Assalamualaikum
Satu lagi resepi yang mudah dan simple untuk di cuba.
Jika semalam ita dah kongsikan resepi daging, hari ini kita beralih pula kepada menu ayam. Masih lagi dengan suber protien yang baik untuk tumbesaran anak-anak.
Anak-anak ita cukup sukakan ayam berbanding daging. Oleh kerana itu menu ayam kerap ita sajikan untuk hidangan keluarga.
Kebiasannya anak-anak lebih sukakan resepi ayam yang sedikit pedas.. tidak terlalu menyengat pedasnya.
Suami ita pula kurang di dalam sajian ayam dan lebih mengemari ikan dan daging. Setiap kali ita menyediakan masakan ayam di dalam gulai atau masakan.... ayam itu perlu di goreng terlebih dahulu. kalau tak semua tak nak makan.. Mungkin rasa ayam yang digoreng terlebih dahulu lebih enak dan dagingnya lebih kenyal berbanding ayam yang di masak terus tanpa di goreng.
Sebagai ibu dan isteri yang dipertanggungjawabkan menyediakan hidangan buat keluarga, sudah semestinya kita memasak mengikut selera dan citarasa keluarga.. ' keluarga di dahulukan.. perestasi dalam masakan diutamakan.. '
GULAI AYAM
Resepi oleh : Chef Ismail Ahmad
Rujukan : Kuisin Warisan Melayu
Terbitan : Marshall Cavendish
1 ekor ayam ~ di potong kepada 12 bahagian, cuci bersih dan toskan. gaul dengan sedikit garam biar sebentar dan bilas semula dengan air. Ketepikan
Ita gaulkan ayam dengan kunyit dan garam dan goreng 1/2 masak. Ketepikan
6 sudu besar minyak masak
250 ml pati santan di perah daripada 2 biji kelapa parut. Boleh juga menggunakan santan kotak
750 ml air
500 gm ubi kentang di belah 4
4 tangkai cili merah
garam dan gula secukup rasa
1 kiub ayam
Bahan Di Kisar Halus
2 batang serai dihiris
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 1/2 inc halia
1 1/2 inc kunyit hidup
2 sudu besar pes cili kering atau boleh juga ambil 10 - 15 tangkai cili kering, potong, rendam lembut dan kisar sekali dalam bahan kisar
Kaedah Penyediaannya
Pijarkan minyak di dalam periuk di atas api yang sederhana dan tumis bahan kisar hingga harum
Masukkan kepingan ayam dan balik-balikkan.
Renihkan selama 5 minit
Tambahkan pati santan, kiub ayam dan air
Kacau rata
Masukkan ubi kentang dan masak hingga ayam dan ubi kentang empuk
Maukkan cili merah
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Renihkan sehingga kuah sedikit pekat
Sedia di hidangkan
Sekali lagi resepi ini ita ambil daripada koleksi resepi oleh Chef Ismail yang di kongsikan dalam buku masakan beliau Kusin Warisan Melayu. Banyak koleksi resepi warisan yang terbaik di dalam buku ni. Semuanya sedap-sedap dan pasti tidak mengecewakan selera anda dan keluarga.
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.
Ingat memasak dari hati untuk mereka-mereka yang kita kasihi..
11 comments:
Kak Ita.. nmpk begitu menyelerakan... pasti akan cuba utk hidangan keluarga. Thanks kak ita for sharing.
As salam kak ita
Alahai terliur saya dibuatnya
Nak try buat nnt
Tq for sharing the recipe kak ita
Salam perkenalan dr saya
Ur silent reader n follower
Mengancam...!!! lapaaaar taw....
Ermmmmm....npk sdp btol...mcm bole bau dahhh keharumannya...
Ermmmmm....npk sdp btol...mcm bole bau dahhh keharumannya...
Nampak sangat menggoda kari Ita tu,akak boleh try nanti..
thanks Ita sudi singgah blog kaknoor ya, akak sangat menghargai nya seorang blogger hebat sudi singgah blog kak noor thanks sekali lagi..
sedap..sedap...sedap #ala upin ipin
rindunya tengok pic kak ita yg ohsem tu... :)
sedapnya...ngencess dpt tgk aje
nak try ('',)
Last skali tambah sekeping asam gelugur.. Lebih complete rasa masam manis masin lemak
sedap nye.. boleh lah nanti msak , nk pikat hati org tersayang..
Post a Comment