Sana kembong... sini kembong.. waaa... kita pun nak merasa jugak. Apalah istimewa sangat cucur ni hingga hari-hari orang dok tayang sakan di FB.
Nak tahu apa keistimewaan cucur ni..?
emmm... paling utamanya cara membuatnya yang paling mudah!
Bahan yang di juganakan pula sehabis minima.. hanya tepung, garam, susu dan air panas..
Bayangkan dengan hanya beberapa bahan sahaja dapat menghasilkan cucur yang enak dan amat sesuai sebagai minum petang kami untuk hari ini.
Lagi satu ianya sangat unik kerana bila masuk dalam minyak panas dia akan kembong.. aaa... kerana itulah ianya di namakan cucur manis kembong.
Rasanya sedap! kalau budak-budak pasti suka.. bukan budak-budak aje.. mak budak pun suka jugak.. dah naik kembong perut makan cucur ni.. bertepatan pulak dengan namanya.. kaaannn..
Ia tak terlalu manis.. manisnya sedag-sedang aje.. kata orang manis-manis buah..
Bila makan tak boleh berhenti.. lagi sejuk lagi sedap di makan.. lembut sampai esok rasanya ni.. sebab teksturnya tu macam kenyal-kenyal sikit..
Bila ita amat-amati rasanya, teringat ita akan lempeng manis yang mak selalu buat. Rasanya saling tak tumpah.. cuma mak ita buat versi lempeng cicah dengan sambal tumis atau gula melaka.. memang sedap!
Jom lah kita sediakan cucur manis kembung ni pula.. boleh buat sarapan untuk anak-anak esok pagi.
CUCUR MANIS KEMBONG
Resepi Oleh : Noraslinda Bugal
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas ~air mendidih
1/2 cawan susu pekat manis
secubit garam
Satukan tepung bersama garam dan susu pekat manis
Tuangkan air panas sedikit-sedikit, dan kacau dengan senduk atau sudu hingga adunan menjadi doh yang pekat dan melekat-lekat di tangan.
Biarkan doh sejuk
Panaskan minyak. Pastikan minyak benar-benar panas dengan api yang sederhana. Jika minyak panas ia akan cantik kembongnya dan tidak menyerap banyak minyak.
Ada dua kaedah untuk membentuk doh bulat-bulat
1. Basahkan tangan dengan air, ambil sedikit adunan sebesar guli ( kerana doh akan kembong ) bulat-bulatkan dan terus masukkan dalam kuali.
2. Bagi mereka yang takut minyak merecik bila kita gunakan air bolehlah basahkan tangan dengan minyak makan. Kaedah yang sama juga ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat, kemudian masukkan dalam minyak panas.
Senantiasa balik-balikkan cucur dalam kuali supaya cantik bulatnya
Bila dah kuning keemasan bolehlah di angkat
Lapiskan dengan tisu dapur supaya minyak meresap pada tisu.
Sedia di nikmati.
44 comments:
Salam Kak Azlita,
Apa khabar? Kalau org utara tak silap panggil cuq kembong :)
tgh famous sekarang ni kan..
Sedapnya cucur mcm sy suka. nak buat la nanti. lama x mkn cucur manis
Sedapnya. Orang dlm pantang boleh makan ni.
hahhaa..... mimie ingat cucur ikan kembong la kak ita...
rupanya bentuknya yg kembong...
nak buat utk sarapan esok kak...
terima kasih kak
assalam sis..terima kaseh bg resepi..dok cari resepi klasik org kedah ehhehe...
Tak pakai penaik ka kak
Nanti wana nak try buat..tq share resepi Kak..
Alhamdulillah.. dah kenyang. lembut je
Air panas tu air suam ke yg betul2 panas? Dh cuba guna air br mendidih adunan cair le pulak xjd dih pun
Xjd doh pun
Salam.. saya dah try buat cucur ni.. dlm dia mmg lembut yee dan kenyal2 ker
Sy buat x jadi doh..
