Dec 31, 2014

Kek terakhir 2014


Terima kasih kepada yang membuat tempahan.
Kepada yang ingin membuat tempahan boleh wassap atau msg ke talian 017 7279179
Tempahan hanya untuk Johor Bahru sahaja. Tiada penghantaran untuk luar JB
Tempahan hendaklah di buat 1 bulan awal..

Kek sekolah saya..


Terima kasih kepada yang membuat tempahan.
Kepada yang ingin membuat tempahan boleh wassap atau msg ke talian 017 7279179
Tempahan hanya untuk Johor Bahru sahaja. Tiada penghantaran untuk luar JB
Tempahan hendaklah di buat 1 bulan awal..

Kek Dora untuk Iris




 Terima kasih kepada yang membuat tempahan.
Kepada yang ingin membuat tempahan boleh wassap atau msg ke talian 017 7279179
Tempahan hanya untuk Johor Bahru sahaja. Tiada penghantaran untuk luar JB
Tempahan hendaklah di buat 1 bulan awal..

Dec 28, 2014

Kek Khawin 2 tingkat bunga-bunga..





Hari ini sempat menyiapkan kek khawin 2 tingkat untuk majlis perkhawinan. Kek ni dalamnya adalah kek ombre biru sebagaimana pilihan pengantin. Tema perkhawinan adalah biru lembut dan inginkan kek dengan tema bunga-bunga yang segar.

Kek ni yang sebelah bawah bersaiz 10 inc dan tinggi 5 inc.
Bahagian atas pula bersaiz 7 inc dan tinggi 7 inc juga.
Kek juga di hiasi sepasang pengantin dari gumpaste.










Sebenarnya kek ini adalah rentetan dari kek hantaran sebelum ini yang sama temanya. tapi hari tu untuk hantaran dan yang ni pula untuk kek perkhawinan.



Terima kasih kepada pasangan mempelai...
Selamat pengantin baru dan selamat menahoda bahtera kebahagiaan..




Dec 27, 2014

Tempahan hujung minggu..


Rusian Black and White in cup


Victoria Sandwich Cake


Victoria sandwich Cake


Cup Cake Oren dengan cream cheese oren


Cek Mek Molek


Cek mek molek atau lebih dikenali sebagai cek mek ialah sejenis kuih tradisional yang amat popular di Kelantan dan Terengganu. Ia diperbuat dengan ubi keledek yang dilenyek dan tepung gandum sebagai adunan, gula sebagai inti, kemudian digoreng. Kuih tradisional yang tak lapuk di telan zaman ini merupakan kuih yang popular dan cukup di minati. Ia di sajikan tidak kira waktu.. samaada untuk sarapan pagi atau sebagai minum petang.

Dec 26, 2014

Ya Allah selamatkan mereka.....



Hujan yang turun tanpa henti beberapa hari amat mengusarkan kami sekeluarga. Bila tiba hujung tahun dan bersekali musim tengkujuh, sudah menjadi rutin untuk penduduk Kelantan terutama di kawasan yang mudah di naiki air lebih berjaga-jaga.

Sewaktu pulang ke Kota Bahru, baru-baru ini, sempat juga kami bersembang tentang kemungkinan banjir yang bakal melanda kampung kami tahun ini. Kata abah.. lama dah tak banjir.. sejak sungai Kelantan di besarkan air dah lama tak bah. Enjin motor bot abah pun abah dah jual.. Dulu abah beli motor bot itu untuk banjir.. masa tu banjir besar melanda kampung, air naik tujuh kaki dari paras tanah. Mujur rumah abah tinggi dan terletak di kawasan yang agak tinggi. Bila air naik tinggi 7 kaki, abah mula berkira-kira untuk memiliki sebuah bot, mudah kata abah kalau banjir.. kebetulan abah sememangnya mempunyai kemahiran mengendalikan bot, memandangkan abah bekerja di Pelabuhan Johor satu masa dahulu. Pengalam bekerja di di laut pasti satu bonus bagi abah jika kampung di landa banjir. Pasti abah akan membantu memindahkan penduduk kampug ke kawasan yang selamat..

Cup Cake Hantaran


Cup Cake hantaran untuk majlis perkhawinan.
Tema Physics and Science

Kek hantaran lagi..


Kek Khawin 2 tier


Kek Hantaran Bunga-bunga



Dec 22, 2014

Vrrrooommmm... vrrrooommm


Papa ku pulang dari kota
Papa ku belikan kereta
Kereta kecil warna biru
Boleh ku pandu laju-laju..

