Dec 28, 2015

Kelas 27 Dec 2015


27 Dec 2015, hari ini sekali lagi ita akan berhadapan dengan pelajar yang terdiri dari adik-adik ita, yang ingin mendapatkan sedikit ilmu yang ita ada. Matahari yang memancar terik menyambut kedatangan para pelajar dengan senyum meleret dan semangat yang membara.. Mereka benar-benar bersemangat pagi itu untuk menuntut ilmu..

Doa hanya mengiringi ita semoga apa yang ita kongsikan buat mereka dapat menjadi bekalan dan sedikit sebanyak dapat memberikan ilham dan inspirasi kepada mereka untuk menghasilkan deco kek yang terbaik.

Dec 25, 2015

Kelas 23 Dec 2016


Alhamdulillah syukur... ke hadrat Allah swt bilamana kelas pertama ita pada hari Rabu 23 hb Dec 2015, berjalan lancar. 
Cuaca pagi yang cerah, dan mendamaikan menyambut kedatang kami di Bricks Cafe. Terima kasih kepada pihak pengurusan Bricks Cafe yang bersusah payah, menyediakan ita tempat dan kemudahan yang selesa untuk ita mencurahkan ilmu. 
Sekarang barulah ita tahu, bahawa bukan mudah nak mengadakan kelas, komitmen harus di berikan 200 % supaya hasilnya nanti dapat memberikan keseronokkan kepada para pelajar.
Dah lama sebenarnya ita di minta untuk adakan kelas.. Ita juga banyak kali pergi kelas sebelum ini, dari situ ita banyak belajar mana yang baik dan mana yang buruk. Insyaallah ita semakin cuba untuk memperbaiki lagi segala kelemahan, maklumlah ita baru pertama kali melangkah ke dunia luar. Kalau sebelum ini ita lebih selesa berkongsi di alam maya, kini ita muncul di alam nyata pula untuk memberikan tunjuk ajar. Ita harap ianya memberikan impak yang besar dan manfaat untuk anda semua.. Besar harapan ita agak mereka yang keluar dari keals ita nanti akan terus mahir untuk mendeco kek. Semoga berjaya di luar sana.. dan berjaya mengapai impian yang di harap-harapkan..

Dec 14, 2015

Daim Cake


Lama dah anak-anak minta buatkan kek yang satu ni.. tapi tak berkesempatan lagi nak buat atas faktor kekangan masa akhir-akhir ini. Rakan-rakan fb juga ada minta ita tunjukkan bagaimana nak sediakan kek yang sangat sedap dan di minati ramai.

Kek Daim ni adalah kek yang popular dan di jual dengan larisnya di IKEA. Tapi yang ita punya ini bukanlah original resepi IKEA, ianya hanyalah ala-ala sahaja.. tapi ita pasti bila dah menikmati sepotong kek ni.. anda pasti takkan berhenti menikmatinya cebisan demi cebisan.. sunguh mengasyikkan...


Kek dalam kepingan yang nipis di lapisi kastard yang yummy dan limpahan coklat bersama croqun dan taburan Daim coklat yang mewah.. aduh! tak berketik kata orang... selagi tak licin dalam piring selagi tu tak nak bangun...

Memang sangat-sangat sedap! Ita boleh habiskan sebuku kek ini dalam masa beberapa mintit sahaja.. wahhhh.... manalah badan tak makin montok!

Resepi hasil pembelajaran ita dari sifu yang sangat ita hormati, kagumi.. dan di sayangi ramai.. Tapi ita olah ikut citarasa ita dan keluarga. Terima kasih atas tunjuk ajar mu sifu... semoga sifu senantiasa dalam rahmat Allah selalu.. dan beroleh kesihatan yang baik dan rezeki yang melimpah ruah.
Kepada teman-teman ita juga.. ita minta panjatkan doa agar sifu ita ini senantiasa di berikan kesihatan yang baik .. agar beliau terus menaburkan ilmu yang beliau miliki.


