-pilihan-chocolate-moist-cake-paling-terangkat.html
Jika puan mahu saya membuang kandungan yang diambil, boleh hubungi saya dengan kadar segera di amirwrites_271@yahoo.com.
Maklumbalas dari pihak puan adalah amat dihargai :)
Memang sedap dah try.. Tq sis kongsijan resepi.. Terbaik! ����
Kak ita air nya masukkan masa bila ye
Post a Comment