"bila nak makan nasi minyak?"
Nasi minyak dah sinonim dengan majlis perkhawinan. Setiap kali majlis perkhawinan di Johor, pasti hidangan atau juadah utamanya ialah nasi minyak.
Akhir-akhir ini sahaja ramai yang lebih suka membuat nasi beriani kerana di katakan lebih enak kerana ianya berempah dan di makan dengan lauk beriani.
Nasi minyak cara membuatnya lebih ringkas dan mudah daripada nasi beriani yang lebih rumit. Rasanya juga sedap dan dan enak.
Kebiasannya ia di lawankan dengan lauk kurma daging, ayam masak merah atau daging masak hitam.
Hari ini ita akan kongsikan kaedah cara memasak nasi minyak yang mudah dan ringkas. Yang penting rasanya sedap dan enak , nasi dengan butir yang lembut, berderai dan beras yang kuning keemasan..
Jom kita ke dapaur ita tunjukkan kaedahnya..
Mula-mula kita lihat dahulu bahan-bahan yang kita perlukan
NASI MINYAK
3 cawan beras basmathi
3 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan kismis
2 helai daun pandan, siat 2 dan simpul
1 batang serai di titik
1 inc halia di hiris kasar
4 ulas bawang merah di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh maggi secukup rasa
Pewarna kuning telur
Rempah tumis
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkit
3 biji pelaga
Ita menggunakan beras Pusa Gold dari Jasmin, beras basmathi ekstra panjang. Ita suka beras jasmin kerana rasanya sedap dan lembut. Anda boleh juga guna beras basmathi keluaran Faeza
Beras kita cuci dan rendam dahulu selama 20 minit.
Kemudia beras di tapis dan di toskan
Sekarang kita boleh mula sediakan bahan-bahan untuk memasak nasi
Hiris dahulu bawang putih dan bawang merah
Hiriskan juga halia kasar-kasar. Ita suka hiris halia kasar supaya mudah ita nak asingkan bila nasi dah masak nanti.
Titik dahulu seai dan simpulkan daun pandan
Seperti biasa ita akan memasak menggunakan periuk nasi, kalau masak dengan jumlah tak banyak dalam periuk nasi ni dah ok! lagi pun ianya mudah dan ringkas
Jom kita mula memasak!
Dah siap pun nasi kita...
ya Allah.... sedapnya bau dia...
Nampak tak butiran berasnya ya Allah... cantik berkilau keemasan..... tak sabar nak makan...
eh nanti dulu.. kita siapkan pula bahan untuk lauk yang akan di gandingkan bersama..
kali ini ita sediakan lauk daging masak hitam..
Nak tau resepi kenalah tungguuuu.... ^_^
50 comments:
kalau sy masak cam ni kejap2 anak2 masuk dapur ambik bau sebelum sempat dihidang....
menawan sungguh kak. tapi suami dan anak-anak tak suka nasi minyak. pergi rumah kenduri pun mesti makan nasi putih
super sedap !
yummy..sedapnyeee..nak try buat laa nasi minyak..xpenah buat lagi..heee
sedapnyeeeee
tumpang Tanya ...apa itu minyak sapi ?
tumpang Tanya..apa itu minyak sapi ?
wow sedapnya kak itaaaaa.. menggoda sungguh..
kecur air liuq dah ni..
www.mqvitashop.com
Sedapnya!! Boleh cuba ni...
http://d-nul.blogspot.com/
Assalamualaikum kak ita.. wahh terliur sheila,nak cuba resepi kak ita ye ~~~
Assalammualaikum kak.. sangat teruja dengan blog akak! terima kasih atas perkongsian ilmu memasak.. moga akak sekeluarga sentiasa diberkati Allah S.W.T =)
Minyak sapi is Ghee dear.
salam ita, saya dah try resepi nasi minyak tuu,,,memang sedap.
Nak buat daging masak hitam dn nasi minyak hari ni.. Tqvm ats perkongsian.
Terima kasih ats perkongsian. Hari ni nk buat daging masak hitam dn nasi minyak..
