Ibu duit... ibu duit... ibu duit...
Hari ini ita nak kongsikan satu lagi resepi yang di katakan menjadi ibu duit di kalangan bakers kecil-kecilan atau pun suri rumahtangga.
Ita tahu.. ramai daripada kita yang mengemari butter cake. Bau kek butter yang harum di tambah dengan kegebuan dan kelembutannya, semakin tertarik dengan pelbagai corak dan warna yang menghiasi kejadian kek yang sudah menjadi satu kemestian setiap kali hari raya menjelma.
Tak lama lagi kita semua akan menyambut Aidil Adha. Bagi yang nak pulang ke kampung... apa kata sediakan sebekas dua kek butter ini untuk ibu dan ayah di kampung.
Resepi yang ita ingin kongsikan ini cukup mudah dan cukup simple. Dengan hanya satu resepi sahaja, anda dapat sediakan pelbagai jenis butter cake bersesuaian dengan citarasa anda..
Waaaa... terujakan..
Pasti dah tak sabar nak tahu ni... cuba dok rapat sikit.. akak nak kabor.. ni..
Resepi ni adalah resepi hasil perkongsian dari Chef ibu duit kita yang sangat ita hormati dan kagumi.. Siapa lagi kalau bukan Chef Asma. Kecil-kecil cili api orangnya... tapi cukup bergeliga sekali dalam membantu mereka yang memerlukan untuk menambah pendapatan keluarga. Dengan hanya berbekalkan satu resepi anda dapat mengeluarkan pelbagai produk kek butter untuk di pasarkan. Macam-macam citarasa anda boleh buat dengan resepi yang satu ni.. letaklah apa pun yang nak di letakkan.. yang pasti rasa kek ini walaupun dengan pelbagai perisa.. hasilnya gebus gebas.. dan marvelous sangat.
Hari ini dengan bebekalkan satu adunan resepi kek butter ni.. ita dapat hasilkan 3 perisa kek butter yang bukan sahaja enak tapi amat menarik sekali.
Dah kata.. tak sia-sia anda belajar dengan yang pakar.. bukan sahaja dapat belajar pelbagai resepi.. anda juga dapat menjadi seorang usahawan yang berjaya hasil tunjuk ajar chef yang di senangi ramai ini. Terima kasih ita ucapkan atas perkongsian dari Chef yang tidak pernah lokek untuk mencurahkan ilmu.. Semoga senantiasa di berkati.. semakin di luaskan pintu rezeki, di berikan kesihatan yang baik dan senantiasa di lindungi rahmat Allah yang Esa.
Pasti dah tak sabar kan?
Apa tunggu lagi.. jom kita berpencak silat di dapur..
BASIC BUTTER CAKE
Resepi oleh : Chef Asma
Bahan A
250 gm margerine planta
50 gm butter
150 gm gula halus atau gula kastor
100 gm gula icing
Bahan B
250 gm telur ~ Tanpa kulit
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
* Satukan bahan ini dan ayak
Satukan bahan A dalam mixer
Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati
Tambahkan esen vanilla gaul rata
Tuangkan tepung yang sudah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan speed perlahan
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak ( adunan ini untuk 3 buku kek yang berlainan perisa )
Sediakan juga 3 bekas aluminium ( 7 x3 inc )
KEK BUTTER BLUEBERRY
Untuk kek butter blueberry, sediakan blueberry paste dan masukkan dalam piping bag
masukkan sedikit adunan dalam bekas aluminium dan ratakan
Letakkan Blueberry paste secara rawak
Tutup semula dengan satu lagi lapisan adunan
Hiaskan atas kek dengan lebihan blueberry
Ketepikan
KEK BUTTER PANDAN
Untuk kek butter pandan, bahagikan adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak
1 bahagian, letakkan pandan emulco dan pewarna hijau
1 bahagian lagi biarkan plain ( kalau nak letak warna lain pun boleh )
sedikit badam keping untuk hiasan
Tuangkan 1 lapisan plain / putih dahulu ~ ratakan
Kemudian tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Tuangkan lapisan putih ~ ratakan
Tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Akhir sekali ambil belakang sudu dan swirlkan adunan
Taburkan dengan badam untuk hiasan atas
Ketepikan
KEK BUTTER NEAPOLITAN
Untuk kek butter Neapolitan bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak
1 bahagian letakkan perisa blueberry dan letakkan pewarna purple
1 bahagian letakkan perasa moca
1 bahagian lagi biarkan vanilla
Tuangkan 1 sudu adunan vanila di tengah bekas aluminium
Kemudian tuangkan pula 1 sudu adunan moca di atas dan di tengah-tengah adunan vanilla
Kemudian tuangkan pula 1 sudu adunan purple di atas dan di tengah-tengah adunan moca
Buat dan ulang cara yang sama hingga habis semua adunan
Ketepikan
Bakar adunan kek dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C api atas dan bawah selama 45 minit
Tadaaaa....