Pada yang berminat nak belajar buat kek.. jangan segan.. jangan malu.. dari zero anda akan become a hero.. percayalah.. dengan ilmu beliau yang luas.. pengalaman yang bertahun dalam dunia masakan tidak hairan jika anda juga akan menjadi hebat selepas mendapat tunjuk ajar dari beliau.. Ita juga dulu zero.. tak tahu apa.. tapi bila menuntut ilmu dari beliau.. ita bangga dengan diri ita kini.. anak kampung yang tak tahu masak.. kini ita boleh membuat sendiri kek untuk keluarga.. cakap aje.. nak makan kek apa.. insyaallah segala permintaan anak-anak dan suami ita sedaya upaya cuba tunaikan..

Jangan lepaskan peluang anda berguru dengan beliau.. ruginya.. tak dapatkan ilmu terbaik dari beliau.. Untuk dapatkan info lanjut.. hubungi FB beliau di SINI


DAIM CAKE

KEK SPAN HAZELNUT

3 biji telur
60 gm gula halus
1/4 sudu teh esen vanilla
3 biji telur putih
1/4 sudu teh tartar
30 gm gula halus
30 gm tepung cake
75 gm Hazelnut Ground
30 gm butter


Butter di cairkan
Putar kuning telur , gula ( 60 gm ) dan esen vanilla hingga kembang
Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih.
Masukkan gula ( 30 gm )perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang dan kaku
campurkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kaup balik perlahan hingga bergaul sempurna
Masukkan tepung dan hazelnut ground dan kaup balik rata
Akhir sekali tuangkan butter yang telah di cairkan

Sediakan loyang ukuran 8 inc dan lapik kertas pembakar dan oleskan minyak
Tuangkan adunan kek dalam loyang
Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit ( oven perlu di panaskan 15 minit awal )
Bila dah masak angkat dan sejukkan atas redai
Bila dah sejuk kek, potong kepada 2 kepingan

Sekarang kita sediakan kastard pula



KRIM KASTARD

250 ml susu segar
50 gm gula halus
40 tepung jagung
4 biji kuning telur
40 gm gula
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla



Satukan kuning telur, tepung jagung, esen vanilla, secubit garam dan 40 gm gula halus hingga berkrim
Susu dan 50 gm gula di masak hingga mendidih
Bila dah didih tuangkan dalam adunan kuning telur dan terus putar hingga sebati
Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat
Jangan guna api besar ya, nanti bergentel. Jika bergentel jangan panik, masukkan semula dalam mesen pemutar dan putar hingga lembut

Bila dah siap anda kena cepat-cepat sapu atas kek tadi, jika lambat kastard akan mula mengeras dan sukar nak layer pada kek nanti

Lewtakkan lapisan kek dan sapukan kastard
Lapik dengan satu kepingan lagi dan sapukan kastard pada keseluruhan kek
Sejukkan dalam peti ais sebentar
Sementara itu kita sediakan croqan

CROQAN

100 gm badam cincang
100 gm gula halus
20 gm butter

masukkan badam cincang, dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
Kacau hingga karamel bersalut pada keseluruhan badam dan nampak kuning keemasan
Tutup api dan masukkan butter
Kacau rata hingga ia berderai
Sejukkan


GANACHE COKLAT

150 gm krim tenusu ~ dairy wipping cream
15 gm sirap glucos
250 gm coklat masakkan gelap
10 gm butter
10 keping coklat Daim ~ di cincang
Croqan

Didihkan krim dan sirap glucos
Tuangkan dalam bekas yang berisi coklat gelap
Kacau rata hingga coklat larut
tambahkan butter
kacau hingga adunan licin dan berkilat
Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata ( ambil sedikit croqan larikan untuk tabur atas kek kemudian )


