Selamat pagi Malaysia..
Selamat pagi semua..
Bertemu sekali lagi kita dipagi Jumaat yang cerah dan ceria.
Esok sekali lagi kita bertemu hujung minggu. Mungkin inilah peluang untuk bersama keluarga. Melakukan aktiviti bersama keluarga memang amat menyeronokkan. Macam-macam aktiviti yang boleh kita lakukan. Selain daripada aktiviti lasak yang amat diminati sekarang ini, aktiviti memasak juga tak kurang hebatnya dan semakin mendapat tempat dihati keluarga.
Jom kita buat kek cawan yang comel..
Sebenarnya buat kek cawan ni amat mudah berbanding kek biasa. Satu kita tak akan bimbang kek bantat atau tidak masak. Biasa kek cawan tak akan timbul pekara yang seumpama itu.
Kek cawan juga amat mudah cara penyediannya, mudah juga untuk dinikmati, tak payah nak potong-potong.
Anak-anak lah yang paling teruja bila disediakan kek cawan yang comel. Selain kreativiti atas hiasan kek yang menarik minat mereka, ianya juga mudah untuk dibawa oleh anak-anak mungkin sebagai bekalan ke sekolah untuk dijamu bersama kawan-kawan.
Kek cawan ni ita sediakan sebenarnya untuk suami ita. Beliau amat meminati carrot cake. Kerana masa b'day beliau hari tu ita tak berpeluang untuk buat kan kek, jadi cuti hujung minggu hari tu ita buatkan kek ni sebagai hadiah ulang tahunnya..
Resepi kek ni sebenarnya adalah dari Naz Rin Can yang dikongsikan di Fotopages. Ita pula ambil resepi ni hasil perkongsian rakan ita, Yatie. Melihatkan adunannya yang menggunakan apple, ita terpanggil untuk mencuba.
Resepi asal satu adunan telah ita ubah kepada 1/2 adunan, memandangkan ita membuatnya dalam cawan kertas. Itupun masih dapat banyak juga, bagi keluarga yang kecil macam ita ni.. puaslah suami ita makan. Sedap! katanya.. lembut dan gebu. Gabungan dengan cream cheese tu mmg serasi. Lepas sebijik sebijik di makanya.. seronok ita lihat bila kek licin tak berbaki..
Bersama-sama ini ita kongsikan resepi satu adunan daripada Naz Rin Can dan 1/2 adunan yang telah ita olah. Kepada yang nak buat makan ita cadangkan untuk buat 1/2 adunan sahaja. Kalau nak buat jamuan bolehlah buat untuk 1 adunan.
Sebelum ita menghari dengan ucapan selamat berhujung minggu. Ita nak ucapkan terima kasih pada Naz Rin Can kerana berkongsi resepi yang sedap dan juga pada rakan ita Yatie yang juga telah mencuba!
Kepada peminat-peminat carrot cake diluar sana boleh lah mencuba! ita pasti anda juga akan sukakan rasanya yang enak!
CARROT APPLE JADE CUP CAKE
Dari Koleksi resepi : CARROT APPLE CAKE
By: Naz Rin Can
Rujukan : Yatie
200 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
Secubit serbuk kayu manis
Secubit garam halus
1/2 cwn gula perang halus
1/4 cwn gula castor
2 biji telur
1/2 cwn minyak jagung
50 gm mentega ~ dicairkan
100 gm lobak mera ~ diparut
75 gm apple hijau ~ diparut kasar dengan kulitnya sekali anggaran 1 biji apple kecil
30gm pistachio ~ boleh juga guna kacang lain
Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang muffin dan susunkan cawan kertas didalamnya ~ ketepikan
Ayak tepung bersama baking powder, soda bicarbonate dan garam halus.
Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
Masukkan kesemua bahan lain kecuali apple, carrot dan kekacang
Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
Masukkan apple, carrot dan kekacang
Gaul rata menggunakan spatula sahaja
Scopkan adunan kedalam cawan kertas
Bakar pada suhu 170C selama 20 ~ 25 minit atau sehingga kek cawan masak dengan sempurna
Tunggu kek benar-benat sejuk sebelum dihias dengan cream cheese
CREAM CHEESE TOPPING
125 gm cream cheese
2 sudu besar butter
2 sudu besar gula icing ~ diayak
1 sudu kecil jus lemon atau pes lemon
Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu.
Masukkan adunan dalam piping bag
Simpan sebentar dalam peti ais anggaran 15 ~ 20 minit
Pipingkan atas kek yg telah sejuk tadi.
Taburkan sedikit dengan parutan carrot
Hias ikut kreativiti masing2.
Masukkan dlm peti ais semula supaya adunan cream cheese mengeras sedikit.
APPLE JADE
Sedikit fondant putih
Sedikit fondant hijau
Sedikit bunga cengkih
Campurkan fondant hijau dan putih
Uli hingga ia terbentuk marble sahaja
Bentukkan bulat apple
Letakkan bunga cengkih sebagai tangkai
Hiaskan atas cream cheese
CARROT APPLE CAKE
By: Naz Rin Can
Rujukan : Yatie
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Secubit garam halus
3 /4 cwn gula perang halus- Yatie guna 1 cwn
3/4 cwn (atau kurang) gula castor- Yatie guna 1/2 cwn je
4 biji telur
1 cwn minyak jagung/masak
100gm mentega, dicairkan
200gm lobak merah, diparut
150gm apple hijau, diparut
30gm hazelnut
Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
Masukkan kesemua bahan lain.
Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
CREAM CHEESE TOPPING
250gm cream cheese
4 sudu besar butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 sudu kecil jus lemon
Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2. Dah siap masukkan dlm petiais semula supaya adunan cream cheese mengeras sedikit.