Pertama kali menyediakan kek kereta 3D. Payah jugak rupanya nak membuat kek kereta ni.. maklumlah tak ada pengalaman.. tak pernah berguru.. inilah hasil kerja orang yang tak berguru.. hihi janji ada nampak bentuk kereta tu.. kira ok lah kan...

Kek ini di tempah untuk hantaran. Kek bersaiz 10 inc panjang dan 6 inc lebar. Dalamnya pula adalah kek choc moist di layerkan dengan ganache choc.

Dec 12, 2014

Ayam Masak Gulai Kawah 3


Lauk gulai kawah adalah lauk atau gulai yang cukup popular di negeri Cik Siti Wan Kembang. Gulai yang kebiasannya di masak menggunakan daging atau ayam memang cukup di gemari ramai. Gulai kawah di katakan mendapat namanya bilamana ianya di masak di dalam kawah yang besar. Kebiasannya ia di sediakan untuk majlis kenduri kendara atau perkhawinan. Namun kini gulai kawah banyak di jual dan di hidangkan di kedai makan atau gerai-gerai popular di Kelantan.

Asalnya gulai kawah di masak di dalam kawah besar dengan menggunakan kayu api. Gulai kawah mengambil masa yang lama unutk di masak.. agar daging benar-benar mesra dan meresap dengan gulainya.

Ribon Rose Buttercream untuk cup cake pertunangan


Hari ini ita sediakan cup cake untuk hantaran. Tema warna tifanny blue dan soft pink. Hiasan deconya pula ribon rose. Keknya adalah kek red velvet

Kari Asam Pedas Ikan Kembung


Kari Asam Pedas lagii...
Entah dah ke berapa kali..
Nampaknya tekak ita semakin serasi dengan menu yang satu ini. Tak jemu walaupun di hidangkan setiap hari.

Asam pedas sinonim dengan masyarakat bahagian Selatan Semenanjung Malaysia terutamanya Johor dan Melaka. Ianya di hidangkan sebagai pelengkap hidangan makan tengahari mahupun makan malam. Kuahnya yang masam-masam, pedas dengan aroma yang cukup enak memang benar-benar menambat selera.

Selain di hidangkan bersama nasi, kari asam pedas juga enak jika di cicah bersama roti, roti canai, roti jala, lempeng mahupun biskut lemak. Bagi orang Johor ala bisa tegal biasa

Cara memasaknya memang cukup mudah dan ringkas. Bagi kari asam pedas pula bezanya cuma asam pedas ini di khawinkan antara asam pedas biasa dan lauk kari.. maka terhasillah menu baru kari asam pedas.

Dec 11, 2014

Tempahan Victoria Sandwich lagi..


Tempahan Victoria Sandwich kek lagi.. Kali ini customer minta ita potong kek kepada 4 bahagian, katanya nak bagi kawan-kawan senang nanti.. hihi

Kek Victoria ita ni dalamya ita layer dengan cream cheese frosting. Ada yang layer dengan Swiss meringue buttercream , French buttercream dan ada yang menggunakan Italian buttercream. Ita lebih suka layerkan dengan cream cheese frosting kerana rasanya yang mewah dan sedap!. Swiss meringue buttercream , French buttercream atau Italian buttercream tu.. kalau anda tahu penyediaannya hanyalah menggunakan gula, telur dan butter sahaja. Gula dan telur di masak pada suhu yang di tetapkan kemudian di putar dan masukkan butter dan pukul hingga berkrim. Jika menggunakan cream cheese frosting pula anda menggunakan cream cheese, whipping cream, lemon dan susu.

Bila anda tahu bahan yang di gunakan iaitu butter dan telur pasti anda fikir dua kali nak makan bagi mereka yang menjaga diet. Namanya memang cukup gah Swiss Meringu Buttercream, French Buttercream atau Italian Buttercream.. tapi bila tahu bahannya pasti anda akan beralih pada cream yang lain. takut wooo... butter yang di gunakan bukan sedikit.. maklumlah ia perlu berkrim dan kental baru cantik kejadiannya.

Tapi semuanya terpulang  pada citarasa masing-masing dalam penyediaan kek ini, kerana ada yang suka Swiss meringue buttercream, French Buttercream , Italian buttercream dan ada juga yang suka cream cheese frosting.


Mee Soto Ayam yang sangat sedap!


Ya Allah... malas betul nak update blog sekarang.. Malas nak ambil gambar masakan.. malas nak edit gambar.. boleh kata semuanya malas aje.. Mood pun merudum sebagaimana jatuhnya nilai ringgit Malaysian kini..