Salutkan kek dengan ganashe coklat tadi dan taburkan coklat daim yang telah di cincang di atasnya.
Ambil sedikit baki croqan dan taburkan atas kek
Sejukkan
Potong dan sedia di nikmati







Dec 11, 2015

Hummingbird Cake


Hummingbird cake merupakan kek yang cukup popular di US. Kek yang cukup di minati dan cukup mudah cara penyediannya.
Kek ini di katakan berasal dari Jamaica lewat tahun 60 an. Pada asalnya namanya ialah Doctor Bird Cake mengambil sempena nama burung yang popular di sana. Ianya kemudian di namakan Hummingbird bersesuaian dengan burung tersebut yang kerjanya menghisap madu..

Oleh kerana itu.. kek ini dikatakan manis dan penggunaan buah-buahan dan kekacang dalam bahan yang di gunakan untuk menghasilkan kek ini yang menjadikan rasanya sangat enak.. bila di nikmati.

Tahukah anda untuk menghasilkan kek ini anda tidak memerlukan mesi pemutar. Bahan-bahan hanya perlu di adun sebati sahaja.. tapi hasil kejadian kek cukup hebat dan lazat tak terkata.. Sepatah kata suami ita seakan terawang-awang bila dapat menikmati sepotong kek yang enak ini.

Buttercream Flower Cake







Untuk tempahan sila wassap 017 7279179
Sesuai untuk hantaran perkhawinan, pertunangan mahupun ulang tahun.





Dec 7, 2015

Red Velvet Cheese Brownies


Lama tak bersiaran, maaflah ita sibuk sikit kebelakangan ni.. Sibuk dengan tempahan kek dan sibuk juga siapkan barang-barang untuk kelas pertama ita bersama Kementeria Belia dan Sukan Johor. Banyak barang nak kena beli.. maklumlah baru pertama kali nak anjurkan kelas.. Ita pun bedebar-debar jugak ni.. Bedebar nak menanti hari yang di tunggu-tunggu tu.. risau jugak bila nak mengajar ni.. ita pun bukannya pandai sangat.. masih lagi bertatih dan banyak lagi yang ita kena belajar.. Ita harap semuanya berjalan dengan lancar dan sebagaimana yang telah di rancang.

Ok bila dah lama tak bersiaran.. hari ini ita kongsikan resepi brownies. Dah lama tak buat brownies kan.. Red Velvet Cheese Brownies ni dah lama meletup dulu... cuma ita aje yang tak berkesempatan lagi nak mencuba. Tak banyak beza dengan rasa kek red velvet yang lain.. cuma ia di buat untuk brownies yang mudah di nikmati dan di hidangkan. tak perlu deco bagai... dan sesuai untuk hidangan minum petang atau jamuan ringan.


Keknya simple dan cara penyediaannya juga mudah dan ringkas.
Resepi dari Sheila tapi ita ikut cara ita dan mana yang mudah aje.
Ramai yang sukakan red velvet kan..? tapi ramai juga yang kata bila buat kek red velvet rasanya pahit.
Sebenarnya red velvet ni rasanya memang sedikit pahit, oleh kerana itulah ianya di gandingkan dengan lemon cheese supaya dapat seimbangkan rasanya. Itulah sebenarnya keistimewaan red velvet. tapi macam biasa lidah kita orang Melayu ni.. dia kadang tak berapa biasa.. sama juga macam ita lah kan.. Oleh itu bila ita buat red velvet ita tak letak cuka atau soda, kerana dua bahan ini yang membuatkan rasanya sedikit pahit. Tapi terpulang pada masing-masing punya selera nak letak boleh tak letak pun boleh tapi rasanya akan berubahlah...

Nov 25, 2015

Nasi Lemak Goreng


Nasi Lemak adalah sajian atau santapan yang cukup popular di kalangan masyarakat Malaysia. Bila sebut aje nasi lemak semua tahu.. tak kiralah yang tua.. yang muda.. orang Cina ke.. orang India ke.. mahupun pelancung asing yang berkunjung ke Malaysia.

