Tak berapa hari lagi, anak-anak dah mula cuti sekolah. Bila tiba musim cuti, pasti ibu macam lipas kudung di dapur menyiapkan hidangan untuk anak-anak. Anak-anak pula pasti kerap ke dapur untuk melihat apalah makanan yang boleh di makan. Peti ais pula tak berhenti di tutup di buka untuk mengintai segala isi perut yang berada di dalamnya.
Seperti biasa, bila cuti bermula, ramai para ibu mula memikirkan jajan untuk anak-anak. Biskut , kuih-muih, jelly dan aiskrim pasti adalah antara jajan utama yang mesti ada buat mengalas perut anak-anak yang sering kelaparan.
Sebagai persediaan, apakata kita sediakan 'puding sedut' atau lebih popular dengan panggilan 'puding siruk' di kalangan pengemar puding.
Puding sedut atau puding siruk ini adalah puding yang terlalu lembut teksturnya. Oleh sebab itu dia lebih mudah di nikmati dengan menggunakan straw. Sedap tau puding ni. Anda boleh mempelbagaikan perisanya mengikut citarasa masing-masing.
Cara membuatnya juga cukup mudah dan pasti menjadi kesukaan anak-anak.
Ia lebih kurang macam dadih jugak lah kan.. tapi lebih lembut lagi dari dadih.
Jom ikut ita masuk dapur dan kita pelajari kaedah penyediaan puding sedut atau puding siruk yang sedang hangat di pasaran ini.
PUDING SEDUT ATAU PUDING SIRUK
Resepi oleh : Resepi Ringkas
Rujukkan : Citarasawan
1 sudu teh serbuk agar-agar
1000 ml air
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair atau susu segar
1 cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
1 sudu teh esen vanilla
pewarna makanan
esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk
Kacau rata
Masak atas dapur hingga mendidih
Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa
Contoh ~ warna purple dengan perisa blueberry, warna hijau dengan paste pandan, warna kuning dengan pineapple dan pink dengan strawberry
Sediakan botol kaca secukupnya
Anda boleh buat 1 jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'paddle pop'
Untuk adunan satu warna atau satu perisa, tuangkan dalam botol dan sejukkan
Untuk adunan paddle pop pula, tuangkan 1 layer warna contoh hijau di bahagian dasar botol dan sejukkan
Bila dia dah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama hingga habis semua warna
Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw
Ita juga sediakan perasa Nescafe, moca, Milo dan vanilla untuk suami dan anak-anak
Untuk Nescafe atau Milo pula, bila agar-agar dan mendidih, ambil dalam 2 senduk tuang dalam cawan atau mangkuk
Kemudian letakan serbuk Nescafe atau Milo mengikut citarasa
kacau rata
Kemudian tuangkan dalam adunan yang lain dan sebatikan
Barulah tuang dalam botol dan dinginkan
Yang mana menjadi kesukaan anak-anak, Padel Pop atau Nescafe, vanilla, milo atau moca
Yang pasti semuanya sedap.. Slurppppp!!! dingin terasa
81 comments:
Aaargghh.... nak buat laaa
buat jangan tak buat.. sedap ni Gee.. anak-anak mesti suka!
thnks utk resepi.. insyaAllah akan cuba buat,.:)
Kak mohon share resepi yer .tq
Sedapnya ...boleh try ni
Sedapnye.....tq sis share resepi
Emm..sedap nya
Sis ita, kalau nk buat layer tu kna msuk dlm freeze ke? Bpe lama biasanya utk kita bubuh lapisan seterusnya?
sedap betull !!