Hari ini ita buat soto aje.. sebab malasnya lah aiii... nak memasak bagai.. Kalau masak soto ni cepat sikit.. dan ringkas.. lagi pula anak-anak pun suka.. Tapi soto ita ni masak mana yang ada aje.. hihi.. sebab mood memasak pun dah ke laut..

Soto adalah makanan yang popular di Indonesia, Malaysia dan juga Singapura. Di katakan soto ini berasal dari Indonesia yang kemudiannya mula mendapat tempat di Singapura dan Malaysia. Kalau di Malaysia, soto lebih popular di Johor berbanding negeri lain. Ianya sering di sajikan sebagai hidangan sarapan pagi mahupun meraikan hari keraian.

Di sebabkan cara membuatnya yang mudah dan ringkas, ia sering mendapat tempat di kalangan suri rumah untuk menyediakannya setiap kali menerima kedatangan tetamu dan juga pada hari raya.

Dec 10, 2014

We Love Youuu... cake

Kek dari sahabat untuk sahabat.
Dalamnya kek choc moist. Deco pula figurine dan hiasan daripada gumpaste.
Ita rasa sahabatnya ni suka menyanyi kot.. sebab tu mereka minta ita buatkan kartun orang sedang menyanyi.. hihi
Walau bagaimana pun selamat ulang tahun akak ucapkan..

Dec 8, 2014

Jelly Lychee Nyum.. Nyum..


Bila musim cuti sekolah, peti ais pasti perlu di penuhkan dengan jajan anak-anak. Maklumlah anak-anak ni mereka cepat lapar.. lebih-lebih lagi mereka dalam proses membesar. Biasa bila musim cuti sekolah ita perlu siapkan beberapa makanan ringan yang di sukai anak-anak.. Mudah untuk di nikmati oleh mereka ketika waktu santai.. sambil bermain play station, menonton TV ataupun bersembang dengan kawan-kawan.

Ita pasti kawan-kawan ita terutamanya para ibu juga runsing memikirkan jajan yang harus di sajikan.. Sekurang-kurangnya ianya dapat menjimatkan.. tak perlu nak penuhkan peti ais dengan makanan ringan yang di beli di luar.. sebaik-baiknya kta sediakan sendiri.. selain ianya berkhasiat ia juga terjamin dari segi kebersihan, di sediakan dengan doa dan kasih sayang  serta baik untuk kesihatan anak-anak.. yang paling utama dapat menjimatkan kos perbelanjaan kita.. lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai keluarga yang ramai..

Dec 6, 2014

Kek Khawin 2 tingkat tema Tifanny Blue


Selamat pengantin baru
Selamat berbahagia
Selamat ke anak cucu
Selamat sejahtera

Simple Decoration Cake





Terima kasih kepada yang membuat tempahan.
Kepada yang ingin membuat tempahan boleh wassap atau msg ke talian 017 7279179
Tempahan hanya untuk Johor Bahru sahaja. Tiada penghantaran untuk luar JB
Tempahan hendaklah di buat 1 bulan awal..




Dec 5, 2014

Ikan Kerisi Masak Kicap Pedas


Hari ni ita masak yang mudah dan ringkas sahaja. Walaupun ringkas namun resepi kali ini sangat sedap dan mendapat pujian dari suami dan anak-anak. Resepi Ikan Kerisi masak Kicap Pedas ini ita ambil dari buku masakan Pak Engku, di bawah tajuk Santapan Lauk-pauk Tradisi. Banyak resepi Pak Engku dari buku ini yang telah ita cuba dan semuanya memang benar-benar sedap dan enak.

Dec 4, 2014

Vienna Brownies


Assalamualaikum dan selamat malam..
Hari ini ita kongsikan resepi brownies. Lama dah rasanya tak buat brownies.. hari ni terasa macam nak makan brownies pulak!

Sebenarnya dah lama juga ita mencari resepi Vienna Brownies. Brownies ini ada jual di Secret Receipe tau! dan antara brownies yang popular jugak lah di sana..
Cari punya cari akhirnya jumpa lah dengan resepi yang di kongsikan oleh kak wan ni.. Apalagi ita pun cubalah..

Dart Cake


Kek tempahan semalam...
Kek dengan tema Dart.
Kek bersaiz 9 inc bulat dalamnya adalah kek strawberry dengan cream strawberry frosting.
Kek bersalut fondant sepenuhnya

Dec 3, 2014

Strawberry Choc Indulgence


Kek ini ita sediakan untuk insan yang cukup istimewa dalam diri ini.. Tiada yang istimewa selain beliau yang banyak berkorban jiwa dan raga untuk ita.. Berkorban nyawa untuk ita.. setiap masa dan setiap detik...Membesarkan dengan penuh kasih dan sayang dan setiap keringatnya yang mengalir membayangkan betapa tulus dan ikhlasnya beliau dalam memikul amah dari Allah..