Rata-rata ramai yang mengemari nasi lemak. Aroma pandan dengan sambal bilis pedas, di tambah pula ayam goreng, telur rebus, timun dan kacang goreng.. sudah cukup lengkap rasanya untuk mengalas perut tidak kita seawal pagi mahupun lewat malam.

Kini muncul pula nasi lemak versi baru yang di pelopori oleh tukang masak yang juga popular di kalagan pengemar nasi lemak yang tak lain tak bukan... siapa lagi kalau bukan Chef Fauzey. Bagi mereka yang tinggal di Petaling Jaya, sudah pasti Nasi Lemak goreng sudah tidak asing lagi bagi mereka.

Nov 23, 2015

Churros


Satu lagi resepi yang sedang hangat di perkatakan dan sedang menjadi viral di media sosial. Resepi yang di katakan berasal dari Spanyol yang merupakan kudapan ringan untuk minum petang atau waktu bersantai.

Sekali pandang ianya kelihatan seperti cakoi, tetapi ternyata ia berbeza sama sekali. Mungkin rupanya sahaja yang agak mirip. Pada ita rasanya lebih kepada cream puff, kaedah penyediaannya dan resepinya hampir serupa,  cuma cara memasaknya sedikit berbeza. Jika cream puff di bakar sebaliknya pula bagi churros kerana ianya di goreng seperti donut.

Tapi rasanya pula tidak seperti donut ya.. donut dan cakoi hampir sama rasanya dan kaedah penyediaannya.
Jika donut di salut dengan gula, churros juga sama cuma gulanya di berikan rasa aroma cinimon yang membuatkan ianya lebih harum bila di nikmati.

Nov 22, 2015

Cerita semalam..


Cuti sekolah datang lagi..
Cuti hujung tahun yang agak panjang sebelum memulakan sesi persekolah baru. Bagi ibu-ibu.. bila cuti sekolah tugas semakin bertambah.. dapur tu tak pernah kering dengan pelbagai menu dan juadah untuk anak-anak.

Bagi anak-anak teruna yang nak mulakan fasa baru... kata orang nak jadi orang bujang.. pasti bedebar-debar kan.. maklumlah nak masuk jawi.. Tahu tak apa tu masauk jawi?. Kalau bahasa berkias tu orang kata masuk jawi, kalau kata yang lebih sopan.. berkhatan.. atau dalam bahasa mudah bersunat. Dah bersedia belum anak-anak di luar sana?

Nov 20, 2015

Lagi koleksi bunga Kpop


BerKpop lagi di hujung minggu.
Tempahan kali ini dari orang jauh nu di Kluang Johor. Sebenarnya ita tak ambil kalau tempahan jauh.. luar JB. Ita cukup risau dengan pengendalian semasa membawa kek nanti. Maklumlah pengalaman sebelum ini banyak mengajar ita agar lebih berhati-hati. Bimbang jika pisang berbuah 2 kali.

Tapi bila customer nak juga ita buatkan.. kecil tapak tangan niru ita tadahkan walaupun dalam hati risau bukan kepalang.. Bimbang akan keselamatan kek dan harap kek atan sampai dengan selamat kepada tuannya.

Nov 19, 2015

Puding Betik


Satu lagi yang menjadi keterujaan ita untuk mencuba... Puding betik hasil perkongsian adik-adik di group Masak Apa Hari Ni.  Rajin betul adik-adik kita ni mencuba pelbagai resepi. Macam-macam idea yang terlahir dan menjadikan dunia masakkan semakin ceria. Semakin ramai yang kini lebih suka memasak sendiri untuk keluarga. Di samping mencuba pelbagai resepi baru.. dapat juga bereksperimen dan mengolah bakat yang dah lama terpendam.