Dah pun siap
Percaya tak.. dengan hanya 1 adunan sahaja anda dapat hasilkan 3 biji kek yang lembut dan enak dengan pelbagai perisa.
Berseri-seri meja kopi menyambut Aidil Adha nanti
Selamat mencuba!
26 comments:
Maaf pn azlita. Sekadar mahu bertanya, apa akan berlaku sekiranya saya menggunakan butter sepenuhnya? Saya budak baru belajar. Tq pn.azlita
yummy. mmg wajib ada ni masa hari raya. :D
slm kak ita.. agk2 RM10 satu boleh tak kak? pulang modal tk ek? Macam best je resepi ni..lin ingt nk cuba yang ni plak..sebelum ni guna resepi buttercake akak yg 1 lg tu
As-salam k.ita..tq atas perkongsian ilmunya. Cuma sy nak tanya:
1) boleh tak saya gantikan planta dgn majerin spnhnya?
2) bolehkah saya gantikan gula dengan manisan lain cth madu, maple syrup@lain²?
3) macamna cara nak buat blueberry paste? ada link resepi yg blh sy rujuk x?
tqvm k.ita��
emulco tu nk letak brp byk ye?
ASSALAM KAK ITA..
KALAU KEK NI DIKUKUS BOLEH KE? KT RUMAH XDE OVEN..MIKROWAVE JE ADA..HIHI
as'salam..
kak ita, klu kek ni dikukus boleh ke? sbb takde oven kat rumah..mikrowave je ada..hihi
Alamak..soalan kite yg first tsilap..hahaha..blh x gantikan marjerin planta dgn unsalted butter spnhnye?��tq kak ita
Kak ita...bekas aluminium foil kak ita guna saiz brp tu
Kak ita...bekas aluminium foil kak ita guna saiz brp tu
sedapnya nampak kek yg cantik elok hasilnya ni.
Sy tolong jawabkan azma adam. Kak ita ada tulis kt situ saiz bekas 7 x 3 inci
7 x 3
Hmm...yummy... kakak yang cantik...boleh saya minta resep Cheese tart nya ? Duku pernah save tapi ke delete kak di hp. Terima kasih sebelumnya..salam
assalamualaikum kak ita..
mmg mengiurkan...dan dan lapo kek tgk kek akak tu..
nyum..nyum..
http://duniavitamintini.blogspot.my/2016/08/pengedar-shaklee-perlis.html
Assalamu'alaikum Kak Ita.
I really love your blog. Very Inspirative and useful for beginner like myself. Thank you so much for sharing on your blog kak.
terima kasih resipi nie...tk sabar nk try
Terima kasih kak ita!
Sy pernah buat guna fully pure butter. Rasa dia sgt la buttery n cepat muak..sgt xsdp.hehe
saya dah buat and mmg jadi sedap..cuma kalau tak makan manis boleh kurangkan gula kot. tapi takut juga mengubah kejadian kek tu ke kan.
salam kak ita. harap sangat akak reply soalan saya ni. kalau saya nak whole cake pakai resepi ni, size loyang square apa yang sesuai? terima kasih kak ita.
Assalamualaikum kak Ita. Sy mohon guna resepi ni untuk buat kek jualan ye.
Semoga kak Ita diberi kesihatan yang baik dan dikurniakan rezeki berlipat kali ganda. Insha Allah ��
Assalamualaikum wbrt....
Terima ksh kongsi resepi...memang Kek Butter nie lembut n sedap sgt2...sy baru buat ari nie....yum2...yummy......
Cantiknyer rupe kek akak...
Assalamualaikum kak Ita, minta restu utk saya buat kek ini ye.
the allure of a basic butter cake lies in its simplicity, versatility, and irresistible flavor that captivates taste buds and warms hearts with each slice. Whether baked for a special occasion or simply to indulge in a moment of culinary pleasure, this sedap butter cake promises a delightful experience that celebrates the essence of homemade goodness and the joy of sharing with loved ones.
mejor abogado de divorcio en nueva jersey
Post a Comment