Minggu ni minggu ita mula buat kek.. hihi awalnya kan.. memang lah nak kena buat awal sebab ita nak kirim kat MIL. Tahun ni kan tak balik beraya jadi kirimlah buah tangan sebagai pengganti diri.. Tulah yg ita buat kukis dan kek awal sebab nak kirim dekat orang.. Sebenarnya nak kirim dgn SIL, dia nak balik minggu ni.. tu yg terkejar2 membuat..
Ini adalah percubaan pertama ita membuat layer cake.. memang tak pernah buat lagi sebelum ni.. Oleh kerana itu kejam mata lah ye melihatkan rupanya yg tak lawa tu.. adoiii.. malu pulak nak bagi kat MIL cam ni.. >^< Layer senget benget.. pulak tu ita tersilap pecaturan.. dan akhirnya tak sama bahagi adunan tu.. Tak pe kita belajar dari kesilapan dan nanti kita cuba lagi ye!
Resepi Coco Mocca Layer Cake ni ita ambil kat rumah kak Wan. Masa selongkar dapur kak Wan intai2 kukis terskodeng pulak kek ni.. langsung suami ita suruh buat.. Ita seperti biasa mmg banyak alasan ini tak de ... itu tak de.. hihi last2 dia yg gi kedai beli barang2 tuk buat kek ni.. mmm.. mmg kenalah membuat walaupun dalam seram sejuk.. kerana mmg tak pernah buat.. huhu
Jom lah kita lihat bahan2 yg kita perlukan tuk buat kek ni..
KEK LAPIS KOKO MOCA
By: Kak Wan
Bahan A
250 gm mentega
150 gm gula castor
5 sudu makan susu pekat manis
14 biji kuning telur
Satukan mentega, gula castor dan susu dalam mixer dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga sebati.
Kemudian tuangkan adunan ini dalam satu bekas dan ketepikan.
Bahan B
150 gm gula castor
7 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk tatar
Dalam bekas lain pukul pula putih telur sampai berbuih
Tambahkan gula dan serbuk tatar dan pukul lagi hingga kaku.
Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan tu tak jatuh
Ketepikan
Bahan C
160 gm tepung Hong Kong
40 gm serbuk Holick
1 sudu teh baking powder
Satukan semua bahan C dan ayak.
Masukkan semua bahan C yang telah di ayak ke dalam adunan A dan gaul perlahan hingga sebati
Tuang pula adunan B dan gaul lagi hingga bercampur sempurna.
1. 1/4 sudu teh pewarna kuning telur campur dengan 1 sudu kecil esen vanila
2. 1 sudu besar moca emulco atau moca paste
3. 1/2 sudu besar choc emulco campur dengan 2 sudu besar serbuk koko dan 3 sudu besar air suam
Bahagikan adunan tadi kepada 3 bahagian
Bahagian pertama VANILA campurkan dengan bahan D 1 dan gaul rata
Bahagian kedua MOCA campurkan dengan bahan D 2 dan gaul rata
Bahagian ke tiga KOKO campurkan dengan bahan D 3 dan gaul rata
Sediakan loyang berukuran 8X8. Letakkan kertas pembakar kek di dasarnya dan oleskan dengan butter.
Panaskan oven pada suhu 170C bergantung pada kepanas oven. Buka api atas bawah.
Layer yang pertama KOKO
Ambil satu senduk (74 - 80 gm ) tuangkan dalam loyang dan bakar lapisan pertama ini dengan api atas bawah selama 7 - 10 minit. Hingga permukaan nya perang.
Keluarkan kek dari oven. Tukar pula oven kepada api atas sahaja.
Bahan Sapuan
3 sudu makan butter campurkan dengan 2 sudu makan susu pekat manis
Lapisan pertama tadi yg telah masak tadi di cucuk atasnya dengan lidi atau garfu.
Kemudian tekan atas kek dengan alat penekan kalau tak de boleh guna belakang gelas. Ini untuk menghalang ruang udara.
Sapukan atas kek dengan bahan sapuan tadi.
Kemudian tuang pula 1 senduk lagi lapisan kedua..
Ulang cara yg sama hingga habis semua adunan KOKO
Lapisan ke dua MOCA
Buat cara yg sama
Lapisan Ke tiga VANILA
Buat kaedah yang sama juga seperti dua lapisan di atas.