Rumah sekangkang kera... memang payah nak bercucuk tanam.. Kalau ada pokok yang tumbuh pun semuanya ibarat hidup segan mati tak mahu.. Terpaksalah merajinkan diri ke gerai buah-buahan untuk mencari buah betik yang masak ranum.

Nov 18, 2015

5 SOS Cake


Bila ita di minta buatkan kek untuk group 5 SOS, ita pun mula pening.. group apa pulak lah ni.. maklumlah dah lama ita tinggalkan dunia hiburan lebih lagi hiburan antara bangsa sejak meninggalkan bangku sekolah. Ita pun bukan minat sangat group-group muzik ni.. tak masuk dalam kepala ita.. mungkin bukan minat ita rasanya..

Nov 17, 2015

Bubur Biji Delima


Ada yang kata bubur ini berasal dari Thailand. Tapi versi Thailand ada sedikit kelainan kerana ianya menggunakan sengkuang Cina dan di panggil Tunb Tim Grob, manakala versi tempatan menggunakan tepung ubi. Ada juga yang menggunakan skoteng untuk menyediakan bubur ini dan di panggil locong. Walau apapun caranya dan kaedah penyediaannya ia lebih kurang sama dan rasanya juga enak!

Kebiasannya bubur biji delima di makan bersama santan, air gula, nangka dan isi kelapa. Ita pula menyediakan dengan sirap gula Melaka kerana ita lebih sukkan rasa lemak gula melaka dan harum pandan.

Sebenarnya ita tertarik bila melihat adik-adaik di group Masak Apa Hari Ni kongsikan resepi ini. Nampak menarik dan tergoda dengan kecantikkan kejadian biji delima yang mereka hasilkan. Bukan sahaja biji delima malah ada biji zamrud, nilam dan macam-macam warna lagi yang mereka sediakan. Semuanya adalah untuk menarik selera ketika di nikmati bersama keluarga nanti.

Nov 16, 2015

Jantung Pisang Goreng Pedas


Hari tu semasa menonton rancangan 5 rencah 5 rasa, ita ternapak lah beliau menyajikan resepi Jantung pisang goreng. Macam sedap aje napak pengacara tu menikmatinya. Sedap ke? ita memang tak pernah makan jantung pisang. Bila nampak tu terasa macam nak cubalah pulak.

Bila singgah pasar ita pun capailah seketul jantung pisang. Cukuplah seketul buat-buat merasa. Balik aje terus lah ita mencari resepi yang sesuai citarasa. Akhirnya ita mengambil keputusan untuk mencuba resepi dari mat. Nampak resepinya mudah aje.. tu yang ita nak cuba. Lagipula bila katanya goreng pedas mestilah sedap kan.. ita suka pedas-pedas

Sedap juga rupanya jantung pisang ni. Mula ita takut lah kelat ke..., sebab masa potong tu macam banyak getah bertali-tali.. tapi bila dah masak sedap pulak! habis ita ratah berdua dengan suami. Anak-anak memang lah tak makan kalau pertama kali nampak.. Tak sia-sia mencuba.. nanti nak masak lagi jantung pisang ni.. tapi cuba resepi yang lain pulak!

Nov 15, 2015

Bila suami ke dapur


Setiap kali ita sibuk dengan tempahan kek... tugas memasak di dapur di ambil oleh oleh suami dan anak-anak. Alhamdulillah kerana ita di kurniakan oleh Allah dengan insan-insan yang cukup memahami dan sangat bertolak ansur dalam setiap urusan.

Suami ita sememangnya pandai memasak. Kebolehan dan kecekapan suami memasak membuatkan ita terasa sangat tercabar dan membuatkan ita terus menerus mengali kemahiran memasak di dapur. Suami ita yang merupakan anak sulung bukan sahaja pandai memasak tapi beliau juga tahu semua bahan untuk memasak. cakap aje nak masak apa, beliau boleh membeli bahan yang di perlukan tanpa di berikan senarai barang yang di kehendaki.