24 hb November adalah hari ulang tahun beliau.. Ita buat kan kek ni.. Ita harap beliau akan suka..
Walaupun ita tahu.. beliau tidak dapat merasainya...
Dari kejauhan.. ita panjatkan doa buat beliau.. agar Allah senantiasa cucuri rahmat buat beliau.. senantiasa memberikan beliau kesihatan yang baik.. memberikan ingatan yang kuat agar beliau senantiasa mengigati diri ini... dalam setiap doa yang beliau panjatkan..
Ya Allah hanya pada mu ku memohon agar.. beliau senantiasa mengigati Mu.. dalam setiap nafasnya.. Bibirnya senantiasa basah dengan menyebut namamu.. Peliharalah imannya.. setelah Dikau berikan dia petunjuk... Tempatkan beliau dalam Surga Firdaus Mu... bersama kalangan kekasih-kekasihMu....

Dec 2, 2014

Kuih Lompang Si Lesung Pipit


Kuih Lompang merupakan salah satu kuih tradisi yang masih lagi di gemari dan popular di kalangan rakyat Malaysia. Kuih Lompang adalah sangat unik kerana ia berlubang , berlekuk atau biasa di gelarkan lesung pipit di tengah-tengah kuih berbentuk cawan kecil ini.

Ramai yang keliru antara kuih lompang dengan kuih kasui.
Sebenarnya terdapat banyak perbezaan antara kedua-dua kuih ini. Dari segi bahan yang di gunakan juga tidak sama rupa dan kejadiannya juga tidak sama dan rasanya juga turut berlainan. Tapi masing-masing ada keistimewaan tersendiri.

Dec 1, 2014

Resepi Laksa Johor yang paling sedap!




Laksa Johor adalah laksa yang paling ita suka. Biasalah kan kalau orang Johor mestilah suka laksa Johor. Tahukah anda bahawa laksa Johor boleh di kategorikan sebagai Laksa yang paling mahal dan paling rumit untuk di sediakan berbanding laksa-laksa yang lain.  Oleh kerana itu ianya hanya di hidangkan pada hari-hari yang istimewa seperti Hari Raya dan di hidangkan juga pada majlis-majlis tertentu. Laksa Johor jarang kita peroleh di jual di kedai-kedai atau di warong - warong apatah lagi di jual di gerai tepi jalan.

Nov 29, 2014

Kek Minyak lembut dan mulus hasilnya.. sedap!


Kek Minyak.. Ramai kawan-kawan yang dah buat kan..?
Ita baru berkesempatan nak membuat kek ni.. Kek yang menjadi fenomena di alam maya. Rata-rata ramai yang memuji akan kesedapan.. keenakkan.. kegebuan.. dan kehalusan kek yang satu ini.

Kek minyak?
Biasa kek di buat menggunakan minyak.. ianya bukanlah satu yang pelik..
Kek menggunakan minyak biasanya lebih lembut terutamanya bila di letakkan susu pekat semakin lembab dan mulus hasilnya.

Rasa kek jika menggunakan minyak dan menggunakan butter ada kelainannya.. Kalau kek butter ia lebih harum.. dan lebih lemak. Jika menggunakan minyak pula kek tidak terlalu muak bila di nikmati.

Jom berkebun


Nov 28, 2014

Beetle GSR


Satu lagi kek hari ini sebelum ita melelapkan mata.. sangat letih hari ni..
Tak boleh sembang dah hari ni.. memang penat sangat.. mata pun dah tak boleh nak bukak dah ni.. Tapi tak boleh lena lagi.. sebab ada lagi kek nak siapkan untuk esok hari pulak.

Kek terakhir untuk hari ni.. kek tema kereta Beetle GSR.
Susah nak buat bentuk kereta ni lebih-lebih lagi dalam cuaca yang hujan.. macam nak nangis aje rasanya nak siapkan..

Gift Box Cake


Satu lagi kek hari ini, kek Gift Box untuk hantaran.
Kek ni dalamnya adalah kek red velvet.
Kek ni adalah kek buttercream hiasan ribon dari gumpaste
Tema kali ni ialah magenta dan peach

Red Velvet Cuppies


Tempahan Red Velvet cup cake pula petang ni..
Tempahan dari rakan, untuk majlis perkhawinan.
Terima kasih atas tempahan ..