Untuk lapisan yang terakhir tutup loyang dengan kertas aluminium dan bakar dengan api atas bawah selama 15 minit.
Bila dah siap sapukan atas kek dengan butter supaya permukaan kek tidak kering.
Tunggu kek benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang dan boleh lah di potong.
24 comments:
Sedapnya..terliur pulak kat kat sini huhu..
p/s:salam kenal singgah dan follow sini, jemput ke SR ye..
Cantik sangat dah tu Ita...rajin tul dia..akak kan, dah lama bebenor x melapis...nape la maleh sgt akak nih..hehe
Uishh susah jugak sebab nak kenA padat2 lak kek tu ye
kak ita...
cantik dah tu kek lapis akak...
rajinn betoi akak sorang ni melapis....
amboi kak Ita, melapis pulak! Kita ternganga tengok gambar kuning telor tu, ahakz!! Seni sungguh, tak nmpk pun mcm first time buat, kalu sy, huru-hara!! hahaha
salam ita ..
mmg lawalah kerja melapis pertama ita nie.. kak belum pernah buat wpun dah beli sebuah buku kek lapis sarawak..tahniah..
Ya Allah... kak ita rajin yea..
tp mabeles lah kek k.ita...mcm nak try tp....kerajinan x sampai lagi ni huhuhuhu
Tringin nak melapis tapi masih tak berani...haiz..BTW..maksudnyer setiap lapisan tuh kita bakar 7-8 minit setiap lapisan yer..?
cantik! huhu susahnye nk buat akak...
Nampak sedap je. Tapi x rajin nak buat sebab agak susahkan. Kalau ada yang tolong bancuh boleh la melapis ajer...Resepi akak ni best best belaka. Salam perkenalan.
aslmkm kak ita..bestnya MIL akak dpt mkn kek & kukis menantu dia buat sedap2 & cun lak tu..
Wow!!
Assalamualaikum akak...
cantiknyaaaa kek nie akak... kagum2!!.. mmg cantik sgt d mata diana... sedap sudah pasti kan akak... sukanyaa tgk kek nie akak...
camni kak ita kata senget? lawa sgt kak! saya ni nak juga buat kek lapis..tak pernah buat..ish ish kak ita dah jalan ..kita nak jugak..sedap je nampak tu!
kak ita.. lawanya la kek tu.. ni akak kata tak lawa.. huhuhuhu.. akak ni memang berseni tau.. untung suami akak.. idola saya dengan semua hasil kerja akak..:) moga akak dapat masuk majalah seronok saya tau..
yong xpernah buat jgk..tkut je buat x jadi hehe
Kak, mencelah kat sini..harap dapat jawapan hehe
Pasal farmbrozen kenari cookies, putih telur utk buat topping itu kena pukul sampai jadi meringue ye?
time kasih..:))
nak cuba buat ni..
Terharunya effort yang diberikan dengan resepi dan step untuk buat kek lapis. Orang yang tak pandai mcm saya ni..teringin nak buat..
Nice pics...
rajinnya Ita buat kek lapis yg sungguh cantik ni...Yatie nak tempah boleh ke..ke nak bagi free jek sempena raya ni.....hehehehehe..
Dah lawa dah tu kak ita...kalau sy 1st time ntah jadi cam mana pulak layernya...teus jadi zig zag cam kek sarawak kot! Menantu yang baik, lagi solehah....ingat MIL dari kejauhan...Kak ita, lagi 1 nak kabor...sy suka blog akak...sy pun ikut buat cookies dr blog akak..TQ.
Tahun lepas 1st time buat kek lapis. Lama tol nak abiskan semua adunan sampai ke mlm.... tp bila dah masak xnmpak pun layernya....:(. Fail!
Hello,
Nak tanya ..klu tidak pakai serbuk horlicks bolehkah ganti dengan tepung susu?
tq!
Hello, nak tanya apa berbezaan dari segi rasa dan tekstur kek lapis ni dengan kek lapis indonesia?
bolehkah saya ganti serbuk horlick dengan tepung susu?
tq!
Kek lapis akak kemas betul.....saya sudah bikin 3 kali la...tak lembut seperti punya akak...akek lapis akak seperti kek lapis full kuning telur..mohonn pencerahannya..thanks
Post a Comment