Nov 14, 2015

3 tier weading cake


Tempahan kek kawin hari ini. Kek tiga tier tempahan dari pasangan pengantin, yang akan melangkah ke gerbang rumahtangga. Tema warna pastle colour ynag ceria untuk pasangan mempelai. Semoga rumahtangga yang bakal di bina akan kekal ceria dan harum mewangi bagai bunga-bunga yang berkembang. Terima kasih dan selamat pengantin baru daripada Azlita Masam Manis.

Nov 12, 2015

Pandan Gula Melaka Cup Cake dengan Italian Frosting yang sedap!


Dah lama ita berhajat nak membuat kek yang satu ini.. setelah melihat ramai rakan-rakan yang telah mencuba. Cuma.. macam biasalah bila dah hari-hari buat kek.. anak-anak dah tak mau makan kek lagi.. dah muak agaknya dengan bau kek setiap hari yang emaknya sediakan.

Bia ada customer minta buatkan kek pandan.. Ita terus teringatkan kek ini dan cadangkan pada customer untuk mencuba. Mujur customer ita ok! Alhamdulillah setakat ini ita mendapat customer yang tidak terlalu cerewet. Bisanya mereka serahkan semuanya pada ita.. mana yang terbaik ita rasakan.... mereka menerima dengan seadanya. Alhamdulillah...

Nov 11, 2015

Sambal Budu Pedas




Sambal budu ini ita gandingkan dengan ikan bakar makan dengan nasi panas, lauk lemak kubis dan ikan goreng. Makan pula bersama nasi hangat memang terangkat. Pulak cuaca hujan sejuk-sejuk ni lauk macam ni ajelah yang dapat mengenyangkan perut yang asyik berkeroncong di musim hujan.

Kubis Panjang Masak Lemak Putih


Hari ni masak yang simple jugak.. Ita masak sayur lemak kubis panjang. Sayur kubis ni kesukaan anak-anak. Tak kiralah nak goreng, tumis air atau masak lemak semuanya suka.
Kubis ni boleh di katogerikan sebagai sayur yang paling mudah di masak, tahan lama di simpan dan banyak khasiatnya.

Kebiasannya sayur ini cukup di gemari oleh orang cina. Kalau orang Melayu kita lebih suka kobis bulat. Kubis ni dia ada banyak jenis tau, ada kubis bulat yang berat dan ada kubis bulat yang ringan. Biasanya kubis bulat yang ringan tu lebih mahal dari yang berat. Satu lagi kubis panjang yang macam ita masak ni.. ada anak kubis atau baby kubis dia kecil-kecil dan lebih hijau. Dan bunga kubis yang sering di masak bersama tomyum.

Nov 10, 2015

Ayam Parethal


Sebenarnya ita tak ada idea tau nak masak apa hari ni.. Ayam dari peti ais dah di keluarkan, dah berapa kali cuci sampai putih melepak ayam tu.. di bilas.. sambil memikirkan menu yang sesuai untuk anak-anak. Inilah cabaran yang paling besar.. bila nak masak tapi tak ada idea..

Sambil kepala yang masih ligat fikir nak masak apa.. sempat juga dok jengah fb kejap.. mana tau ada rakan-rakan kongsikan resepi yang best..best.

Bagi pucuk di cipta ulam mendatang.. nampak pula Seri Kandi sharekan resepi Ayam Parethal oleh Sue Suraya. Kebetulan hari ini pulak hari Depavali.. eemmm... selera Depavali lah kita ya..

Bila tengok bahan semua ada pulak tu.. apalagi cepat aje ita capai bahan-bahan yang di perlukan.. Gedebus terus perap sekejap ayam.. tu. masak dia mudah aje.. tu yang cepat aje ita siapkan. .

