Tanggal 4 Mei yang lalu adalah hari ulang tahun Dalili yang ke 11 tahun. Kesian Dalili kerana pada tarikh itu ita ada kelas dengan Chef Amer. Pada mulanya Dalili tak kasi ita pergi.. Tapi bila ita pujuk barulah Dalili setuju dengan syarat ita buatkan kek birthdaynya lebih awal.
Pada mulanya ita nak buat kek yang special sikit untuk Dalili, tapi ita benar-benar tak punya waktu.. dan hanya sempat siapkan sebiji kek Absolute Chocolate. Berjanji jugalah pada Dalili nanti bila ita ada masa ita akan siapkan sebiji kek seperti yang diminta olehnya.
Absolute Chocolate adalah kek yang semakin popular dan mendapat tempat dihati pengemar kek coklat. Rasanya yang penuh dengan rasa coklat yang mewah membuatkan pengemar coklat pasti tidak akan menolak jika disorongkan dengan sepiring kek coklat mewah ini.
Kek yang sangat mudah juga cara membuatnya. Kali ini ita sediakan dalam bentuk homemade supaya semua orang boleh mencubanya. Tak payah nak berhias pelbagai yang menjadikan kek nampak sarat. Kek yang lebih simple dan seminima mungkin hiasannya nampak lebih menarik.
Kalau di SR, atas kek akan di taburi serbuk koko, tapi ita tak letak serbuk koko kerana tau anak-anak pastinya tidak mengemari rasa serbuk koko yang pahit. Itulah bagusnya jika kita dapat buatkan sendiri kek untuk suami dan anak-anak kerana kita boleh omit mana yang mereka tidak gemari.
Jom kita intai-intai resepi yang mudah ini.
Mula-mula kita kenalah sediakan kek coklat terlebih dahulu. Untuk resepi ini ita gunakan resepi kek coklat moist. Kaedah pembuatan kek ini bolehlah rujuk N3 sebelum ini di SINI
ABSOLUTE CHOCOLATE CAKE
Kek Coklat Mouse
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Kemudian ayak
Ketepikan
Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis.
Bahan D
250 ml air panas
Satukan semua bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
Pukul hingga sebati
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata
Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong kek kepada 3 atau 4 kepingan
Chocolate Mousse
3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan gelap
8 gm gelatin
30 ml air
250 gm Krim bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
50 gm coklat masakan gelap di cincang kasar
Cairkan gelatin, kaedah untuk cairkan gelatin rujuk di SINI
Cairkan 100 gm coklat masakan kaedah kukusan (double boiler)
Masak telur kuning dengan kaedah kukusan sambil sentiasa dikacau hingga berkrim
Tuangkan gelatin dalam kuning telur dan gaul rata
Tuangkan pula coklat cair dan kacau rata, ketepikan
Dalam bekas lain putar krim bukan tenusu hingga kental
Tuangkan 1/3 adunan dalam adunan coklat dan kaup balik rata
Tuangkan baki adunan dan esen vanilla dan kaup balik sempurna
Ganache Coklat Krim
125 ml krim tenusu
20 gm sirap glukos
200 gm coklat masakan gelap
15 gm mentega
Panaskan krim dan sirap glukos hingga berbuih kecil tepi periuk
Tuangkan dalam coklat yang di cincang terlebih dahulu
Kacau rata
Tambahkan mentega dan gaul sempurna
Sejukkan
Kemudian pukul hingga berkrim
Kaedah penyediaan
Letakkan sekeping kek atas lapik kek
Basahkan permukaan kek dengan sedikit air nescafe ( sedikit sahaja untuk melembabkan kek)
Kemudian ratakan Coklat Mousse atas lapisan kek
Taburkan pula dengan coklat masakan yang dah di cincang kasar
lapikkan pula dengan sekeping lagi kek coklat
Ulang proses yang sama hingga habis
Akhir salutkan keseluruhan kek dengan mousse coklat
Simpan sebentar dalam peti ais paling kurang 4 jam
Salutkan pula kek dengan Ganash Coklat Krim
Deko kek anda mengikut kreativiti
Simpan dalam peti ais hingga ganache mengeras
Ayak serbuk koko atas kek sebelum dihidangkan jika suka
Ini pula Berry Yogurt Cup Cake, yang ita pelajari sewaktu mengikuti kelas Chef Amer tempoh hari. Alhamdulillah bila chef kongsikan resepi ini timbul idea untuk dijadikan door gift pada Birthday Dalili. Dalili bawa pergi sekolah dan jamu pada kawan-kawannya.