Adoi lapa
3 cawan tu utk berapa org mkn?
nk try mlm ni;)
sedapnya....
sedapnya..
juadah berbuka petang ni..
insya allah
terima kasih atas resepinya ye ..
saya dah cuba..
memang menjadi.
sedap pulak tu.
anak-anak mintak buat lagi...
terima kasih.. :D
Kalau pakai beras biasa jadi tak kak?
Salam singgah :)
Selalu singah kat blog kak ita. Suka tgok gmbar resepi yg cantik2 nmpak menyelerakan
Sedap..pewarna kuning tu ape ye?yg pkai wat kek ke sis?
Wah rini raya haji sy buat..first time buat.x sbr rasanya
Salam, saya dah cuba resepi nasi minyak Ita ni, mmg sedap smp ada yg bertanyakan resepi. Alhamdulillah. Tq for sharing this beautiful recipe.
saya x dpt bygkan susu cair yg jenis mcm mana. susu cair tin tu ke.. manis kan? nk buat ni.. tp takut manis
Norhana, suisu cair bukan susu pekat manis. Susu cairr biasanya di gunakan untuk buat puding atau menjadi pengganti santan dalam masakkan kari atau lemak, bagi yang tidak suka santan. kalau Norhana tak kenal susu cair boleh gantikan dengan susu segar
saya tgh buat hari ni.. xyah letak gula ke?
Sy da berulangkali buat ikut resipi ita,pakai beras basmathi faiza..cukup rasa,lemak..puashati,tp sy double kan..sbb msa mula2 ikut sukatan ita,xckup plak nasi nye..dorg puji hebat sgt mskan ibu..hahaha,mkn dgn ayam msk merah plak tu..berkali tambah..trima kasih ita share resipi yg terlalu senang..
Erm boleh buat masak kenduri ni..sbb x remeh..kalu briyani remeh skir..tq resepi sharing is caring
Erm boleh buat masak kenduri ni..sbb x remeh..kalu briyani remeh skir..tq resepi sharing is caring
Erm boleh buat masak kenduri ni..sbb x remeh..kalu briyani remeh skir..tq resepi sharing is caring
Dah try buat tadi. Memang best, resepi sama cuma selalu nya tak letak serai, bila letak tadi nasi bau wangi je, thank you for the resipi.
Ada siapa2 yg blh tlg jawapkan x..lps masukkan beras tu mcmana nak ratakan beras tu ya,takut xmasak sekata..kan air tu dah panas..atau cukup sekadar agak2 ratakan dgn senduk je??kdg2 sy celup2 kan jgk dgn tgn utk ratakan beras tu..😅
Saya suka follow blog akak ni,best.ptg ni nak try buat nasi minyak ni.en suami request,xpernah buat lg ni jeng jeng jengggg
wah.... jatuh cinta tgk colornya... sure sedap ni... kenyang seminggu klo mkn.. sb dh sedia maklum blog Ita tk pernah menghampakan... jap agi nk cuba...syukran jazilan ita.. semoga dirahmatiNya .....
nak tanya, nasi minyak ni untuk berapa hidangan?
Resepi nasi yg sempoi...sharing is caring.. 😋😋
Terbaik!!! Dah buat utk ank2 mkan tghri...tq!!!
Alternatif lain, awk just pusing-pusingkan periuk tu kekiri dan kanan beberapa kali. Nnt permukaan beras tu akan jd rata dgn sendirinya...sy slalu buat each time masak nasi hehe 😊
Ratakan jela dgn senduk dik. Xde mslh pun. Nk kacau2 bagi rata pun xde mslh. Mcm masak nasi biasa je.
Ratakan jela dgn senduk dik. Xde mslh pun. Nk kacau2 bagi rata pun xde mslh. Mcm masak nasi biasa je.
Sy pun dah buat tadi..terima kasih share resepi...sedap...
Mohon izin ambil dan cuba resepi..Nak cuba buat, terima kasih.
tq for the recipe.... nak buat utk raya esok...gu kan dengan daging masak hitam... harap2 menjadi laa... hehehe... tp, selalunya resepi ita mmg menjadi... tqvm atas keikhlasan berkongsi resepi.... moga ita & family bahagia di dunia & akhirat.... Aamiinnn...
harap harap kali ni saya buat menjadi.. ermm =) tq kak nor
Post a Comment