Assalamualaikum..
Esok umat Islam akan mula berpuasa. Pasti kaum keluarga dah mula berkumpul untuk menyambut kedatangan bulan yang penuh barakah ini.
Alhamdulillah, tahun ini kami dapat berkumpul bersama bagi menyambut kedatangan bulan yang mulia ini. Bila dah berkumpul pasti emak yang paling sibuk. Macam-macam menu dah mula di senaraikan untuk menjamu keluarga.
Sama seperti yang lain, hari ini ita sediakan menu istimewa untuk keluarga. Anak-anak ita macam biasalah sukakan mee yang berkuah. Oleh itu ita sediakan mee ketam. Resepi ini ita ambil dari blog Nieza. Lama tak dengar khabar berita dari Nieza. Sejak pulang ke tanah air Nieza terus menyepikan diri dari dunia blog. Semoga Nieza senantiasa sihat dan gembira dengan apa yang beliau ceburi.
Berbalik pada resepi mee ketam ni.. rasanya memang sangat sedap! buatnya pun mudah dan ringkas. Kalau ada yang nak buat untuk hidangan berbuka puasa pun sesuai sangat ni. Resepinya tak pedas, bagi yang suka pedas bolelah lebihkan cili. Ita pula tukar dari cili merah kepada cili kering. Ita lebih sukkan rasa cili kering berbanding cili merah. Tapi rasanya dua-dua pun sedap bila dah jadi kuah mee ni nanti.
Jom ita tunjukkan bagaimana cara membuat mee yang bukan sahaja mudah dan ringkas, tapi rasanya juga sangat enak dan lazat.
MEE KETAM
Resepi Oleh : Nieza
300gm Mee kuning dicelur
1/2 kg ketam ~ dibersihkan dan belah 2
8 biji cili merah ~ mengikut kepedasan masing-masing ( ita guna cili kering )
2 labu bawang besar ~ ita guna 8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 tin tomato soup
1 ltr air
1 biji telor ~ dipukul sedikit
2 kiub ayam
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan oyster sauce
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili sos
2 biji tomato ~ dibelah 4
Daun bawang dipotong
sedikit sayur sawi
1 batang carrot ~ dipotong nipis ( ita lupa letak )
Bawang goreng
Garam secukup rasa
Ketam cuci bersih, belah dua dan toskan airnya
Kisar cili bersama bawang merah dan bawang putih
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga garing
Masukkan soup tomato, sos cili dan sos tomato.
Jika kuah terllau pekat tambahkan air dan biarkan merenih sebentar
Masukkan kicap manis, kiub ayam dan biarkan kuah mendidih
Bila kuah dan mendidih, masukkan telur sambil terus kacau hingga telur hancur
Kemudian masukkan ketam, biar sebentar hingga ketam masak
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ita tambahkan gula melaka seketul untuk rasa lemak manis.
Akhir sekali masukkan tomato, carrot dan sayur sawi
Tutup api dan ketepikan
Mee kuning di celur
Hidangkan mee dalam mangkuk
Letakkan ketam dan kuah mee secukupnya
Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang
Hiaskan juga dengan taburan cili merah, cili hijau dan bawang goreng
Sedia di nikmati.
3 comments:
sedapnya, makan apa berbuka hari ni kak?mesti sedap2 akk masak
salam ramadhan kak ita
Kak ita..soup tomato tu macam manaa
Boleh beli d pasaraya...memang berlabel tomato soup pada tin. Biasanya diletak bersebelahan dgn tomato puree
Post a Comment