*done follow 11446
*zianaeunos.blogspot.com
Blh buat duit ni hihihi
Mne nk beli btl kce
Ya nurul, masuk sekejap dalam peti ais bagi dia keras. lama tu agak2 bila kita tuang lapisan atas dia dah tak bercamnpur. Tapi masa tuang tu tuang pelan2 jangan tuang kat tengah, tau! tuang biar kat tepi botol, sbb biasa bahagian tepi cepat sikit mengeras dari bahagian tgh.
botol tu boleh cari kat kedai jual bahan kek, atau kedai hardware yg ada jual bahan dapur dan pinggan mangkuk ~ Kotak Hati
tengok pun dh tau sedap..hihi..tq kak ita share resepinye.
nak buat jugak unak anak saya.. serious it look so delicious
mengiurkan dan menguja kesabaran ni nak cuba jugak. sy mmg tgh cari jugak resepi ni. selalu nampak kat kedai ala2 butik vendor tu. warna belang2 yg memikat. tq kak ita for sharing this...
sedapnya kak.. boleh tau serbuk agar-agar apa yg kak ita guna?
Sedapnya tgk... Nnt nak cubalah.. Tq akak =)
Kalau guna agar agar strip boleh ke kalau boleh berapa sukatan dia
alah nak buat jugak la..tq kak ita!
Bestnya tgk...blh try btni..botol plastik blh jg gn kan..
Bulan lps saya ada tengok jiran promote puding ni... masa tu buat tak kisah je. tak sangka bulan ni dah jadi viral... menarik betul warnanya... tq kak ita coz sudi share resepi
salam ..akak guna susu tepung ap?
Sis.mn nk dptkn botol kaca tu
Sis...sy mintk permission guna gambar puding tu ye...thanks for sharing the resipi
Tq atas resepi tersebut.. Lama dah cari resepi gini
Sedap bila tengok puding tu.....boleh cuba resepi ni...terima kasih...
Biasenye kalo jual berapa ?
klu botol plastik boleh ker kak?
Kak ita gune serbuk agar2 tu jene ape..susu tepung jename ape ye..tq share..:)
As salam akak . Nk tnye . Kalau kita nk dptkan rase paddle pop tu cm mana yer ? Ke rase dia based vanilla atau karemel .
Botol beli kt mne
Assalamualaikum..kak ita,satu teh serbuk agar2 bersamaan dgn brp gram agar2 tali ya???trm ksh
Pinjam gambar ye kak 😁
Kak kat mana buat sticker tu? Bape hengget?
Salam singgah sini...baru tau blog ni bnyak resepi yang sedap-sedap...tengok puding tu begitu sedap dan berwarna warni...InsyAllah ada masa nak cuba juga buat...hihi
Mohon guna gmbr cara buat dam resipinye ye k.azlita..t.kasih
Slm.. Kak Serbuk agar2 ap guna ek? Sye buat ikut resepi akak ni tp x keras2 pn.. Xley nk letak layer lain lg.. Bpe lame biase kena letak lam peti?
Salam kak ita.. slalunyer puding mcm nie if simpan dlm fridge tahan berapa lama ek?
saya ada jual botol kaca. 180ml rm1.10/pc, 250ml rm1.20/pc. Boleh hubungi saya 0123736304 jika berminat. Harga ni lebih murah dari kedai bakery...
as salam kak.. kalu kite pakai serbuk dadih blh x? dan sukatan die same ke 1sudu teh? tq akak...
salam kak, nak tny, pudding nie tahan lame ke kat luar? n kalo nak buat bis pudding nie ok ke?
Saya dh lama wat selalu sgt gagal dr segi warna. Lps beberapa jam siap.Mesti warna jatuh. LAst2 warna jd pudar dn kelabu2.Mcm mn nk kekalkan warna supaya x terun.
Mohon share yer..mekasih
Sis ini tahan untuk berapa lama???
Tuang tepi tu mksud... Dari botol tepi ke sis
Salam akak, susu tepung tu, susu apa ye akak?
Salam akak, tumpng tanya, susu tepung tu nak guna susu brand ap ye?
wasalam, apa2 brand pun blh ammy. Susu tepung utk baby pun boleh
Sy dh try wat gune 1 sudu teh serbuk agar2,tp dh 30 minit x keras pun..cmne erk..
