Lihatlah lidah kucing yang berwarna-warni ni.. comelkan..?
Warna pelangi yang indah dan menceriakan. Kalau lah lidah kucing benar-benar warna pelangi begini, aduh.. bagaimanlah kan.. tapi kalau Allah nak jadikan tak ada sesuatu yang mustahil..
Resepi lidah kucing ni sepertimana yang ita tahu berasal dari Indonesia. Ianya telah popular di sana beberapa tahun yang lalu. Kini barulah ianya di perkenalkan dan mula mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Keunikan warnanya yang ceria, memang menampan hati mereka yang memandangnya terutamanya kanak-kanak.
Biskut comel pelangi ini amat sesuai di hidangkan di hari lebaran yang bakal kita sambut nanti. Pada ita ianya juga sesuai di jadikan buah tangan untuk majlis khatam Al Quran, majlis berkhatan, potong jambul atau majlis hari ulang tahun. Warnanya yang ceria itu mengambarkan kecerian hati kanak-kanak..
Biskut ini, cara penyediaanya hendaklah menggunakan loyang khas untuk membuatnya. Loyang yang berlekuk ini sebenarnya mempunyai pelbagai saiz dan bentuk. Ada bentuk lonjong yang macam ita gunakan ni.. ada bentuk bulat dan juga bentuk hati. Terpulanglah kepada kita bagaimana cara kita ingin ianya terhasil.
Loyang ini boleh di dapati di kedai-kedai menjual bahan kek atau kedai loyang. Setahu ita loyang ini di import juga dari Indonesia selaras kehadiran biskut ini yang mula mendapat perhatian rakyat tempatan. Harga loyang berbeza-beza mengikut saiz.
Bagaimana pula rasanya?
Emmm... seakan-akan rasa biskut sempret. Rapuh dan rangup. Memang sedap dan enak untuk di nikmati
Jom kita intai-intai resepi yang ita ambil dari dapur Kak Wan
LIDAH KUCING
Resepi : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Citarasawan
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega
Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan
Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian
Letakkan pewarna untuk setiap bahagian
Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan
Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil
Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
Yang ni pula lidah harimau selatan luaskan kuasa mu..
45 comments:
Comel warnawarni tuuu
Mcm tablet ubat jee... Best kn jika ada ubat colourful mcm ni... Lm x jenguk blog kk ita... Kanak2 sure suka bisikut nie... Thank u fr sharing recipe kak...
menarik ni..blh try..
menarik ni..blh try..
Mane nk dpt loyang tu?
comelnyaaaaa...penat nak hias satu2 ni.nak kasi cukup satu balang..hihi
comey sgt....
Kak ita, kat kl mana nak cari loyang tu ya. Habis round kl dah. Hehehe. 1 kedai pun tak de jual kak.
eeeeeeeeee comelnyaaaa
salam kak ita..
cantik sangat lidah kucing pelangi tu..sekarang ni biskut ni dah mula femes..
comellll...lame x buat biskut, ni yg rs nk buat nih..
Kat KL loyang mcm tu ada di jual di Bake with Yen..Lorong Hj Taib...
suka yg rainbow tu.. thanks share
boleh try ni ;)
tak pernah rasa dan buat sekut ni lagi...
cantikkkk la
Adui...cantiknya...mesti rasa secantik rupa...
Comel... Penyabar betul siapa yg buat lidah kucing ni.
cantik as always kak...
dan mimie suka kak ita tak sebut indon...tapi indonesia,
kitaorang tak berapa suka dgn sebutan indon tu kak... :(
slm kak Ita syg...moto JDT tu QH rasa amat sesuai ngn akak...luaskan kuasamu kak dlm dunia baking..hasilnya mnakjubkan..
akak beli loyang tu kt bakery tmn perling tu ker..kt sni xjmpa lg la...
Salam kak ita...y rainbow tu mmg cute..pasti anak2 suke..
erm! sedapnya !
too much colourings, tak elok utk badan terutamanya utk kanak kanak!
sungguh cantik lah kak ita...ni semangat nk try...:)
cantiknyeee...
Tomey tertomey! Ooooooooooooooooooooo....pjgnya ooo sbbbaru tau. Ada nampak mould ni kt kedai bakeri. Kalau kt tempat saya kuih lidah kucing tu aka kuih tiram...tu yg pelik nape pakai acuan plak sbb setahu saya kuih tiram tu x yah pakai acuan....
Nak try wat lah kak yg design lidah harimau selatan... musim bola nie... heheh...
Nak try lah kak tapi design yg lidah harimau selatan... lg2 musim jdt skang nie... hheheh... luaskan kuasamu
kak ita.. sy pun teringin nak belaja buat kek la.. huhuhu..
Salam kak ita...loyang tu mana nak cari ye?....
Salam kak ita...mana nak cari loyang tu ye?...
COMELNYA!!!
salam kak..bleh tau kat mana kat JB leh dapat loyang ni?? satu KL da carik.. habes sudah.. huhu
salam...satu adunan ni blh dpt berapa biji ye
100ml telur putih tu nak kira berapa biji..?
Akak. Emplex tuh aper kak
Akak. Emplex tuh aper kak
aifah- emplex tu boleh rujuk sini:
http://presto.my/index.php?dispatch=products.view&product_id=70776
baru jumpa... mesti cuba hujung minggu ni..
terima kasih untuk resepinya..
:D
salam akak , nak tanye kalu gantikan mentega kepada margerin boleh x ?
salam akak , nak tanya kalau gantikan mentega kpd margerin boleh x?
Salam kak..brap hrga loyang tu..kt trngganu xde la..klu blh..sy nk order ngn akak..blh x?
Kalau pakai microwave boleh bakar tak ?
Wah..menarik la
salam kak, tulisan JDT itu pakai apa?
please inform me back, I really want to know neeza1995@gmail.com
Tulis JDT tu pakai apa?
salam... tahun nih saya dan ibu teringin buat biskut Lidah Kucing, tapi acuan dia tak jumpa lah..
Post a Comment