Kepada rakan-rakan yang inginkan resepi ini jangan lupa untuk menanti kemunculannya dalam majalah SAJI. Chef akan kongsikan resepinya nanti.. Sedap tau!! senang pulak tu cara membuatnya..
28 comments:
Assalamualaikum ..... telan air liur mlm2 tngk blog kak ita.... : )
Askum kak...sedapnya kek coklat ni...berry yogurt cup cake ni x sbr nk tggu mjlh saji nnti. tq kak. smpikn salam pd dalili & ucap happy birthday ye.
Askum kak...sangat teruja dgn resepi akak dan chef amer. Tq kak... smpikn salam pd dalili & ucap happy birthday..
coklat....ohhhh my feveret tu sis...pantang tolak kalau ada depan mata....terliur tengok...:)
Sedapnya kek birthday Dalili...
Aduhhhh...tergudaaa melihat nye..abis diet aiza cm nih... ;)
alahai kak...suka betul menggoda...
salam...nak tanya..masak telur kuning cara kukusan tu mcm mane ye kak ita??
salam....kak ita mcm mana nak msk telur kuning cara kukusan tu??
sedap & menggoda. Kadang2 hiasan kek yg simple itu lebih baik.
cairr faa tengok ni...
Kak..tq..mwahhh
salam kak ita..
wah, nampak sedap dan menarik kek ni untuk dicuba..
salam kak ita..
wah, nampak sedap dan menatik kek tu untuk dicuba..
Love ur cake pics! I love all your food pics but unfortunately dont know to read malay. Please can have translate in ur site.. plz plzz
happy belated bday dalili....sama la kita 4 mei ye...taurus girl
memang mengancam habiss kek tu kak..
terliurrrr dah ni tau...
sedapnya kak ita
assalamualaikum azlita....sedapnya tengok jer dah tahu...;)
salam kak ita..nampak sedap la kekk kak ita..nyum2..kak ita @ anyone can share their tips, macamana nak jadikan kek kita tue tahan lebih lama bila letak kat luar@suhu bilik??
ya Allah cantik dan nampak sedap sangat..hepi belated besday dalili
Kak, nk tnya. Apa kegunaan air panas yg dicampur last tu?if guna room temperature water boleh ke? Mmg adunan watery mcm tu ke?
Salam, hasil tangan kak ita mmg awesome. apa kata akak brandingkan mcm secret recipe tue, then jadik la franchisor
Askum kak ita... nora ader soalan... aper beza krim tenusu & krim bukan tenusu? Bole tunjukkan x packaging krim tenusu & bukan tenusu?
Akk sy share resepi n buat..... mmg best walaupun 1st time trial. ... tq kak for all the guidance. ...
Hai kak ita. Sy minta share resepi n dh buat.... walaupun x secantik akk punye kek tp rasa nyer mmg best.... anyway thaks for all the guidance. ....
Assalammualaikum kak, saya nak ucap terima kasih sebab kongsi resepi. resepi akak banyak membantu saya membuat extra income. sorry tak minta kebenaran dulu dah start niaga. apa pun minta halal ye.
Assalammualaikum..Tgk kat resepi tu 400 gm gula.. Blh kurangkan lg tak? Atau rs 400 gm tu dah ok? Tq
Post a Comment