Sedap tau resepi ni.. ada kelainan lah kan.. kalau tak asing ayam masak mera.. kari.. anak-anak pun dah mula jemu.
Tapi ita punya ayam Parethal ni tak pulak merah macam Sue punya... tak tahu mana silap.. atau mungkin cili serbuk ita tak merah kot... tak apalah janji sedap!

Kalau ada yang nak merasa.. ita kongsikan di sini pula. Terima kasih Sue.. kongsikan resepi yang sedap ni.. dapatlagi satu koleksi resepi ayam.

Nov 9, 2015

Tumis Kacang Panjang Telur Masin


Hari ni masak awal sebab nak ambil anak ita Amirul. Amirul baru habis praktikal di Tampin, jadi hari ni kenalah pergi Tampin dan abil barang-barangnya dan bawa pulang.

Ita masak menu simple aje hari ni.. tapi walaupun simple tapi masih sedap! Baru pertama kali cuba masak kacang panjang telur asin. Biasa ita masak udang atau ketam dengan telur asin, sesekali kita cuba menu baru pulak!

Nov 8, 2015

Air Batu Asam Kecut


Seperti biasa bila cuti sekolah menjelang .. pastinya ita akan penuhkan peti ais dengan jajan anak-anak. Walaupun biasanya hujung tahun, cuti sekolah berada di musim tengkujuh. Namun asikrim yang satu ini kata orang tak mengenal musim.

Inilah jajan ita masa kecik-kecik dulu. Biasa ita memanggilnya air batu asam kecut. Lebih popular dengan namanya air batu Malaysia dan di Indonesia pula lebih popular dengan es lilin. Kalau es lilin namanya itu boleh lagi di terima kerana bentuknya yang mirip lilin nan sebatang. Tapi kalau air batu Malaysia.. mungkin mengambil sempena nama tanah air yang tercinta. Sebenarnya ia air batu tempatan. Zaman dulu jarang anak-anak tempatan dapat menikmati ais krim yang lembut dan cremy macam anak zaman la ni.. Air batu Malaysia inilah yang di ngonges ke sana.. ke mari..

Nov 7, 2015

Hujung minggu dengan kek


Hujung minggu yang sibuk dengan kek. Maaf sebab minggu ni banyak kek yang ita tak dapat ambil gambar. Banyak customer yang ambil kek dah lewat malam dan ada yang awal pagi.Jjadi ita tak dapat nak snap gambar kerana kurang pencahayaan. Maaf lah ya kalau gambar tak berapa memuaskan kali ini.

Jom cuci mata dengan kek yang telah ita sediakan. Terima kasih kepada semua yang sudi tempah kek dengan ita.

Bagi yang berhajat untuk tempah kek, boleh wassap di talian 017 7279179. Manalah tahu nak tempah kek khawin.. maklumlah dah hujung tahun  ramai yang nak mendirikan rumah tangga. Atau kek hantaran atau ulang tahun. Boleh juga jika inginkan kek untuk meraikan ulang tahun perkhawinan atau menyambut cahaya mata.

Nov 6, 2015

Ais Krim Kelapa Pandan yang sangat sedap


Bila menonton Majalah 3 di TV 3 tempoh hari tentang aiskrim kelapa.. aduh.. memang mengences habis.. Terus terbayang aiskrim kelapa yang ita makan di Kota Bahru.. sedapnya lah aiiii... masih terasa-rasa kelemakkan dan harum kelapa pandan yang masih segar..

Kalaulah ita ada jet peribadi macam PM kita, mahu hari ini juga ita terbang ke Kota Bahru untuk menyejukkan tekak yang tak semena-mena termengidam.. Aduh! kenapalah.. di tunjukkan aiskrim kelapa ni.. tak sanggup lagi memendam rasa..

