Assalamualaikum
Pasti anda sedang memikirkan apalah juadah atau kudapan yang ingin di sediakan untuk keluarga petang nanti. Apa kata anda sediakan kek pisang yang lembut dan gebu ni..
Kek pisang.. ita memang suka sangat makan kek pisang. Jika terdapat bermacam kek yang di hidangkan di hadapan mata, kek pisang lah yang menjadi pilihan utama ita. Bau pisang yang harum , di tambah dengan kelembutan kek yang lembab dan gebu.. itulah penarik utama mengapa ita lebih sukakan kek pisang.
Hari ini ita sediakan kek pisang kukus pula untuk minum petang kami sekeluarga. Ita sediakan dalam cawan atau bekas kecil supaya mudah di hidangkan, tak perlu di potong dan juga comel bila di letakkan di atas meja kopi. Selain itu kek pisang yang di letakkan dalam bekas comel ni amat sesuai sebagai hidangan jamuan pejabat, kenduri kendara atau sebagai buah tangan ketika bertandang ke rumah jiran tetangga.
Resepi yang di kongsikan oleh Yatie ini adalah hasil air tangan Amydanis. Sedap tau kek pisang ni, lembut dan gebu. Next time ita kena lebihkan sedikit sukatan gula, kerana kek pisang lebih sedap jika ianya manis sedikit. Tapi bagi mereka yang tak suka makan manis-manis bolehlah kekal dengan resepi asal.
Adunan dapat agak banyak, ita buat dalam acuan kecil pun dapat banyak jugak. Dapatlah di kongsikan rezeki hari ini dengan jiran sebelah. Kepada yang suka kek pisang jangan lupa mencuba resepi yang mudah dan ringkas ini.
KEK PISANG KUKUS
Resepi Oleh : Amydanish
Rujukkan : Yatie
Bahan-Bahan
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur gred A
3/4cwn gula ~ jika suka manis boleh letak 1 cawan
1 sudu kecil ovalette (saya tambah)
1 cwn pisang dilecek
3/4 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen pisang
secubit garam
Cara-Cara
Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan secubit garam .
Cara-Cara
Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan secubit garam .
Ketepikan dulu.
Dlm bekas lain,putar telur dan gula dgn mixer hingga kembang.
Dlm bekas lain,putar telur dan gula dgn mixer hingga kembang.
Masukkan ovelatte dan putar lagi sehingga betul-betul kembang.
Kemudian masukkan pisang lecek, minyak dan putar lagi sampai sebati.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar lagi.
Kemudian masukkan pisang lecek, minyak dan putar lagi sampai sebati.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar lagi.
Akhir sekali tambahkan esen pisang.
Alas loyang 8 inci dngn kertas minyak dan sapukan sedikit mentega.
Alas loyang 8 inci dngn kertas minyak dan sapukan sedikit mentega.
Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40minit.
24 comments:
wahhh sedapnya ni. lama sangat tak makan kek pisang
Absolutely look delicious Sis...the slice of banana on top of the cake made it looks exclusive and yummy.
Pisang apa yg sdp utk bt kek pisang ni yer..
Of course la pisang emas
Sedapnye...blh try buat
Sedapnye....blh try buat
Sedapnye
Kalau buat kecil2 mcm ni kukus brp lama?
assalamualaikum kak ita. sy dh try. mmg sedap dan gebu sgt2. terima kasih sudi shre resepi��
Tlg jawab kn..Resipi asal xguna.kak ita tambah tu.
Ini salah satu kuih fav saya...selalu beli je...ni dah jumpa resepi..wajib try...
Tq kak
mmg sedap sbb saya dah buat bnyk kali. saya guna pisang berangan. and demand bnyk nak dalam cupcake. comel sgt. saya kukus mmg +-40 minit.
Menggoda pulak tengok resepi nie time bulan puasa 😁
Menjadi..sedap Dan gebu, 👍
Menjadi..sedap Dan gebu, 👍
Menjadi..sedap Dan gebu, 👍
Menjadi..sedap Dan gebu, 👍
Satu adunan agak² dpt bpe biji saiz cup cake tu ye
Kalau x bubuh esen pisang xpe Kew?..
Sy dah try mmg sedap,gebu jer.cuma sy x letak esen pisang ada ckit bau telur
Tried this recipe...delicious!
Assalamualaikum kak..sy dah try resipi ni....sedap sgt2... Izin kan sy untuk buat jualan dgn resipi ni ye..t.kasih kak ����
Post a Comment