KIA Optima K5 Cake


Assalamualaikum..
Salam kepada penghulu segala hari..
Kek lagi.. dan lagi dan lagi..
Maaf lah bagi yang tunggu resepi dari kak ita.. Minggu ni ita memang sibuk sangat.. sibuk menyiapkan tempahan kek.. siapkan figurine..  dan macam-macam yang berkaitan dengan kek..

Minggu ni memang banyak kek yang perlu ita buat figurine.. itu yang mengambil masa ita yang banyak.. Kadang makan pun tak sempat.. bukan makan aje tak sempat nak masak pun tak dan.. Mujur suami dan anak-anak faham.. Kadang suami dan anak-anak tolong ita masak.. hihi :)

Nov 27, 2014

Kek Anniversary


Kek hari ini..
Hari ini ita buat kek Rusian Black and White tempahan daripada customer.
Kek untuk ulang tahun perlhawinan mereka yang ke 4 tahun
Selamat ulang tahun daripada kak ita juga ya.. semoga kekal bahagia hinga ke Jannah.. sentiasa di murahkan rezeki dan beroleh rahmat dari Nya..


Nov 26, 2014

Frozen.. entah yang ke berapa kali...


Kek Frozen lagi.. yang entah ke berapa kali.. Hingga ita dah kekeringan idea untuk mendeco kek yang menjadi kesukaan ramai ini.
Hari ini sekali lagi kek Frozen..
Dalamnya adalah kek Choc Moist dan kek di deco sepenuhnya dengan fondant

Nov 25, 2014

Lagi tempahan Victoria Sandwich Cake


Dua biji kek Vicoria Sandwich untuk hari ini.
Terima kasih kepada yang membuat tempahan.
Malam ni tak boleh sembang panjang.. Ita ada kerja yang harus di siapkan.
Layan gambar dulu ya.. insyaallah panjang umur kita jumpa lagi esok !

iPhone 6 idaman ku..


Kek hari ini... iPhone 6
Waaa..... seronoknya dapat iphone 6, idaman anak-anak ita ni..
Tapi tu lah.. bila beli yang baru.. tak lama keluar lagi yang baru.. beli lagi.. keluar lagi yang baru.. aduyaiii.. bilalah nak habis..
Asyik nak tukar-tukar hp aje.. boleh pengsan maknya..

Singgang Daging


Ita memang cukup meminati lauk singgang. Walaupun lauk singgang sering kali di kaitkan sebagai lauk untuk orang sakit namun ita memang cukup suka.. nak-nak lagi bila di letakkan kuahnya yang banyak tu.. macam makan bubur pulak terasa.. sedapnyalah aiiii....

Kebiasannya emak masak singgang ikan. Ikan yang paling sedap untuk buat singgang adalah ikan parang dan selar kuning.. eemmm... satu ikan besar dan mahal harganya dan satu lagi ikan kecil dan murah.. terpulanglah.. ita tak kisah mana-mana pun ita suka.

Nov 24, 2014

Jus Tembikai Lemon


Ita pasti ramai yang suka makan buah tembikai. Warnanya yang menarik dan jusnya yang manis adalah antara penyejuk dan penyaman tekak ketika berhadapan dengan cuaca yang panas dan terik. Tahukan anda terdapat banyak khasiat bila kita memakan buah tembikai.

Victoria Sandwich Cake


Assalamualaikum..
Selamat pagi.. dan Alhamdulillah syukur kita masih lagi dapat bernafas di bumi Allah ini..
Minggu baru.. kita hadir juga dengan semangat baru pagi ni.. Semangat ingin mengumpul sebanyak pahala hari ni.. ingin membuat banyak kebaikan hari ni.. ingin memperbaiki setiap kelemahan.. dan mungkin ada yang ingin mencuba sesuatu yang baru..
Apa sahaja yang anda inginkan.. lakukan.. jangan bertangguh.. jangan rasa rendah diri.. anda berhak memiliki.. merasai.. dan menikmatinya...

Pagi ni ita free sikit.. tapi petang ni dah mulalah sibuk dengan tugasan ita.. macam biasa siapkan tempahan customer.. kita buat suka-suka kan.. sekadar menceriakan hati insan-insan di sekeliling kita.. Kalau mereka suka.. kita pun rasa suka jugak.. sebenarnya ianya adalah suatu terapi yang cukup baik.. bukan sahaja untuk tubuh kita tapi juga minda dan iman... Kalau hati kita happy.. maka kecerian itu akan terpancar di wajah.. senyum sokmolah...!

AzlitaMasamManis. Powered by Blogger.