Nov 5, 2015

Lompat Tikam Kelantan


Kuih lompat tikam merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di PahangKelantan dan Terengganu. Ia diperbuat daripada tepung beras dan santan.
Kuih lompat tikam mempunyai dua lapisan, iaitu lapisan tepung yang biasanya bewarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang bewarna putih di bahagian atas. Bahagian ini dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air nisan atau gula kabung.
Berbanding dengan negeri lain, Lompat Tikam Kelantan lebih istimewa kerana ia ada tambahan pulut yang berwarna merah sebagai highlight untuk menyerikan lagi dan membezakan ianya dari yang lain. Ada yang kata tambahan pulut itu adalah pengaruh dari Siam yang tak boleh berpisah daripada makanan berasaskan pulut.
Lompat tikam adalah makanan yang menjadi kesukaan ramai di Kelantan dan di makan tidak mengira masa. Di Kelantan ia di jual dalam bungkusan plastik dan sangat murah harganya jika di bandingkan dengan tempat lain. Kalau kat kampung ita di Kota Bahru anda masih boleh lagi membeli dengan harga 50 sen sahaja.. murah kan? tak pelik lah jika sampai aje ke Kota Bahru ini dululah yang di cari oleh suami ita.

Nov 4, 2015

Puteri Ayu Cheese


Satu lagi kuih yang dah lama teringin nak buat... tapi masih tak berkesempatan. Dan akhirnya semalam dapatlah ita melempiaskan hajat yang dah lama terpendam.
Resepi puteri ayu ini dah lama popular sedikit masa dahulu.. sekitar tahun 2013 dan di kongsikan oleh Zara yang menurut Zara resepi asal atau tuan empunya resepi adalah milik Hasnah Zakaria yang pernah kongsikan resepi ini di page Resepi Turun Temurun.  Lepas tu hilang seakan di hembus angin yang sepoi-sepoi.. gitu.. Dan kini ia muncul kembali mewarnai ruangan dapur dunia masakkan.

Ita sebenarnya tergoda dengan puteri ayu yang di kongsikan oleh Suriani Osman. Teruja sangat bila melihatkan puteri ayunya yang comel dan gebu-gebu. Tu yang tak sabar nak cuba tu.. Resepi Suriani sama seperti resepi yang di kongsikan oleh Zara dan ita rasa dari tuan empunya resepi yang sama. Terima kasih pada tuan empunya resepi dan terima kasih juga kepada rakan-rakan yang memanjangkan resepi ini.

Nov 3, 2015

Talam Pisang lembut dan sedap


Ita tertarik dengan kejadian talam pisang yang di sediakan oleh Lina Thomas. Tekstur talamnya yang nampak lembut membuatkan ita terpanggil untuk mencuba. Setiap kali menatap talam yang di hidangkan ianya seolah-olah berada di depan mata.. bau harum pisang membangkitkan lagi semangat ita untuk mencuba.

Menurut Lina resepi talam ini di ambil daripada Sakinah. Terima kasih pada tuan empunya resepi talam yang sangat sedap! talam yang tidak terlalu manis.. sepatah kata Iwan...  yang sedang.. sedang saja...

Menurut Lina lagi.. resepi asalnya lapisan atas talam di letakkan pewarna kuning. Lina tak meletakkan warna kuning di lapisan atas begitu juga ita. Ita rasa talam lina sudah cukup cun warnanya. Ita meletakkan sedikit pewarna kuning pada adunan bawah.

Cara penyediaannya talam ini cukup mudah. Tapi ita olah cara memasak mengikut cara ita. Ita bahagikan lapisan bawah kepada 3 bahagian, dan ita kukus selapis-selapis. Ini bertujuan supaya lapisan bawah masak dengan sempurna. Terpulang pada anda nak buat kaedah yang mana. Kalau nak lebih ringkas boleh ikut cara lina.

Oct 31, 2015

Korea Buttercream Flower kek 3 tingkat





Untuk tempahan sila wassap 017 ~ 7279179
Tempahan hanya untuk Johor Bahru sahaja

AzlitaMasamManis. Powered by Blogger.