Sempat siapakan serimuka gula Melaka. Dah lama teringin nak makan serimuka gula Melaka, tu yang merajinkan diri yang tak berapa nak rajin hari ni.
Serimuka ni kuih tradisi yang tak lapok dek hujan dan tak lekang dek panas. Kalau di Johor ni, kuih serimuka memang kuih wajib ada bila buat kenduri kendara. Selain dari para tetamu yang amat menyukai, tuan rumah juga sebenarnya dapat tumpang sekali merasa.
Kuih serimuka tidak sukar dapat di Johor, mana-mana ada gerai menjual sarapan pagi pasti ada jual kuih serimuka. Kalau dahulu sepotong kuih serimuka boleh dapat dalam 20 sen, sekarang harganya dah berkali-kali ganda mahalnya. 1 keping berukuran 2x2 inc berharga RM 1.50 sekarang. Itu belum masuk lagi serimuka durian yang di jual 5 keping 10 ringgit. Mahal sungguh kan barang-barang sekarang. Kadang rasa kalau nak membeli tu macam tak berbaloi aje.. sebab tu ita lagi suka buat sendiri. Bukan lokek.. ^_^
Selain dapat makan sekeluarga, boleh juga bagi pada jiran-jiran merasa. Kita juga dapat pastikan makanan yang kita sediakan betul-betul bersih dan dengan kualiti bahan yang terbaik.
Hari ini ita kongsikan satu lagi resepi serimuka gula Melaka. Resepi hasil skodeng ke blog Nadz. Terima kasih Nadz, berkongsi resepi yang sedap. Dapat akak kumpulkan ia dalam resepi kuih muih tradisional akak.
SERIMUKA GULA MELAKA
Rujukkan : Nadz Nazharzan
Bahan-bahan Lapisan Bawah
1 1/4 cawan santan cair
1/2 tsp garam
Cara-cara
Basuh beras pulut dan toskan.
Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam.
Kukus sehingga masak.
Setelah masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 X 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastik.
Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat dan rata.
Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam.
Kukus sehingga masak.
Setelah masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 X 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastik.
Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat dan rata.
Bahan-bahan Lapisan Atas
200 gm gula Melaka (putong kecil-kecil)
1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur
1 Tbsp tepung jagung
1/4 cawan tepung gandum
1/2 tsp garam
1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur
1 Tbsp tepung jagung
1/4 cawan tepung gandum
1/2 tsp garam
Cara-cara
Masak gula Melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.
Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula Melaka tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan. (kalau ada ketulan, boleh ditapis).
Masakkan adunan di atas api hingga naik wap.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam loyang tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan
Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula Melaka tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan. (kalau ada ketulan, boleh ditapis).
Masakkan adunan di atas api hingga naik wap.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam loyang tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan
2 comments:
Ermmmm... mabelesnyaaaa
Dah try. Sedap. Tp klu nk kurang manis kn kurangkan gula. Terbaik
Post a Comment