31 comments:
salam...
singgah jap cni coz nk tgk cupcake yg sdap n indah:)
Assalam kak Azlita,slalu tgk blog akak ni..naik juling tgk mknan sedap2 dan cantek huhu..
asslm Kak Ita...alahai comelnye cc tu...geram tgk tang epal yang comeiii tu...mesti sedap ni...QH nk 3 ketuiii bleh x...hehehe
suami sy pun suka carrot cake...tp biasanya sy letak walnut la...mmg peberet dia
salam..kak ita cute mute kek tu..nikee pasti cuber lepas sbb nikee peveret kita......
Salam, Kak Ita.. sesuai betul CAJC ni utk acara santapan rasmi, nmpk begitu ekslusif, namanya pun dah terasa mahal.
Saya penggemar carrot cake, tambah lagi dgn cream cheese tu... aiiii.. makin bam2lah saya.. huhu
Assalam Dik Ita....oh bestnya kalau dapat sebiji...Akak suka!!!
comel je hiasan ijau tu.. cam sedap je mkn cupcake kan. da lama x mkn. hihihi
wow! cantik...
mmng sedapkan carrot apple cake ni, Ita buat CC lagilah teruja anak2 nak makan..lebih2 lagi ada apple jade kat atas CC tu..ingatkan ceri hijau..ghupernyaaaaa Ita guna fondant ya...mmng rajin yg teramat sangatlah Ita ni....kagum..kagum..
Salam kak ita....sedap nampak kek tu....x pernah rasa lagi,mesti cuba ni...
Comel nyer apple tu.. Ingatkan cherry he he
SAlam Kak Azilita... sha cuba nak masukkan komen... tapi tiap kali nak masukkan komen.. tak tahu kenapa.. macam tak lepas... apa pun sha nak komen... GAMBAR TERBAIK... RUPA PARAS CUP CAKES TU USAH CERITA MEMANG CANTIK DAN JELITA.. RASA AJe.. nak semua hehehe...
cantik sangat, berseri² dan menguja mak makan. carrot cake mmg sedap dan nanti nak try buat cupcakes pulak...TQ sis...
Very Nice Cupcakes, I have some questions, what is lobak merah?,gula perang , and cwn in English?, thank you for your help :)
kak ita, saya dah beli majalah saji, kebetulan majalah tu tinggal satu je kat kedai tu....saya suka tgk apple hijau yg kak ita deco tu....
salam kak ita,
terbaek!
Sedapnya.....
Salam, kak tengok resipi Ita. Suka tengok blog Ita.
Assalamualaikum akak ita...
apa kbar? dah lama diana x tinggalkan komen kat cnie.. agak sibuk ckit skg nie...
ermm... comelnya cc tu akak... cantik dengan warna hijau tu... nampak sgt menarik..
akak...waahhh..berselera tgk cup cake tu...yummyy...congrates!Yatee dah baca article akak dlm Saji tu..mmg terbaek la...semoga akak teruskan usaha murni akak nie...
Itaaaaaaaaaaaa...caaaakkkkkk!!! Baru blk outstation Tioman, then pi Shah Alam pulak smlm..tghmlam baru sampai rumah...hadeeii, hari minggu yg cukup meletisssskan... Namun tgk carrot apple jade cake ni...alahaaiii mcm terapi mata je tuk akak...suka tgk, bila nak dpt makan ni Ita.... ^____*
As'salam Ita
ct ni setiap kali beli carrot teringin juga nak buat kek atau cucake, tapi bila dah beli semua tu tak menjadi. bimbang anak2 tak mengemari atau bila dah buat nanti tak habis dimakan, rasa macam sayang gitu. Tapi insya'Allah ct akan cuba buat 1/2 adunan juga macam Ita ni, mudah2an anak sukalah kan :)
Terima kasih Ita, ct sebenarnya banyak merujuk dari blog Ita untuk lebih maju kehadapan, terima kasih sekali Ita untuk segalanya.
Selamat petang Kak Azlita...comel2 semua kek kecik tu...geram nengok..macam nak ambik semua..hehe.
Kak,nanti singgah dapur Rahel ambik kalender bulan May ye..tq.
cantiknya tgk cupcake akak ni..pernah juga buat carrot cake campur apple..memang sedap tapi guna resepi lain sikit dr yg ni.
assalam akak..very nice blog..arap akak sudi singgah blog sy..http://wwwsharinglife-chinta.blogspot.com
salam Ita cantik nye cupcake tu,sbb ada apple kecik tu,saja nak gtau akak dah beli majalah saji tu dh baca semua nya syok akak baca cerita Ita..
Salam Kak Ita,
Susah banget tinggalkan pesan kak Ita, error terus. Ini kali ketiga kucoba lagi, semoga masuk. Saya suka sekali dengan penampakan cupcake Kak Ita, sungguh kreatif...cupcake carrot saja sudah enak apalagi bila ditambahkan apel...hmmmmm terbayang kelezatannya. Terima kasih sudah sudi berbagi resepnya. Saya sudah coba pau rosenya, hasilnya sungguh memuaskan...semua memujinya. Terima kasih banyak ya kak...
hye kak! Blog Walking n jumpa blog akak yg sgt besh neh....suka sgt resepi2 kat sini and gambar2 yg akak upload tersangat cantekkk....keep it up! :) *nk try cup cake carrot neh..
nak tnya apa bahan fondant tu ye..yg di buat sbgi apple jade tu..ingat nak buat kek untuk anak buah untuk birthday dia nanti..;)
Bestnya kak Ita, blh cuba resepi ni, thanks.
Post a Comment