Kak.. saya ada buat mende nih ikut step n bhn yg diberikan. Tapi kenapa yer lembik amat.. sbb kata sampai mendidih terus tutupkan.. huhuu kee kena lama skit time nak masak?.
pudin ni memenag lah lembik Dairyummu kalau keras nanti tak boleh sedut. Sebab tu namanya puding sedut. Kalau nak keras letak agar2 tu banyak2 keras lah dia nanti ^_^
Assalamualaikum.sis camna nak buat agar kaler dia tak turun kebawah ye. sy buat mesti kaler akan turun ke bawah.adore betol dengan puding layer sis ni. cantik kaler dia
Puan, saya kurang jelas yg utk perisa milo ngan nescafe tu... lepas mendidih tu asingkan 3, terus masukkan milo dan kacau utk satu bekas, nescf 1 bekas, perisa susu 1 bekas. Lepastu layer mcm biasa?
sis agar2 jenama apa
boleh guna cap bvurung layang-layang, cap 3 bintang atau cap rose. yg ptg tak berwarna
Sya dh buat kak...alhamdulillah first try dh menjadi...ni tgh buat lg skali, nk jamu anak2 tadika. Dh buat 4 adunan, tak cukup pulak. So tambah lg 3 adunan. Tp adunan yg ni tak guna susu cair, pasal dh abis. Jd sya bancuh susu pekat ngan air...harap2 menjadi la.huhu
Sy mohon share respi...tq smoga murah rezki azlita skularga..
Mohon share ye
Nak try jgak kak...moga murah rezeki.
bila tengok resipi mcm senang jer.. nk try la..
saya cuba buat ..tpi knpe setiap layer lmbt mngeras ..satu mlm sy tggu .. mohon pemcerahan ye sis ..tk boleh nk tuang layer lain ...sedihh nyee
berapa minit yee nak tunggu puding tuu mengeras sbb saya dah cuba dua kali tp xmenjadi jugak hmm
wajib ke pakai susu tepung and boleh tak pakai serbuk dadih ?
Kak azlita, serbuk agar ganti dengan serbuk gelatin halal boleh tak. Brp banyak nak kena guna ya
Tq share resepi ! :)
Mohon share kak..terima kasih
Mohon share kak..terima kasih
Kak, gula halus tu gula blend ke?
Dekat cash convertes ada jual. 2btol Rm1.80
Slm akak pkai agar2 serbuk jnama apa yer??sy buat xkeras2..tq
Sy da buat...mmg jadi..tp sy buat bkn utk sedut..so sy lebihkn sikit serbuk agar2...msuk dlm cup 8oz...klu nk buat sedut mmg kne sabar lebih sket...msuk dlm fridge lama skit n sntiasa cek tekstur tepi setiap layer..insha allah jd nnt..sy try 1st time n jd..nk buat jualan utk bazar ramadhan ni...thanks kak bg resepi...
Sy da buat...mmg jadi..tp sy buat bkn utk sedut..so sy lebihkn sikit serbuk agar2...msuk dlm cup 8oz...klu nk buat sedut mmg kne sabar lebih sket...msuk dlm fridge lama skit n sntiasa cek tekstur tepi setiap layer..insha allah jd nnt..sy try 1st time n jd..nk buat jualan utk bazar ramadhan ni...thanks kak bg resepi...
Asm..kak,utk puding,biasanye berapa lama boleh tahan ye?...
Hmmm btol ada jual kt kdai mcm mnaa yew
Hmmm btol ada jual kt kdai mcm mnaa yew
Assalammulaikum sis msh jual botol kaca x..WhatsApp sya 0109088335 tq
Kalau simpan dalam peti Ice, brapa lama blh tahan?
Boleh tahan berapa lama ye?
Post a Comment