Rasanya air panasnya tu dua cawan je. Td sy letak dua cawan air panas, dah elok jd mcm doh....then tgk resepi kata tiga cawan...kita pn dgn bongoknya ikutla....terus cair adunannya...ni cek tak tau nak buat apa tepung cair ni
jgan la ikut tuang air sampai 3 cwan skali gus..tuang sikit2 je agk2 sampai jadi doh stop la..
Kalau dh tercair tmbahla tpung gndum sikit2..kacau biar jd doh...
Kalau terlebih cair try la tmbah tpung gndum sikit2 n kacau biar smpi jd doh..so xmembazir..n klau agk2 dh kurg rs mnis sbb dh trlbih air so tmbh la sket susu pekat tu..xpn gula..
samala la kita....ikut betoi dh..
Akak,knp sy bt tak kembung pun :(
Sy bt tak kembung.. kemudia sy tmbh serbuk penaik dan soda sikit baru jd kembung..
Takyah bubuh telur ya?
Saya buat ikut resepi dan arahan..alhamdulillah kali kedua menjadi.yang tak jadi sebab tak baca betul2.
Sy dh buat..mnjadi...sedap tul,anak2 tiap2 pagi dok reqeust..xyah dh beli adabi nyr..jimat..
Eh,kawan2...sila2 lah datg singah blog sya ye..tq😊😊😊
Terima kasih resepi ni. Alhamdulillah buat terus jadi. Mmg sedap rangup dan lembut!
baru cuba.. alhamdulillah jadi
Hhhhhhh
Assalamualaikum kak knp saya buat x masak dlm ek ?? .. Banyak kali buat sama je .. Apa yg kurang eh ??
Saya buat jadi. Tapi tak bulat2 cantik cam gambar. Kene ade skill care membulat2kan die...
senang je nk jadikan kembung...campurkan dgn air suam..then tutup mangkuk yg dah ada adunan tu sekejap..kasi adunan mcm kembang sikit..pastu barulah goreng..
Terbaikk lh . Mmg kembung tk pya dh nk guna baking pwdr or telur . Mmg dh kembng... bru lh tau ni air panas rahsia untk kembng huhuhu . Tdi bt sy tambah nestum dlm adunan, bole tahan jga rsa diaa
Saya buat tak kembung pun masa masuk dlm kuali huu
3 cawan air tepung akan jadi cair. Kenapa ye tulis 3 cawan juga? Nak nangissss sebab saya betul2 ikut resipi. Tp cairr. Huhuu
Cair. Meresap minyak. Maybe sebab air tu terlebih n xtunggu btul2 sejuk doh nya
Sy first time buat, tp cair mngikut sukatan air...
Tak kembung ðŸ˜
Saya buat pkai air panas x jadi pun?
Saya buat pkai air panas x jadi pun?
2-3x dh sy cuba ikut resepi ni. Alhmdulillah menjadi. Tq sis atas pkongsian resepi. Blog ni mmg jd rujukan sy kalau nk try resepi2 baru.
Nak tya kenapa saya buat cucur ni...da 2x buat still lepas goreng keras ya amat kenape ye....?takot letak lebih air krg lembik sgt mcm mne nk buat bulat2...
Assalmualaikum. Kalau inti cucur manis boleh letak coklat tak ...
Terima kasih
Alhamdulillah saya buat mnjadi.. follow sukatan di atas.. tq
Nak tau jgk 3cwn jadi lembik... Boleh tau x sapa2 yg dh try resepi ni mmg jd lembik ke cmne ye? Boleh ajar x.. Kot2 ada skill yg sy ttinggal?
Sis ashikin... Awk jgn masukkan 3 cawan air tu skaligus... Msuk sikit2 n kacau.. Kalau doh tu nmpk dh ok x perlu habiskan semua 3 cawan air tu... Hrp membantu ye..
Saya buat tak jadi ikut resepi.. rasanya air bukan tiga cawan..goreng x naik pun..
Post a Comment